SABADELL • Vallès Occidental

L’Ajuntament, Aena, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Consorci de la Zona Franca signen un Protocol per impulsar un Hub d’Innovació Aeronàutica a Sabadell

0
1533

La col·laboració entre les quatre institucions vol afavorir l’activitat econòmica, la creació de llocs de treball, la investigació i la formació

La creació d’un Hub d’Innovació Aeronàutica a Sabadell fa les primeres passes. Divendres passat l’Ajuntament, Aena, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) van signar un Protocol per potenciar la col·laboració entre els quatre organismes i analitzar la implantació d’aquest nou pol de referència pel que fa al coneixement i a l’activitat econòmica en el sector aeronàutic.

Es tracta d’un acord a quatre bandes signat per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; el president d’Aena, Maurici Lucena; el rector de la UPC, Daniel Crespo, que ha delegat en el director de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) Xavier Roca i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro.

Tal i com va assenyalar l’alcaldessa de Sabadell en el transcurs de l’acte: ““amb aquest protocol, Sabadell reafirma capitalitat i lideratge. En un moment clau, en què cal posar sobre la taula tot el nostre potencial i aprofitar les oportunitats, Sabadell consolida el seu caràcter singular. I ho fa a través d’un projecte d’innovació al sector aeronàutic en què convergiran múltiples factors com ara la suma de talents i la voluntat d’aprofitar les oportunitats de la indústria aeronàutica i la singularitat de tenir aeroport, entre altres”.

L’objectiu d’aquest acord és treballar conjuntament per afavorir la innovació en el sector aeronàutic col·laborant en el desenvolupament de noves idees, serveis i productes que a les empreses del sector els permeti avançar, créixer i diversificar la seva activitat.

El projecte també potenciarà la creació d’empreses vinculades a aquest sector. Serà per tant un avenç pel que fa a la generació d’activitat econòmica i a la creació de llocs de treball.

Ambdues activitats, la innovació i la creació d’empreses tenen una estreta relació amb la formació especialitzada que serà el tercer apartat de treball d’aquest hub.

Aquests tres àmbits complementaris en què es basa el projecte (innovació, formació i emprenedoria) fan que el futur Hub beneficiï  tant el teixit empresarial i l’ocupació com a l’alumnat universitari, el personal docent i l’investigador. Tanmateix, la voluntat dels promotors és que empreses d’altres sectors puguin participar en el projecte com a futures proveïdors del sector aeronàutic.

En aquest marc, s’aprofitaria el fet de comptar a Sabadell amb una infraestructura de referència com és l’Aeroport i s’analitzarien les possibilitats d’aportar-hi  valor afegit, potenciant l’activitat econòmica. Es buscarà que aquest impacte sigui no només a Sabadell sinó que reverteixi, especialment en tot l’àmbit de l’entorn de l’aeroport, però també en el conjunt del territori.

En aquest sentit, les línies de treball que es posaran en marxa tindran com a objectiu que aquest sigui un equipament especialitzat de país que formi part de l’estratègia nacional sobre el sector aeronàutic.

La indústria aeronàutica és un dels sectors més punters pel que fa a l’ús de noves tecnologies i inversió en R+D+I. Segons dades de l’Associació Espanyola d’Empreses Tecnològiques de Defensa, Aeronàutica, Seguretat i Espai (TEDAE), el sector aeronàutic va facturar 8.947 milions d’euros l’any 2017. La inversió en I+D+I és del 10,5% i genera un total de 108.000 llocs de treball directes i indirectes. Així mateix la seva capacitat exportadora representa el 2,6% de les exportacions de l’Estat.

Coordinació

El protocol recull la voluntat de les quatre institucions de treballar conjuntament en els estudis sobre les necessitats i les oportunitats del sector i en desenvolupar els plans d’actuació que se’n puguin derivar. Amb aquest objectiu es constituirà una comissió de seguiment amb participació de les institucions signants. 

Pel que fa a les previsions inicials, i de cara al desenvolupament del hub, s’estudiarà l’adequació d’un espai a l’Aeroport que pugui acollir les empreses, start ups i col·laboradors i que faciliti les interaccions entre uns i altres. Dins aquesta infraestructura s’ubicarien elements com espais industrials, tallers de fabricació avançada, laboratoris, espais d’incubació per a noves iniciatives empresarials, formació, sales multiserveis i de coworking.

Es treballarà també per tal que el hub sigui un projecte que pugui aconseguir finançament europeu pel seu desenvolupament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.