Alguns aspirants asseguren que es van consultar respostes a través del mòbil, que es va canviar l’ordre de les proves i que la vigilància era insuficient
Barcelona (ACN).- L’Ajuntament de Barcelona investigarà les denúncies d’irregularitats en els exàmens durant el procés de selecció de les 113 places d’agent de la Guàrdia Urbana. En total, es van convocar 7.344 persones a les proves que es van dur a terme a la UPF i a la UB. Segons l’Ajuntament, les proves van finalitzar amb "plena normalitat i sense incidents destacables" i sense que cap dels candidats "manifestés cap tipus d’incidència". En canvi, alguns aspirants han denunciat que es van incomplir les bases amb el canvi d’ordre de les proves de cultura general i el test psicotècnic, l’ús de telèfons mòbils per consultar les respostes i que alguns d’ells es copiaven entre ells, a més d’altres irregularitats.
Aquesta setmana, hi ha prevista una reunió dels membres del Tribunal de l’oposició per comprovar si durant el procés es va produir algun tipus d’anomalia, tot i que, segons el consistori, no va rebre cap queixa. El Tribunal recollirà i analitzarà les denúncies públiques d’alguns aspirants i "prendrà mesures" si es comproven que són certes.
Segons l’Ajuntament, si algun d’ells "ha comès algun tipus d’irregularitat o frau, l’ha facilitat o l’ha promogut, aquesta quedarà exclosa de manera immediata" del procés, i si es demostra que algú extern a les proves ha participat en alguna irregularitat "el consistori determinarà les responsabilitats que se’n puguin derivar".
Alguns dels aspirants han demanat que s’impugnin les proves per incompliment de les bases després que, segons denuncien, alguns opositors consultessin les respostes a través del telèfon mòbil o de tauletes digitals, la vigilància fos insuficient -amb tres vigilants per a 80 persones- i, per tant, fos molt fàcil copiar i que les proves, a més de canviar d’ordre, comencessin tard o es permetés l’entrada als qui no van arribar puntuals. Un altre dels fets denunciats ha estat que en el moment d’entregar la prova els aspirants s’acumulessin davant dels vigilants i aquests no poguessin estar pendents dels que encara feien la prova.
La síndica obrirà una actuació d’ofici
La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que ha rebut una cinquantena de queixes en poc més de 24 hores, ha decidit obrir una actuació d’ofici per aclarir els fets que, de ser veritat, ha dit en un comunicat, consideraria "molt greus". Vilà es fa ressò de les denúncies dels promotors de les queixes, que critiquen que "es permetés tant descontrol en uns examen tan importants".
Vilà explica que diferents aspirants li han manifestat que hi ha motius "més que suficinets" per impugnar les proves culturals i psicotècniques i demanen que es repeteixin "perquè tothom tingui les mateixes oportunitats" i en alguns casos sol·liciten la paralització del procés.
La síndica recorda en el comunicat que "per primer cop" no hi ha edat màxima a les proves després que s’eliminés el requisit de no poder tenir més de 35 anys, a recomanació d’ella mateixa en considerar que era una "exigència discriminatòria".