Imatges de la visita de la consellera de Territori, Ester Capella, a l'Aeroport de Lleida-Alguaire. Foto: Govern.

Alguaire • Segrià

L’Aeroport de Lleida – Alguaire inicia els treballs per convertir-se en un hub en energia verda de referència a Europa

0
2432

  • La instal·lació produirà hidrogen renovable per al desenvolupament de solucions en motors elèctrics o combustibles sintètics
  • L’aeroport preveu ser energèticament autosuficient a principis de l’any 2025, quan arribi a produir unes 50 tones anuals d’hidrogen

L’Aeroport de Lleida-Alguaire iniciarà en les pròximes setmanes les obres d’adequació per poder produir hidrogen verd a partir de l’energia del parc fotovoltaic actual. Els treballs principals seran la instal·lació d’un electrolitzador per poder transformar l’energia i d’una hidrolinera per al subministrament de l’hidrogen.

La producció de l’hidrogen començarà l’estiu vinent, amb l’objectiu de captar indústria aeronàutica i aeroespacial que estigui desenvolupant solucions basades en motors elèctrics, d’hidrogen i combustibles sintètics (SAF).

Amb aquest projecte, l’aeroport liderarà a Europa la promoció de l’energia verda en l’aviació, consolidant-se com un centre de R+D+I clau per a la transició energètica i com un laboratori de nous projectes aeronàutics i de l’espai al voltant dels combustibles sostenibles.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat la instal·lació i ha explicat que aquest nou projecte és “una inversió estratègica” en favor de la “sostenibilitat i la descarbonització”, que pretén que l’aeroport “es converteixi en un referent internacional per a la transició energètica de la indústria aeronàutica”. Ha afegit que Lleida-Alguaire “és molt més que un aeroport comercial: és un pol d’activitat econòmica, recerca i formació per a l’aviació del futur” i en aquest sentit ha explicat que “continuem treballant per reforçar la seva potencialitat i aprofitar al màxim les capacitats i potencialitats per tot el que pot generar al territori i a país”.

La consellera ha recalcat que el Govern aposta per “un sistema aeroportuari per tot Catalunya” i per això “vol participar en la gestió de tots els aeroports de Catalunya” perquè “des de la proximitat podem respondre millor les necessitats de la nostra societat, del nostre país i del nostre entorn”.

Inversió de 3,2 MEUR

La inversió prevista és de 3,2 MEUR, 1,8 dels quals provenen de fons europeus Next generation i la resta van a càrrec d’Aeroports de Catalunya i de l’Estat. Els socis en l’aplicació de l’hidrogen en vehicles terrestres i drons seran EVARM, una empresa de referència en combustibles alternatius com l’hidrogen, i Aldoratech, que treballa en aplicacions industrials per a drons. El projecte també compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.

L’autosuficiència, el 2025

El parc fotovoltaic, que actualment és de 0,3 MWh, s’ampliarà fins als 2,5 MWh a principis de l’any 2025. La producció d’hidrogen verd arribarà llavors a les 50 tones anuals, una xifra que permetrà a l’aeroport convertir-se en una illa energètica autosuficient, a més de continuar subministrant electricitat i hidrogen a les empreses. A tall d’exemple, 50 tones d’hidrogen permeten recórrer 5 milions de quilòmetres en cotxe i generen un estalvi de 12 tones anuals de CO2.

Gràcies a l’escalabilitat del projecte, en fases posteriors l’increment del parc fotovoltaic permetrà la producció de combustibles sintètics a partir de residus, biomassa i CO2, completant el conjunt de combustibles sostenibles i esdevenint un hub d’energia verda.

Infografia projecte

Visita a les obres del nou Espai Campus

La consellera ha aprofitat la visita per comprovar el desenvolupament de les obres del nou Espai Campus. Aquest espai constitueix una nova zona de promoció de les activitats formatives i d’innovació en els àmbits aeronàutics i aeroespacials. Els dos edificis que l’integren seran ocupats pròximament per BAA, una escola lituana de formació de pilots, i per Compost Segrià, que desenvoluparà un projecte amb la fundació i2.cat vinculat al New Space. Aeroports de Catalunya està considerant la construcció d’un tercer edifici, donada la demanda d’espais existent.

La consellera també ha visitat les instal·lacions de les dues escoles de formació establertes a l’aeroport. Aquest any l’aeroport ha acollit el CESDA, que opera des del dia 2 de maig amb les pràctiques de vol dels seus alumnes i ho seguiran fent fins al 30 de setembre. L’augment en nombre d’estudiants i les limitacions que imposa l’aeroport de Reus a causa de la quantitat més gran de vols en l’època més turística ha fet que part de la formació s’instal·li a Lleida. CESDA hi ha basat 4 avions DA-20 C1, de la flota actual de 15 avions i una petita infraestructura de manteniment i reparació d’aeronaus.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.