La col·laboració institucional i el suport de la societat civil fan que el Mobile World Congress hagi esdevingut un esdeveniment de primer ordre mundial.
L’alcalde Trias no renuncia a la permanència de la capitalitat i el congrés a Barcelona més enllà del 2018.
El conseller Felip Puig, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, en l’acte de presentació.
El conseller Puig destaca l’oportunitat que representa el congrés perquè les empreses catalanes es projectin en el sector de les TIC i el mòbil.
La participació d’empreses i entitats catalanes gràcies al suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya al Mobile World Congress, la fira més important del món sobre telefonia mòbil que tindrà lloc del 24 al 27 de febrer a Barcelona, creixerà en aquesta novena edició un 15%, amb 53 empreses i 8 centres tecnològics davant les 48 empreses i 8 centres tecnològics de l’any anterior. D’aquesta manera, sumant les nou edicions del MWC, la Generalitat de Catalunya haurà impulsat la participació de 259 empreses catalanes.
La participació d’empreses i entitats catalanes gràcies al suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya al Mobile World Congress, la fira més important del món sobre telefonia mòbil que tindrà lloc del 24 al 27 de febrer a Barcelona, creixerà en aquesta novena edició un 15%, amb 53 empreses i 8 centres tecnològics davant les 48 empreses i 8 centres tecnològics de l’any anterior. D’aquesta manera, sumant les nou edicions del MWC, la Generalitat de Catalunya haurà impulsat la participació de 259 empreses catalanes.
Així ho ha explicat avui el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en una roda de premsa al Mobile World Center de Barcelona. Puig ha destacat “l’oportunitat que representa aquest congrés per projectar les pimes i les grans empreses catalanes en el sector TIC i el mòbil”.
En aquest sentit, Puig també ha dit que l’estand Catalonia ”serà l’escenari de l’intercanvi d’experiències, la generació de negoci i la projecció internacional de les empreses catalanes”.
Al congrés hi participen enguany 91 empreses catalanes, 34 més que a l’edició anterior, en què van participar-hi 57 empreses catalanes, 48 de la mà de la Generalitat.
Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona i president de la Barcelona Mobile World Capital, Xavier Trias, ha dit que “l’èxit del congrés ha fet que les seves activitats s’estenguin per tota la ciutat per donar l’oportunitat a les nostres empreses i en gaudeixin els ciutadans”. I en aquest sentit l’alcalde s’ha mostrat optimista i ha fet palès el seu desig de “perllongar la capitalitat i el congrés més enllà del 2018”
A la roda de premsa també hi ha intervingut el director general de la Fira de Barcelona i director general de la Barcelona Mobile World Capital, Agustí Cordón, que ha destacat ”l’obertura del congrés a la ciutat a través d’iniciatives com la Mobile Ready i el 4YFN”.
Amb accent català
La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Empresa i Ocupació, és present al MWC en dos espais destacats: l’Estand Catalonia i l’App Planet. ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI), s’han encarregat de la selecció dels participants tenint en compte el seu perfil innovador i la seva visió internacional.
L’Estand Catalonia (antic Pavelló Català) acollirà en aquesta edició un total de 45 empreses catalanes del sector de les telecomunicacions: Agile Contents, Albedo Telecom, Alma IT Systems, Artificial Solutions, Aiscadmobile, Atta, Bismart, Blit Software, Captio, Catchoom, Dinube, Effilogics Technologies, Execus, Eyetok, Ficosa, Firmaprofesional, Flumotion Services, Genaker, Good Deal, Health&Sportlab, icar Vision, IDAPT, iDISC Information Technologies, Imaxel lab, Inatica, Intesis Software, King-eClient, Magazapp, Medtep, Merak, Mobetia, Mobile High Security, OnTheBus, ShareisFashion, SITmobile, SlashMobility, Techideas Asesores Tecnológicos, Ubiqua, U-play Online, Urbiotica, Validated ID, Wesmartpark, Worldline, Zemsania i Zyncro.
Pel que fa a l’App Planet, pavelló destinat al món de les aplicacions mòbils i on hi exposaran més de 200 empreses de tot el món, la Generalitat hi ubicarà 8 empreses més: AppsZoom, Fiabee, InQbarna Kenkyuu JO, iSOCO, La Factoria, Sixtemia Mobile Studio, Sona Jukebox i Twonav.
El mateix espai també acollirà 8 centres tecnològics catalans: Artic, ASCAMM, Barcelona Digital Centre Tecnològic, Catalunya APPS, Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Fundació i2CAT, Neàpolis i el Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC).
D’aquestes empreses catalanes presents al MWC, més de la meitat (34) han comptat amb suport municipal, a través de Barcelona Activa, en el seu procés de creixement. En concret, representen el 64% de les empreses instal·lades a l’Estand Catalonia i l’App Planet.
10 d’aquestes empreses han estat instal·lades als espais d’incubació municipal gestionats per Barcelona Activa (Incubadora de Glòries i Parc Tecnològic Barcelona Nord) i 4 encara hi són. Representen el 20% del total de les ubicades en aquestes dues zones del MWC. El fet que hi hagi empreses que han estat incubades als espais de Barcelona Activa demostra que aquests són entorns innovadors que permeten consolidar les bases d’un creixement competitiu de les empreses.
Una altra de les activitats destacades a l’estand Catalonia durant els quatre dies del congrés és el Brokerage Event, que consisteix en un seguit d’entrevistes bilaterals de trenta minuts de durada entre empreses que busquen socis comercials i tecnològics. Es tracta d’un esdeveniment internacional, que des de la primera edició fa nou anys ha comptat amb la participació de més de 4.000 empreses que han mantingut prop de 7.000 entrevistes.
El Brokerage Event d’aquesta edició comptarà amb la participació de 458 empreses (el 32% de les quals són catalanes), procedents de 27 països de tot el món.
Principals novetats: 4YFN i Mobile Social Day
A més d’impulsar la participació d’empreses catalanes al MWC, la Generalitat és present en dues de les novetats destacades d’aquesta novena edició del congrés: la trobada internacional d’emprenedors 4 Years From Now (4FYN) i la jornada d’ocupabilitat del sector mobile Mobile Social Day.
La iniciativa 4YFN (Four Years From Now) és una trobada internacional adreçada a emprenedors, professionals, empreses emergents, acceleradores, incubadores i inversors de sector mobile, organitzada per Barcelona Mobile World Capital i que compta amb el suport del Programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya a través de la iniciativa Start-Up Catalonia. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, hi participa com a soci de continguts mitjançant el desenvolupament de cinc tallers. També presentarà el programa mStartupBarcelona en el marc de la fira i tindrà un espai propi on donarà informació als visitants dels seus programes mobile.
La primera edició de 4YFN, que es desenvoluparà durant els quatre dies del MWC als recintes de Fira de Barcelona a Montjuïc i Gran Via, reunirà els líders de la indústria, emprenedors d’èxit i experts digitals, a més d’acceleradores, incubadores i inversors, i oferirà als assistents l’oportunitat de trobar els recursos necessaris per iniciar o accelerar els seus projectes.
Per la seva banda, el Mobile Social Day és una jornada organitzada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Barcelona Mobile World Capital que es durà a terme per primera vegada el 26 de febrer en el marc del MWC amb l’objectiu d’acostar als ciutadans les oportunitats laborals i formatives que ofereix el sector de les tecnologies mòbils a Barcelona i a Catalunya.
La jornada, que es desenvoluparà al Mobile World Center, inclou sessions informatives on es parlarà del programa mTalent, de formació tecnològica en l’àmbit de la tecnologia mòbil i un espai de fira ocupacional en què les empreses del sector informaran sobre els perfils professionals que necessiten, i on els assistents podran presentar-s’hi com a candidats i conèixer de primera mà serveis d’intermediació i orientació formativa i laboral.
El sector TIC a Catalunya
El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ocupa a Catalunya uns 81.800 treballadors, xifra que suposa prop del 2,9% de la població catalana ocupada, segons dades de l’EPA del quart trimestres del 2014.
El de les TIC és un sector que genera riquesa i ocupació de qualitat. Així, el nombre d’empreses TIC que actualment hi ha a Catalunya és de 12.000, cosa que representa un increment del 1,1% respecte de l’any anterior i que suposa un pes relatiu de gairebé el 2% respecte del total d’empreses catalanes.
La facturació anual d’aquestes empreses és de prop de 17.000 milions d’euros. En aquest sentit, cal destacar molt favorablement la internacionalització de les empreses del nostre país, que ha permès la venda de solucions i serveis TIC arreu del món i que ha aportat a l’economia catalana prop de 1.300 milions d’euros de facturació.