S’han destinat a 152 ens locals per implantar 22 noves deixalleries i fer millores en 130 de les actuals.
Afavorir la proximitat
Els ajuts s’adrecen principalment a reforçar deixalleries existents –130 dels 152 atorgaments són per aquesta finalitat– amb finançament per a millores. Els projectes inclouen actuacions per garantir l’accessibilitat, la bona gestió dels residus, la seguretat i l’adaptació a la normativa vigent.
També se subvenciona la creació de noves deixalleries. 8 de les 22 que es crearan seran de tipus mòbil, la majoria de les quals, d’àmbit comarcal, fet que permetrà cobrir una part important del territori. Les noves instal·lacions donaran servei principalment a habitants que actualment no disposen d’aquest servei.
Com a exemple, la Conca de Barberà gaudirà de millores en dues deixalleries, la de l’Espluga de Francolí i la de Montblanc. A l’Urgell es preveu la creació d’una nova deixalleria mòbil, d’àmbit comarcal, i millores en tres deixalleries: Agramunt, Tàrrega i Bellpuig. En aquesta darrera s’ha fet una inversió important per poder-hi fer recollida d’amiant. Finalment, al Segrià els ajuts permetran aplicar millores a cinc deixalleries als municipis d’Alcoletge, Alguaire, Almacelles, Corbins i Torrefarrera.
Fomentar la recollida selectiva
Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats –com pintures, dissolvents, o bateries–, residus voluminosos –com mobles o electrodomèstics–, vegetals i runes, per assolir nivells més alts de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 480 deixalleries.