El proper dissabte els ajuntaments celebraran el Ple de constitució. Però el de Barcelona no ho podrà fer. L’Ajuntament de la capital no es podrà constituir, els regidors no podran prendre possessió i l’alcalde no podrà ser triat. El grup del PPC ha elevat al TSJC un recurs per validar 66 vots que han estat declarats nuls a les meses, la Junta Electoral Provincial i la Junta Electoral Central. La llei electoral marca que, en casos com aquest, el consistori haurà d’ajornar la seva constitució fins a l’1 de juliol. Mentre, el jutge del TSJC haurà de valorar si el PPC té raó i, per tant, recull els 56 vots que li falten per obtenir el novè regidor, en detriment d’un del 15 de les files de CiU.
Jordi Hereu seguirà sent alcalde en funcions de Barcelona vint dies més. O així al menys ho contempla la llei electoral per als casos com el que s’hi ha trobat l’Ajuntament de la capital catalana. Tot es remunta als vots que des del grup municipal del PPC van intentar rescatar d’entre els declarats nuls perquè fossin considerats vàlids. Inicialment, els populars necessitaven una mica més d’un centenar de paperetes per poder arrencar un regidor a CiU, deixant a la federació nacionalista amb 14 i obtenint ells el seu novè edil.
Per poder-ho aconseguir, van reclamar a la Junta Electoral Provincial la validació de 130 vots nuls, dels quals 66 no van ser acceptats. El PPC va passar aquesta mateixa petició a la Junta Electoral Central, on tampoc se’ls va donar la raó. Ara, però, els populars van més enllà i, abans que aquesta nit acabi el termini per poder-ho fer, han presentat un recurs contenciós electoral elevant aquestes 66 paperetes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Amb aquest tràmit als jutjats, la llei electoral és molt clara i el que preveu és que l’Ajuntament afectat no es constitueixi als 20 dies de les eleccions, com ho fan els que segueixen el procediment sense entrebancs, sinó que ajorna aquest Ple de pressa de possessió de les actes de regidor i de tria d’alcalde fins els 40 dies posteriors als comicis municipals. En aquest cas, i d’acord amb aquesta norma, el Ple constituent de l’Ajuntament de Barcelona s’haurà de celebrar el proper 1 de juliol.
A l’any 1991, també va haver d’ajornar-se
En la història recent de l’Ajuntament de Barcelona hi ha un cas que també va fer retardar la constitució del consistori. L’any 1991, els membres de la candidatura Ecologistes Barcelona Verda van presentar un recurs davant el TSJC de caire semblant al del PPC d’ara. En aquella ocasió, però, no es reclamava validar vots delcarats nuls, sinó la repetició de les eleccions a la ciutat perquè una altre partit s’havia presentat amb un logotip semblant al de la formació que va elevat el cas als jutjats. Tot i que la seva petició no va ser acceptada finalment, el Ple constituent es va haver de retardar igualment.