Barcelona (ACN).- L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una declaració institucional a favor de la immersió lingüística a les escoles de Catalunya i mostrant el desacord amb la sentència del Tribunal Suprem que qüestiona el model actual. La iniciativa, impulsada per CiU, PSC, ICV-EUiA i UxB ha aïllat al PPC, que no l’ha votat i s’ha quedat sol al Ple extraordinari celebrat aquest divendres per tractar la immersió com a tema monogràfic. La declaració, a més, mostra el “compromís” de l’Ajuntament de Barcelona amb el “manteniment, millora i extensió” del sistema d’immersió i dels preceptes que marca la Llei d’educació de Catalunya.
La declaració institucional aprovada en aquest Ple apareix a instàncies d’UxB, que va convèncer a CiU, PSC, ICV-EUiA i el propi alcalde, Xavier Trias, que després de la interlocutòria del TSJC que demanava que el castellà sigui llengua vehicular a l’escola calia un pronunciament de tots els grups i fet de forma solemne en una sessió extraordinària.
El text, que no ha rebut el suport del PPC, expressa el “suport i compromís” de l’Ajuntament amb “l’actual sistema d’immersió lingüística dels centres educatius catalans” i qualifica el model “d’èxit educatiu i garant de la cohesió social al nostre país”. A més, mostra “l’oposició” a la “divisió de la comunitat educativa en dues comunitats lingüístiques separades, que amb el temps correrien el risc d’estar enfrontades”, cosa que s’assegura que “comportaria una perillosa pèrdua de cohesió social”.
La declaració posa de manifest el “compromís vers el manteniment, millora i extensió del sistema d’immersió lingüística”, d’acord amb el que diu la LEC. Els signants també donen suport “als membres de la comunitat educativa, les institucions i governs que defensin l’actual sistema d’immersió lingüística als nostres centres educatius”.
L’Ajuntament de Barcelona s’adhereix també amb aquesta declaració a la iniciativa ‘somescola.cat’ i emplaça “a tots els barcelonins a donar-hi suport”.
Però el text també dona peu als retrets. La declaració aprovada mostra “el desacord amb la sentència del Tribunal Suprem que qüestiona, de nou, un model que s’ha demostrat d’èxit, convivencial i plenament acceptat per al societat catalana”. Per últim, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès amb l’aval del Ple a fer arribar el seu acord al Tribunal Suprem espanyol, al TSJC, al departament d’Ensenyament de la Generalitat, als diputats del Parlament i als membres del Congrés dels Diputats i el Senat.