05.06.14 – BARCELONA • Barcelonès

L’Ajuntament de Barcelona elimina la llista d’espera dels principals serveis d’atenció a la gent gran: SAD, teleassistència i Respir

0
351

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha recordat, en la inauguració de la XVI edició de FiraGran, que la ciutat està responent “amb més recursos que mai a les necessitats de les persones”, especialment de la gent gran que necessita atenció i cura

L’Ajuntament de Barcelona ha eliminat, durant aquest mandat, les llistes d’espera dels principals serveis municipals d’atenció a la gent gran: el Servei d’Atenció a Domicili, la teleassistència municipal i el programa Respir, que ofereix estades temporals en residències de gent gran o centres de dia.
Així ho ha explicat la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, en ocasió de la inauguració, aquest matí, de la XVI edició de FiraGran, que se celebra des d’avui i fins al dia 8 a les Drassanes Reials de Barcelona, i on l’Ajuntament de Barcelona hi mostrarà, en un estand, les iniciatives municipals per a incentivar la participació de la gent gran en el voluntariat.
 
Fandos ha explicat que la ciutat ha reforçat “més que mai” el pressupost destinat a l’atenció de les persones, i això ha permès, entre d’altres fites, agilitar els processos de sol•licitud i atorgament dels principals serveis que atenen la gent gran a la ciutat de Barcelona, acabant amb les llistes d’espera dels seus recursos municipals. “El creixement de la població de gent gran i l’índex de sobreenvelliment ja sabem que són factors que augmenten les necessitats d’ajuda i atenció i l’Ajuntament de Barcelona no és aliè a aquesta realitat demogràfica i social. Per això cada any estem augmentat més i més els recursos destinats a les persones grans”, ha recordat la tinenta d’alcalde.
 
El Servei d’Atenció a Domicili busca millorar la qualitat de vida de les persones amb dificultats per desenvolupar les activitats de la vida diària, dificultats d’integració social o amb manca d’autonomia, facilitant-los la possibilitat de seguir vivint al seu domicili. Ofereix atenció personal, de neteja i àpats a domicili i es dóna a la persona usuària un cop valorada la necessitat per part dels equips dels Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de donar suport a la vida diària de la persona que ha perdut total o parcialment l’autonomia.
 
EL SAD té, en aquests moments, 19.382 usuaris a Barcelona, dels quals gairebé el 90% són persones de més de 65 anys. Des de 2011, aquest servei ha incrementat en un 16,5% el nombre de persones ateses, i ha dedicat un 30,5% més d’hores a atendre-les. Al 2013, aquest servei va tenir un pressupost de 55,9 milions d’euros, un 24,5% més que a l’any 2011. Amb tot plegat, s’ha atès a totes les persones que han estat prescrites pels serveis socials per a ser-ne beneficiàries.
 
El servei de teleassistència municipal també ha rebut un fort impuls durant els últims tres anys, un fet que ha permès, d’una banda, arribar als gairebé 67.500 usuaris i, de l’altra, acabar –des del novembre de 2013– amb la llista d’espera per a la instal•lació dels aparells un cop tramitada la sol•licitud. En tres anys, s’ha incrementat en un 26,8% el nombre de beneficiaris.
 
Així mateix, el nou contracte, iniciat al gener de 2013, va permetre millorar l’atenció i la inversió en noves tecnologies, amb la instal•lació de diferents dispositius –detectors de fum, de passivitat i d’obertura de porta—així com la prova de la nova teleassistència mòbil, que permet els usuaris que gaudeixen d’una via activa que puguin demanar ajuda fora de casa.
 
Des de gener de 2014, el servei instal•la l’aparell a domicili en 15 dies després de fer-se la sol•licitud. En cas d’urgències, es fa en 48 hores després de la seva aprovació. L’Ajuntament de Barcelona ha dedicat 10,03 milions d’euros i ha mantingut la gratuïtat per a totes les persones usuàries.
 
Un altre dels serveis municipals fonamentals per a les persones grans a Barcelona, el programa Respir, ha vist doblat el seu pressupost aquest any, arribant als 900.000 euros, un fet que ha permès ampliar places i acollir totes les sol•licituds emeses. Aquest servei permet acollir de forma temporal persones grans en places de residència, amb l’objectiu de donar suport als familiars cuidadors d’aquestes. Des de 2013, aquest servei també es posa a disposició de persones amb diversitat funcional dependents.
 
Durant l’estada, es proporciona atenció mèdica permanent i atenció a les necessitats de la persona gran com rehabilitació, fisioteràpia, estimulació cognitiva i activitats ocupacionals i lúdiques, i es dona suport a la família durant el procés d’ingrés temporal en el centre residencial, amb una atenció personalitzada i a mans de personal especialitzat.
 
Un total de 740 persones van ser usuàries, a l’any 2013, del programa Respir. L’any passat, l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona ja va ampliar en 79 les places del programa afegint-les a les que ja s’oferia fruit d’un conveni amb la Diputació de Barcelona.
 
Altres serveis
L’increment en el pressupost en l’àmbit de la gent gran també es veu reflectida en les polítiques d’allotjament per a aquest col•lectiu, com habitatges amb serveis per a gent gran (1.385 persones); apartaments tutelats (82 persones) o centres d’acollida d’urgència (749 persones). Tots aquests serveis han vist incrementat el seu pressupost des de 2011, així com també el pressupost per a ajuts al lloguer d’habitatges amb serveis, que en 3 anys ha incrementat la dotació en un 63%, arribant als 982.000 euros.
 
L’Ajuntament de Barcelona no només ha incrementat les partides d’atenció social de les persones grans sinó que també ha refermat les polítiques relacionades amb la promoció de la qualitat de vida d’aquest col•lectiu, generant nous recursos per a potenciar l’envelliment actiu i els hàbits saludables.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.