L’objectiu és incrementar les tasques de prevenció i conscienciació entre la ciutadania per garantir que tots els col·lectius que es desplacen diàriament per Barcelona puguin fer-ho amb les màximes garanties de seguretat.
L’Ajuntament de Barcelona té entre les seves prioritats la millora de la seguretat viària i la reducció de les víctimes d’accidents de trànsit a la capital catalana.
El Govern Municipal s’ha fixat com un dels seus reptes la protecció dels col·lectius més vulnerables dins de la piràmide de la mobilitat com són els vianants, els ciclistes i els motoristes. Amb aquest objectiu el passat mes d’octubre es va iniciar una campanya sota el lema: "Gràcies per pensar en mi. Perquè circules amb compte, m’agrada VIURE AMB TU" per tal d’apel·lar a la convivència entre els conductors i els actors més febles de la mobilitat urbana i conscienciar als conductors per a què circulin amb compte en els seus desplaçaments per la ciutat. La campanya va comptar amb una àmplia difusió per tota la ciutat amb cartells, banderoles, missatges a través dels diferents mitjans de comunicació (ràdio i premsa) i els autobusos de la ciutat, i distribució de díptics.
Per la seva banda, el RACC ha realitzat l’estudi “Envellir en moviment” per tal d’aportar elements d’anàlisi que permetin directius d’intervenció per fer sostenible el sistema de mobilitat i seguretat viària en un context en què les persones de més de 65 anys estan agafant un protagonisme sense precedents. Algunes de les conclusions d’aquest informe posen de relleu que el caminar és el mitjà de transport més popular (el 75% de la gent gran afirma desplaçar-se caminant per ciutat), mentre que 2 de cada 3 enquestats afirmen que les seves ganes de conduir no han disminuït amb l’edat, cosa que fa que un 30% dels conductors més grans de 74 anys admeti que condueix per realitzar bona part de les activitats centrals de la seva vida diària.
En aquest sentit, el RACC aposta per promoure una conscienciació més gran de la societat sobre una realitat demogràfica present i futura del país, vetllant per la mobilitat segura de les persones grans. Això no només comporta invertir en la seva qualitat de vida, sinó que és una decisió estratègica de futur, abans de trobar-nos en un escenari en què en 25 anys, segons les previsions, 1 de cada 4 catalans superarà els 65 anys d’edat i un 5% serà més gran de 85 anys. El 2021, segons dades de l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya), el 21,1% dels barcelonins seran majors de 65 anys.
Atenció a la gent gran
A partir d’aquest mes de març, i partint de la campanya inicial, l’Ajuntament de Barcelona juntament amb el RACC i amb la col·laboració de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) i la FIA Foundation, ha decidit dur a terme una nova fase d’aquesta campanya centrada en la protecció del col·lectiu de la gent gran, un dels més vulnerables a nivell d’accidentalitat. A dia d’avui, aquest col·lectiu representa més del 50% dels vianants morts per accident de trànsit a la ciutat de Barcelona.
Per aquest motiu s’han editat un total de 30.000 díptics amb missatges per als conductors i per a les persones grans, a banda de 1000 cartells amb els missatges de la campanya. Els continguts s’han elaborat conjuntament entre la Comissionada de la Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona, l’àrea de Seguretat i Mobilitat i el RACC.
Els díptics es divideixen en dos formats:
- Aquells adreçats als conductors perquè tinguin cura de la persona gran que es desplaça a peu. Els díptics inclouen consells com: les persones grans tenen una major dificultat per pujar o baixar la vorera, per això extrema les mesures de precaució en els passos de vianants; l’agilitat es redueix amb els anys, a la gent gran li costa més temps creuar, per això posa’t al seu lloc i tingues paciència en els semàfors; les persones grans es desorienten amb més facilitat i no sempre creuen per les zones habilitades, per això circula sempre amb atenció i compleix les normes de trànsit.
- Aquells adreçats a les persones grans vianants per tal que vagin en compte quan es moguin per la via pública. En aquest cas els consells que s’inclouen són: camineu sempre per les voreres sense acostar-vos gaire a prop de la calçada; travesseu el carrer pel pas de vianants (amb els semàfor en verd, mirant a tots dos costats); feu-vos veure (si camineu de nit porteu roba clara i passeu per zones ben il·luminades); canvieu els hàbits que us poden posar algun cop en perill.