El PSC i ICV-EUiA han presentat una proposta per emprendre mesures contra el turisme massiu que rep la ciutat
El govern municipal de Barcelona demanarà un nou pacte local per obrir una reflexió sobre el model turístic de la ciutat i l’efecte de les mesures que s’han pres recentment com la suspensió de llicències. Així ho ha anunciat la tinent d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, després que el PSC i EUiA hagin presentat una moció per demanar compromisos al govern municipal de treballar per un turisme menys massiu. Tot i que la proposició no ha prosperat, CiU i PP hi ha votat en contra, Recasens ha avançat que estan disposats a obrir un debat sobre el model turístic però ha recordat als regidors del PSC i ICV-EUiA que fa 3 anys eren al govern i el model era similar, i així ho ha refermat també, l’alcalde.
El model turístic ha tornat a generar debat entre els regidors de l’Ajuntament de Barcelona i la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació s’ha compromès a treballar per un pacte local que reflexioni sobre les accions que cal prendre per aconseguir que el turisme de la ciutat sigui més responsable. Ho ha anunciat després que PSC i ICV-EUiA acusés l’equip municipal de no controlar el turisme, de potenciar el ”turisme sense límits” que ha comportat mobilitzacions ciutadanes a alguns barris de la ciutat.
Ricard Gomà, d’ICV ha presentat la proposta que inclou elaborar un pla d’allotjaments turístics, la suspensió de llicències en algunes zones, impusar un nou pla d’usos de Ciutat Vella i modificar l’ordenança de terrasses entre altres aspectes. Gomà ha assegurat que la seva moció aposta per ”un model democratitzat amb visitants corresponsables i que reparteixi els beneficis”. En una mateixa línia s’ha pronunciat la regidora del PSC, Sara Jaurrieta, que ha qualificat d”insòlita” la situació que més d’un barri a Barcelona s’hagi manifestat en contra del turisme.
Recasens ha respost els atacs recordant que el turisme representa el 12% del PIB de la ciutat, impacta en 9.000 MEUR cada any i genera 120.000 llocs de treball i ha destacat que és gràcies a un model ”publicoprivat d’èxit’. L’alcalde, Xavier Trias, ha recordat que l’any 92 Barcelona disposava de 25.000 llits i el 2011, l’any en què va entrar a l’alcaldia, ja eren més de 63.000. Per això ha assegurat que ”la bombolla no l’he inventada jo, però la defenso”, i ha apel·lat a la responsabilitat per l’impacte que suposa aquesta activitat econòmica.