L‘Ajuntament de Barcelona i Philips han firmat un acord de col·laboració en l’àrea de Smart Cities que engloba accions dins del camp de l’enllumenat intel·ligent, l’eficiència energètica i la salut.
Aquesta firma pretén promoure iniciatives econòmiques, mediambientals, socials i de govern que aprofitin les oportunitats que ofereix la ciutat de Barcelona dins de la seva posició pionera en l’àmbit de les Smart Cities.
L’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el Chief Market Leader de Royal Philips a nivell global, Ronald de Jong, han ratificat aquest divendres el seu compromís de col·laboració, que pretén reforçar el posicionament de Barcelona com a Capital Europea de la Innovació i en els àmbits de la salut, la il·luminació i l’eficiència energètica.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que “l’aliança de Barcelona amb grans empreses com Phillips està orientada a millorar el funcionament dels serveis públics amb criteris de ciutat intel·ligent. L’aposta de Barcelona per ser referent en el camp de les ciutats intel·ligents és a més una oportunitat per desenvolupar un nou model de creixement econòmic basat en la tecnologia, la innovació urbana i els serveis avançats. Treballem conjuntament amb altres ciutats, empreses, centres d’investigació i institucions de tot el món, com la Comissió Europea, per desenvolupar nous projectes que tinguin un clar impacte en la millora del benestar, la salut i la qualitat de vida de les persones”.
Per la seva part, Ronald de Jong, ha comentat que “la col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona en el desenvolupament d’innovacions pensades per als seus ciutadans és un pas més cap a la construcció de ciutats intel·ligents i habitables, on les persones són l’eix central de l’actuació. L’avenç en aquest camp només es fa viable en models de col·laboració públic-privada”.
Principals actuacions
Una de les principals àrees d’actuació se centra en l’enllumenat viari, funcional i monumental de la ciutat, on la incorporació de sistemes intel·ligents de gestió i la tecnologia LED poden oferir importants estalvis energètics, a més de millorar la qualitat i el confort de la il·luminació per als ciutadans, així com reforçar la imatge de marca de Barcelona.
Paral·lelament, ambdues organitzacions estan treballant conjuntament en projectes dins de l’àrea de Smart Cities en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.
Philips i l’Ajuntament de Barcelona ja han desenvolupat projectes conjunts de col·laboració públic-privada per millorar l’eficiència de les instal·lacions d’enllumenat públic i incrementar el nivell de seguretat dels carrers a través de la il·luminació. Gràcies a la utilització dels sistemes de control i gestió LumiMotion i CityTouch, junt amb la tecnologia LED, les zones on s’han realitzat les intervencions han aconseguit estalvis energètics superiors al 60%. Per això, City Touch serà la plataforma de gestió intel·ligent d’enllumenat del Passeig de Gràcia, una vegada culmini la reforma del passeig, amb els seus al voltant de 300 punts de llum.
D’altra banda, és de destacar també el projecte d’innovació que Philips està desenvolupant en el marc del projecte de millora de l’Avinguda Paral·lel amb una proposta d’il·luminació que combina l’esmentat sistema CityTouch amb enllumenat funcional, enllumenat arquitectònic i aplicacions de control.
Dins del camp de la salut, l’acord firmat entre Philips i l’Ajuntament de Barcelona inclou l’interès de col·laborar en un ambiciós projecte l’objectiu del qual és convertir a la ciutat a la “primera capital europea cardioprotegida”. Aquesta iniciativa se centra en disposar de desfibril·ladors i protocols d’actuació adequats davant de casos d’aturada cardíaca sobtada en zones públiques, especialment aquelles de major afluència de persones.