Castellbisbal compta amb un nou Punt d’Orientació Jurídica que s’adreça, fonamentalment, a la població usuària dels Serveis Socials de l’Ajuntament.
L’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde, ha presentat aquest matí, acompanyada del diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva, i l’alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbé, el nou Punt d’Orientació Jurídica Municipal (POJM) per a persones usuàries de Serveis Socials que acull Castellbisbal des del passat 16 de desembre i que, també, dóna atenció als ciutadans d’Ullastrell.
La posada en marxa d’aquest servei d’assessorament jurídic, situat a Can Margarit i que obre setmanalment, tots els dimarts, de 16.00 a 18.00 hores, és fruit d’un conveni que l’Ajuntament de Castellbisbal ha signat amb la Diputació de Barcelona, que finança el cost del servei, amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Terrassa, d’on provenen els lletrats que s’ocuparan d’atendre les consultes. L’objectiu, segons paraules de l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde, és “proporcionar a les persones usuàries de Serveis Socials que ho necessitin un primer consell orientador i gratuït, relatiu a aspectes jurídics que puguin derivar-se de l’actual situació de crisi, així com informar-los de la possibilitat de recórrer als serveis de mediació o altres sistemes alternatius de resolució de conflictes”.
El Punt d’Orientació Jurídica de Castellbisbal s’ocupa, bàsicament, de consultes relatives als drets i deures derivats del compliment de les obligacions contractuals, els subministraments a l’habitatge, les relacions arrendatàries i les derivades de la compra o l’atorgament d’hipoteques d’habitatges, així com del dret de família. Com ha destacat Conde, “aquest servei ve a complementar l’orientació jurídica que ja s’ofereix des de l’Ajuntament en àmbits com el de consum i dona, oferint una cobertura jurídica inicial del 100% als veïns i veïnes de Castellbisbal”
Segons ha destacat el diputat Josep Oliva en la presentació d’avui, “es tracta de serveis que volen reforçar la prevenció, actuar com més aviat millor, i donar una resposta àgil i especialitzada a la ciutadania”. En aquest sentit, l’alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbé, ha valorat positivament el treball en xarxa que s’impulsa des de les administracions públiques per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i ha agraït a l’Ajuntament de Castellbisbal que els brindés l’oportunitat de sumar-se a la iniciativa de posar en marxa el POJM. “En els temps que corren, optimitzar recursos amb altres poblacions és un bon model de gestió”, ha assenyalat Ballbé.
Actualment hi ha 42 punts d’orientació jurídica municipal que la Diputació de Barcelona gestiona conjuntament amb els col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona i en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Durant el 2014 els POJM han atès 4.785 famílies (24.749 des de 2009), la majoria per temes relacionats amb el dret matrimonial i família (un 41,26%), procediments civils de dret hipotecari (un 24,26%), i arrendaments i propietat horitzontal (un 13,95%).