16.05.14 – BANYOLES • Pla de l’Estany

L’Ajuntament de Banyoles i la Universitat de Girona reprenen el projecte d’electrocardiogrames als alumnes de segon d’ESO

0
346

Per primer cop seran estudiants de medicina que, coordinats pels cardiòlegs Ramon i Josep Brugada, faran les proves

Aquesta setmana ha començat, per aquest curs, el projecte d’electrocardiogrames als alumnes de segon d’ESO dels instituts de Banyoles, i per tant, els alumnes que ho desitgin poden fer-se gratuïtament la prova. Un projecte que encara la cinquena edició i que va ser pioner a Catalunya i l’Estat espanyol. Enguany, i com a novetat, s’acompanya la realització dels electrocardiogrames amb una xerrada informativa prèvia. Ja s’han fet electrocardiogrames i impartit la xerrades a l’institut Pere Alsius i, entre d’altres aspectes, s’ensenya a usar un desfibril•lador. Una altra novetat és que enguany l’equip del projecte està format íntegrament per estudiants de medicina sota la coordinació dels prestigiosos cardiòlegs Ramon Brugada i Josep Brugada.
Des de l’any 2010 l’Ajuntament de Banyoles col•labora amb la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona (UdG) en l’impuls d’un estudi sobre cardiopaties i mort sobtada, sota la direcció dels cardiolegs Josep Brugada, i Ramon Brugada, tots dos amb reconeixement internacional. L’objectiu és identificar precoçment en una població jove entre 13 i 15 anys la presència de símptomes propis o familiars i alteracions electrocardiogràfiques causades per un grup de malalties cardíaques que potencialment poden causar arítmies, pèrdues de coneixement i mort sobtada, per així tractar-los de manera adequada i prevenir malalties.
 
L’Ajuntament de Banyoles està interessat a promoure el coneixement científic entre la ciutadania, especialment la més jove, i divulgar els avenços científics d’aquest equip de cardiòlegs, d’acord amb el seu programa de Divulgació de la Ciència i la Tecnologia, en el marc de la Guia de Recursos Educatius i que rep finançament de la Federación Española para la Ciencia y la Tecnología.
 
L’estudi es realitza, des de ja fa cinc cursos, a l’alumnat de 2n d’ESO dels instituts de Banyoles. La participació és voluntària i la família signa un full de consentiment. Les famílies reben un full informatiu en el qual es detallen les condicions generals, el procediment, resultats, confidencialitat de les dades, etc, i una enquesta que hauran de respondre prèviament a la realització dels electrocardiogrames, en la quals es demana la història clínica de l’alumne o antecedents. Els electrocardiogrames i les enquestes realitzades als participants seran codificats, a fi d’assegurar la protecció de la seva identitat.
 
Els resultats de les enquestes i dels electrocardiogrames es compararan amb els resultats de les exploracions complementàries que es facin i amb la presència o no de símptomes en el seguiment dels participants, a fi i efecte de valorar el grau de sensibilitat i especificitat d’aquestes proves per identificar anomalies rellevants.
 
En l’estudi hi participen tots els centres educatius d’educació secundària i es fan electrocardiogrames a gairebé la totalitat de l’alumnat de 2n d’ESO, al voltant de 315 alumnes de mitjana per curs. L’estudi ha permès en alguns casos detectar anomalies que han pogut ser avaluades per evitar riscos posteriors.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.