21.08.17 – BARCELONA • Barcelonès

L’Ajuntament de Barcelona informa els comerços de les Rambles sobre els serveis d’atenció psicològica a la disposició dels treballadors

0
376

El consistori ha expressat aquests dies als comerciants de les Rambles l’agraïment per la reacció que van tenir, oferint suport i refugi a les persones afectades


Múltiples mostres de condol s’estan succeint aquests dies a la Rambla. Foto: alcaldes.eu

Un dispositiu del Centre d’Urgències i Emergències Municipals de l’Ajuntament de Barcelona ha començat avui a repartir informació sobre els serveis d’atenció psicològica a diferents comerços de les Rambles perquè els treballadors i treballadores que puguin necessitar-ho hi contactin

S’han deixat tríptics informatius a 92 establiments on s’indica el telèfon d’atenció del CUESB (900703030), així com una breu guia sobre el que pot patir psicològicament una persona després d’haver presenciat un accident o una tragèdia.

Durant el seu recorregut, els membres del CUESB han pogut parlar amb les persones de les botigues, restaurants i bars, que han mostrat bona receptivitat i agraïment per la informació aportada. Els professionals els han informat de quins possibles símptomes poden tenir arran de la situació viscuda, i sobre la necessitat de ser atesos per psicòlegs si els pateixen.

L’acció s’ha fet conjuntament amb professionals del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, que col·labora amb el CUESB en el protocol d’atenció a persones en casos d’accidents múltiples.

L’acció té com a objectiu contactar persones que van ser testimonis dels fets perquè es trobaven treballant en aquells moments, o persones que malgrat no van veure escenes tràgiques, per la situació creada per l’atropellament, van haver de refugiar-se dins dels seus comerços, vivint una sensació molt gran d’estrès emocional. L’atenció psicològica que ofereix el CUESB, però, està oberta a qualsevol ciutadà o ciutadana que es vegi sobrepassada per la gran quantitat d’informació que s’està generant a l’entorn d’aquest atemptat.
L’Ajuntament de Barcelona ha expressat aquests dies als comerciants de les Rambles l’agraïment per la reacció que van tenir, oferint suport en tot moment a les persones afectades i obrint les seves botigues i restaurants com a refugi espontani de les persones que van viure en primera línia l’atemptat al carrer. El consistori ha volgut subratllar també que el sector del comerç de la ciutat ha jugat un paper important en la recuperació de la normalitat a la ciutat.
Paral·lelament, els equips del CUESB han seguit avui acompanyant a les famílies de les víctimes per donar suport psicològic durant els tràmits de reconeixement dels seus familiars a l’Institut Anatòmic Forense.
Aquest dispositiu d’atenció psicosocial de l’Ajuntament de Barcelona romandrà activat mentre duri la situació.

Recomanacions davant de situacions d’estrès postraumàtic
Davant una situació on hem vist en perill la nostra vida o la de les persones que ens envolten, la nostra percepció de protecció i seguretat es veu vulnerada, produint-se un desequilibri que afecta a la persona en la seva globalitat. Això es veu reflectit en el nostre sistema biològic, psicològic i social. Les manifestacions poden variar en intensitat i forma entre una persona i una altra. Les més freqüents són:
REACCIONS SOCIALS
  • Retraïment
  • Aïllament social
  • Evitació (llocs, situacions, persones…)
  • Conflictes interpersonals
REACCIONS FÍSIQUES /CONDUCTUALS
Hipersensibilitat al soroll
Buit a l’estómac
Opressió del pit
Manca d’energia
Debilitat muscular
Plors
Alteracions del son (somnis recurrents, dificultats per conciliar el son, despertar precoç)
Alteracions en l’alimentació
Hiperactivitat/hipervigilància
REACCIONS EMOCIONALS
Incredulitat. Sensació d’irrealitat.
Por
Tristesa
Sentiment de culpa
Ansietat
Soledat
Esgotament emocional
Irritabilitat
Impotència
Insensibilitat
Desesperança
REACCIONS COGNITIVES
Pèrdua de seguretat
Confusió i desorientació
Qüestionaments de fe
Atordiment
Manca de memòria i de concentració
Al·lucinacions (percepció d’olors estranyes…)
Invasió de pensaments/imatges recurrents
RECOMANACIONS
Gran part de les persones afectades segueixen un procés de recuperació natural i veuen disminuir aquestes respostes. Però si veieu que la situació us desborda o els símptomes s’intensifiquen o perduren, no dubteu en consultar al vostre metge de confiança i/o demanar suport psicològic.
Què podeu fer?
• Demanar que us escoltin. Sovint les persones que us envolten desitjaran ajudar-vos, però no saben com fer-ho. És molt important que us escoltin sense dir-vos com us heu de sentir, i us permetin expressar el vostre dolor obertament.
• Recordar situacions de les quals heu sortit gràcies als vostres recursos i habilitats. Us ajudaran a avançar en les situacions difícils que se us presentin.
• És important que, poc a poc, torneu a prendre el control de la pròpia vida i agafeu compromisos.
• És important establir una rutina regular durant el dia i mantenir hàbits de vida saludable, a destacar:
. Beure i menjar regularment
. No beure begudes amb cafeïna abans de 4h d’anar a dormir
. No dormir durant el dia
. No menjar just abans d’anar a dormir
. Abans d’anar a dormir relaxar-se buscant alguna acció que us vagi bé com ara escoltar música, llegir, fer exercicis de relaxació..
. Anar a dormir sobre la mateixa hora cada dia
. Practicar alguna activitat física o lúdica
• Concedir-se temps i espai per recuperar-se
• Seguir fonts d’informació oficials per evitar malentesos.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.