24.1.19 – BARCELONA • Barcelonès

L’Agència Catalana de l’Aigua destina 9 MEUR en actuacions per a reduir el risc d’inundacions

0
337

L’ACA ha activat entre 2017 i 2018 dues línies d’ajuts adreçades als ens locals per a promoure o adequar infraestructures de defensa fluvial


L’auditori en el transcurs de la jornada. Foto: govern.cat.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat en marxa, entre 2017 i 2018, dues línies d’ajuts en matèria de reducció del risc d’inundacions, amb una inversió total compromesa propera als 9 milions d’euros. Ho ha destacat avui el gerent de l’ACA, Lluís Ridao, en una jornada sobre la gestió del risc d’inundacions a Catalunya, on s’ha enfatitzat que les ajudes van encaminades a promoure o adequar infraestructures de defensa fluvial amb l’objectiu d’evitar desbordaments en trams urbans.
La primera de les línies d’ajuts endegades per l’ACA ha estat aprovada el maig de 2017 i té una dotació de 4 milions d’euros per a cofinançar actuacions executades entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2019. La segona línia d’ajuts, de la qual encara no s’ha publicat la convocatòria, però sí les bases, té un pressupost de 5 milions d’euros per a mesures que beneficiïn a zones urbanes en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona. Les actuacions que es vulguin acollir a aquesta línia d’ajuts s’han d’executar entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2021.
Paral·lelament i relacionat amb mesures destinades a garantir la circulació de l’aigua dels cursos fluvials de les conques internes i minimitzar el risc de desbordaments, a finals de l’any passat es van aprovar les actuacions de manteniment i conservació de lleres per als anys 2018 i 2019, amb una inversió prevista de 2,5 milions d’euros.
Un drenatge urbà sostenible
Durant la presentació de la jornada, el gerent de l’ACA també ha focalitzat la seva intervenció en els sistemes urbans de drenatge (l’aigua de la pluja que cau a les ciutats) i la necessitat de gestionar-los de manera sostenible, i integrar-los en la planificació hidrològica i urbanística. Ridao ha posat èmfasi en què aquests sistemes actuals sovint no son capaços d’absorbir els volums i cabals que es generen quan es produeixen fenòmens meteorològics extrems, la freqüència dels quals s’incrementarà en el futur per efecte del canvi climàtic, previsiblement.
La tecnologia, la recerca i la innovació ofereixen alternatives cada cop més sostenibles, per millorar la capacitat de predicció i resiliència dels nostres sistemes de drenatge urbà. D’aquesta manera, es podrà gestionar el problema en origen, evitant el seu trasllat aigua avall fins als sistemes de sanejament, les lleres o els nuclis urbans.
Darrers avenços en la gestió de les inundacions
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha organitzat avui una jornada sobre la gestió del risc d’inundacions a Catalunya, que ha comptat amb la participació de la directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Barcelona, Mercè Santmartí, la subdirectora general de Programes de Protecció Civil, Núria Gassulla, el cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, representants de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, i el meteoròleg Tomàs Molina, entre d’altres.
En la trobada, destinada principalment a les administracions locals i a tècnics municipals, s’han analitzat diverses qüestions relacionades amb la gestió del risc d’inundació, com el pla de gestió del risc d’inundació, l’operativa d’avisos de situació meteorlògica de perill, la planificació urbanística, i la gestió de les aigües pluvials, entre d’altres.
També s’ha presentat la nova versió de l’aplicació l’Aigua En Temps Real, que està en procés d’actualització. Aquesta eina informa de l’efecte de les pluges sobre els rius i sobre els cabals, i les reserves d’aigua emmagatzemades, entre d’altres.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.