02.02.15 – BARCELONA • Barcelonès

L’Ajuntament de Barcelona obre un nou web sobre Dones i Esport

0
337

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Institut Barcelona Esports, ha estrenat un nou portal virtual dedicat a les dones i l’esport. ‘La nova web ‘Dones i Esport’ neix amb vocació de ser una finestra a l’esport femení de la ciutat

Per a la Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ‘la nova web ‘Dones i Esport’ neix amb vocació de ser una finestra a l’esport femení de la ciutat’. Enguany se celebra la 8a edició del Premi Dona i Esport que es caracteritza per fomentar i reivindicar les esportistes femenines de la ciutat així com els clubs i els mitjans de comunicació que fomenten l’esport femení.  La tercera setmana de març tindrà lloc a Barcelona el primer Fòrum sobre Dona i Esport. Els darrers estudis d’hàbits esportius entre infants en edat escolar de la ciutat de Barcelona apunten la tendència de la ciutat a avançar en la igualtat de la pràctica esportiva entre nens i nenes.
 
L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Institut Barcelona Esports, ha estrenat un nou portal virtual dedicat a les dones i l’esport. A l’URL http://www.bcn.cat/donesiesport s’aplega tota la informació relacionada amb l’esport femení a la capital de Catalunya.
 
La Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona amb l’esport femení, tot impulsant mesures destinades a fer créixer i més visible el paper de la dona a l’àmbit esportiu, i que han donat com a fruit la tendència creixent en percentatges de participació.
 
Al nou portal web s’hi poden trobar des de notícies a història de l’esport femení; tota la informació relacionada amb el 8è Premi Dona i Esport, el certamen de referència de l’esport femení a Barcelona. També hi ha un espai dedicat al Quadern Dones i Esport, una publicació on mitjançant articles de divulgació i recerca s’analitza el paper de la dona des de diferents vessants esportius.
 
Indicadors de la pràctica esportiva femenina: creixement
 
El darrer estudi fet per l’Observatori Català de l’Esport, que data de l’any 2010, indica que els homes practiquen més esport que les dones (56,9% respecte del 44,2%), tot i que les dones fan més activitats no considerades formalment com a ‘esport’, com ara caminar o fer gimnàstiques suaus i de manteniment. L’esport reglat i federat encara segueix sent un territori principalment masculí (amb un 77,2% d’homes davant el 22,8% de dones).
 
En aquest sentit, les dones fan esport durant el seu temps de lleure majoritàriament fora de clubs i entitats i, per tant, esdevenen una majoria dels abonats a les instal·lacions esportives municipals. Hi ha registrades un 51,15% de dones abonades davant un 48,85% d’homes abonats als centres esportius municipals, amb un pes important de dones abonades de 12 a 15 anys, de 31 a 65 anys i majors de 65 anys.
 
Aquesta tendència creixent no només és en l’edat adulta. Una comparativa dels darrers estudis d’hàbits esportius entre infants en edat escolar de la ciutat de Barcelona (de 2006 i 2013, respectivament), s’ha aconseguit reduir la diferència de la pràctica esportiva entre noies i nois fins a un 13,3%, un 4,1% menys de diferència entre gèneres que va detectar el primer estudi, gràcies en part a la recuperació del percentatge de pràctica femenina durant el període de batxillerat.
 
Les dones també han augmentat la seva participació en les curses populars de la ciutat. Per exemple, s’ha passat d’un 16% de participació femenina de mitjana a les curses del calendari atlètic barceloní durant la temporada 2010-2011 a un 23% de mitjana durant la temporada 2013-2014 (les curses de la Mercè, Nassos, Jean Bouin o Bombers han doblat les participants en els darrers anys, amb un increment de més del 100%), alhora que van representar el 48% de participació en la darrera Cursa d’El Corte Inglés i van esgotar dorsals una setmana abans de la data marcada per al tancament d’inscripcions a la Cursa de la Dona, amb 25.000 participants.
 
El Premi Dona i Esport
 
Enguany s’ha convocat la 8a edició del Premi Dona i Esport, les candidates dels quals es farà públic en breu un cop conclòs el procés administratius d’admissió de candidatures. 
 
El certamen va néixer el 2006 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria de les dones esportistes o promotores de l’esport i amb motiu de la seva activitat personal i professional a la ciutat de Barcelona. La finalitat del certamen és fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport, però també ha servit per obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.
 
Per aquest motiu, en els darrers anys s’hi han sumat categories, com la de la Dona Esportista, el Mitjà de Comunicació o el Club Esportiu, amb les quals s’ha volgut distingir la dedicació de persones, col·lectius i entitats per fer distingible el paper de la dona. Pel que en total el premi consta de quatre modalitats: Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport, Premi a la dona esportista, Premi al mitjà de comunicació i Premi al club esportiu de la ciutat.
 
Alta competició
 
D’altra banda, també en l’alta competició, les dones barcelonines i catalanes en general han destacat en diversos esports. Sense anar gaire lluny, als darrers Mundials de natació, celebrats a Barcelona l’estiu del 2013, van gaudir de l’èxit absolut de la nedadora sincronitzada i filla de la ciutat Ona Carbonell, entrenada per un club de referència a la capital catalana com el C.N. Kallipolis, guanyador del premi Dona i Esport en la categoria de Club Esportiu.
 
Així mateix, destaquen els èxits de l’equip femení de waterpolo, tant als Mundials com als Jocs Olímpics de Londres 2012, o de l’equip d’handbol, amb una actuació brillant de les dones catalanes que esdevé exemple i model per a les noves generacions d’esportistes.
 
En altres esports, fins i tot en el de motor, en què sembla que hagi de ser exclusivament masculí, cal destacar la figura de Laia Sanz, la qual es va lluir a Barcelona durant la primavera de 2013 amb la celebració dels X Games Barcelona al reunir tres medalles d’or i una d’argent En la modalitat d’Enduro. El seu darrer èxit ha estat enguany, al assolir la 9a posició del Rally Dakar convertint-se en la dona que més amunt ha arribat de la classificació general de tota la història de la prova.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.