Barcelona (ACN).- L’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa han signat un conveni de col·laboració per potenciar els projectes impulsats pel programa d’atenció a la infància en situació de pobresa CaixaProinfància. El conveni, que no inclou cap aportació econòmica, es basa en la posada en comú de la manera de funcionar d’ambdues institucions envers aquest problema, que s’ha accentuat arran de la crisi econòmica. L’acord pretén evitar duplicitats i, sobretot, omissions en l’atenció a nens amb risc d’exclusió. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat la importància del teixit associatiu per fer front a les situacions de persones amb risc d’exclusió, que han anat en augment per la situació econòmica.
El conveni signat entre el consistori de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa estableix que les dues institucions identificaran i analitzaran conjuntament la distribució territorial de les situacions de vulnerabilitat social o risc d’exclusió que afecten a menors i famílies de la ciutat i que requereixen un plantejament global d’actuació. Es definirà, també, una cartera de serveis conjunta que permeti respondre a les necessitats de les persones ateses i optimitzar els recursos econòmics que se’ls hi adrecen.
Es tracta, per tant, d’un conveni de col·laboració que no inclou cap dotació econòmica, sinó que marca formes d’actuació. Tant el director de l’Obra Social de La Caixa, Jaime Lanaspa, com l’alcalde de Barcelona, han destacat precisament aquest aspecte.
Lanaspa ha destacat que l’acord pretén evitar duplicitats que es produeixen a l’hora d’atendre a aquestes persones, ja que es donen casos en què són ateses pels serveis socials de les administracions públiques i també per alguna entitat. Però sobretot persegueix, ha afegit, evitar omissions en l’atenció, que és el més greu que pot passar.
Segons el director de l’Obra Social de La Caixa, la situació d’aquests nens i famílies s’ha tornat més dramàtica amb la crisi econòmica. Lanaspa ha admès que "no ho vam fer bé" durant els anys de bonança, perquè es va acceptar un cert nivell de pobresa. I, l’agreujament de la situació econòmica, l’ha empitjorat força. Segons ha dit, la pobresa relativa a Catalunya ha augmentat un 10% entre 2007 i 2010. I la situació de les persones que pateixen pobresa severa encara s’ha agreujat més.
Xavier Trias ha recordat que el país i la ciutat estan vivint uns moments difícils i complexos en l’àmbit econòmic, cosa que es fa palesa en especial en la situació de les persones en risc d’exclusió. Davant aquesta realitat, ha afegit, l’administració no pot defugir la seva part de responsabilitat, però tampoc no ho pot fer tot. Trias ha destacat la tasca que fan les entitats socials que s’hi dediquen a atendre a aquestes persones i a institucions que, com l’Obra Social de La Caixa, no deixen d’actuar tot i la crisi.
L’alcalde ha admès que l’Ajuntament ha de liderar la tasca conjunta d’administració pública, entitats socials i sector privat per lluitar contra la pobresa. A més, ha assegurat que el que es gasta en aquest àmbit no ha de ser considerat una despesa, sinó una inversió. Segons ha declarat, és un drama per a una ciutat tenir un gruix de nens en risc d’exclusió.