31.08.17 – BARCELONA • Barcelonès

L’Ajuntament de Barcelona compra una fàbrica abandonada per combatre la gentrificació

0
285

Suposa una inversió de més de 10 milions d’euros, s’emmarca en la recent creació de la Comissió de Coordinació del 22@, i dóna un nou impuls al districte de la innovació

Xemeneia de l’antiga fàbrica La Escocesa. Foto: Aj. de Barcelona.
 

Es tracta d’una acció del Govern municipal contra processos de gentrificació i d’expulsió dels veïns, atès que a través del tanteig s’ha desfet un pla privat que inicialment preveia la construcció de prop d’un centenar d’habitatges de luxe

També cal emmarcar aquesta iniciativa en l’estratègia municipal de revitalització de l’eix cívic i cultural de Pere IV, ja que La Escocesa és una peça clau i emblemàtica per al futur d’aquest vial
El consistori reforça l’estratègia municipal de desenvolupament del sector cultural exemplificada en el programa de Fabriques de Creació, del qual una part de La Escocesa ja en forma part
L’Ajuntament de Barcelona ha comprat, exercint el dret a tanteig –que ha estat possible pel fet que el recinte és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)- , tres parcel·les del conjunt industrial La Escocesa, situat al carrer Pere IV entre els números 341 i 357, que encara eren de propietat privada. Amb aquesta compra es completa l’adquisició i la incorporació al patrimoni municipal del 93% d’aquest recinte fabril catalogat i protegit, i una part del qual ja era de titularitat municipal.
La compra es fa a un preu molt per sota del mercat – suposa una inversió total de 10.118.180 euros- i desfà el pla inicial previst per un promotor privat de construir-hi prop d’un centenar d’habitatges de luxe. L’acció permetrà a l’Ajuntament donar un nou impuls al districte de la innovació, projecte que cal emmarcar en la recent creació de la Comissió de Coordinació del 22@, el mes de març passat. Aquesta comissió es va crear amb tres objectius:
  • Impulsar la construcció de més habitatge públic per evitar la gentrificació i l’expulsió de veïns en una zona en clara evolució.
  • Intervenir de manera proactiva en la recuperació del patrimoni històric i industrial que hi ha a la zona, i que dóna identitat a tot aquest entorn.
  • Habilitar nous espais per generar activitats econòmiques d’interès social, revertint també processos de gentrificació sobre l’activitat econòmica produïts per l’augment de preu dels lloguers dels locals.
La compra de La Escocesa incidirà positivament en aquests tres objectius de revitalització del 22@.
També contribuirà de manera molt significativa en el projecte de revitalització de l’eix cívic i cultural de Pere IV, que és un projecte estratègic i prioritari de l’Ajuntament de Barcelona.
La Escocesa és un dels pocs recintes fabrils catalogats que es conserven al barri del Poblenou, i també un dels més antics. Es tracta d’un edifici de mitjans del segle XIX (1852) en el qual es va instal·lar una fàbrica que produïa productes químics per a l’estampació tèxtil. El nom de “La Escocesa” es va fer popular al barri arran de la procedència del capital de la fàbrica, la companyia Johnston, Shields & Cia –amb seu a Escòcia i dedicada a la fabricació de punt de ganxet sobre tul per elaborar cortines i altres elements domèstics-, i d’alguns dels responsables i enginyers que hi van treballar inicialment.
L’activitat fabril va durar fins a l’any 1998, quan es va llogar per primera vegada a un grup d’artistes i professionals de la creació.
L’any 2006 l’Ajuntament de Barcelona va incorporar el conjunt fabril al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic historicoartísitic de la Ciutat de Barcelona, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’any 2007 s’incorpora en el programa de “Fàbriques per a la Creació Artística”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.