El consistori canvia el nom de l’esdeveniment per Festival Internacional de Circ ‘Ciutat de Figueres’
L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha estat l’encarregada d’anunciar el canvi d’ubicació i de nom del Festival Internacional de Circ de la ciutat.
Figueres (ACN).- La manca d’acord entre l’Ajuntament de Figueres i el consorci del castell de Sant Ferran ha provocat que el consistori traslladi l’esdeveniment al recinte firal de la ciutat. Després de sis mesos de negociacions i tractar tres possibilitats diferents, l’ajuntament ha tirat pel dret i canvia d’ubicació i de nom. “Estem molt dolguts, ho considerem un menyspreu per a la ciutat i ha posat en risc la imatge de Figueres”, ha assegurat l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Per aquest motiu, el consistori demana la dimissió del director del consorci del Castell de Sant Ferran, del president de la comissió permanent encarregada de gestionar l’acord i no assegura el futur d’altres fires en aquest emplaçament.
A vint dies de la inauguració del Festival Internacional de Circ de Figueres, l’Ajuntament de la ciutat ha decidit fer un canvi brutal de planificació i organització. D’una banda, l’esdeveniment deixa de fer-se al castell de Sant Ferran i es realitzarà al polígon Firal de la ciutat, darrere el Centre de Formació Integrat. A més, aquesta segona edició ja no tindrà el nom de Festival Internacional de Circ Castell de Figueres sinó que s’anomenarà Festival Internacional de Circ ‘Ciutat de Figueres’.
Aquests canvis arriben després que les negociacions entre el consistori i el Consorci del Castell de San Ferran (del qual n’és part) no hagin arribat a bon port. En una tensa convocatòria urgent, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha estat l’encarregada d’explicar la manca d’acord que hi ha hagut referent a la colocació de les carpes del circ. Felip ha explicat que el passat mes de juliol, el consistori va realitzar una primera petició al Consorci del Castell de Sant Ferran – format per el Ministeri de Defensa, l’Ajuntament de Figueres i la Generalitat- on es demanava ubicar les dues carpes a la plaça d’armes i els aparcaments al fossar i a l’exterior del castell.
Aquesta proposta seguia amb l’esquema de la primera edició però no va ser acceptada pels representants del Ministeri de Foment que formen part de la comissió permanent del Consorci, que és l’òrgan gestor de l’ens i l’encarregat de gestionar qualsevol esdeveniment que es realitza en aquest emplaçament històric.
Des de la comissió permanent del Consorci apostaven per una altra opció que passava per instal·lar les dues carpes fora de la plaça d’armes, ja fos una d’elles a l’antic penal i l’altre a la zona de l’hospital. Segons ha explicat l’alcaldessa, els tècnics de l’ajuntament van començar a analitzar les possibilitats d’aquest projecte i van determinar que aquesta proposta no era viable perquè no garantia la seguretat dels assistents en cas de qualsevol eventualitat o evacuació.
Per aquest motiu, després de tenir el vistiplau dels representants del Consorci, l’Ajuntament de Figueres va apostar per una tercera via que passava per instal·lar una carpa – la de recepció- a la plaça d’armes que no necessitaria claus per enganxar-se al terra i una altre carpa a l’antic Penal. El consistori, des del mes de novembre, va iniciar tots els tràmits pertinents i va aconseguir l’informe favorable de prevenció i extinció d’incendis.
Manca d’acord
Felip ha detallat que tot i que aquest inici favorable, a finals del mes de gener, la posició dels membres de la comissió permanent es va “enrocar” i només acceptaven la possibilitat de fer la proposta que ells havien presentat en un moment. “Aquesta via, tal i com havien investigat els tècnics no era possible perquè posava en perill la vida dels assistents”, ha explicat l’alcaldessa.
Davant d’aquesta situació i després de demanar dos cops – sense resultat- reunir-se tota la comissió permanent, el consistori amb el suport de la direcció del festival ha decidit canviar d’ubicació. “És la única opció que ens han deixat, volem mostrar el nostre profund desacord i malestar amb aquesta situació”, ha insistit Felip. Seguint amb aquesta línia, tots els grups municipals de Figueres menys el PP que s’ha reservat l’opinió demanen la dimissió del director del Consorci del Castell de Sant Ferran, Damià Abella, i del president de la comissió permanent del Consorci, Hermenegildo Tomé. A més, reclamen un canvi dels estatuts de l’òrgan que permeti donar més pes al consistori. “Volem que l’Ajuntament de Figueres no tingui una presència testimonial sinó que sigui real”, ha assenyalat l’alcaldessa.
“Estem profundament dolguts”
Felip no ha dubtat en titllar tot el procés de negociació de “desafortunat” i ha assegurat que es tracta d’un “menyspreu cap a la ciutat”. “El castell de Sant Ferran és de Figueres i en volem gaudir tots. Estem profundament dolguts pel fet que es perdi una ocasió com aquesta per mostrar al món un equipament de gran valor cultural com aquesta fortalesa”, ha lamentat l’alcaldessa. A més, Felip ha criticat que els membres de la comissió permanent van posar en dubte el criteri dels tècnics municipals i destaca que mai han presentat estudis que sostinguin que l’emplaçament d’una carpa al pati d’armes podria posar en risc el monument, les cisternes d’aigua que hi ha a sota d’aquest espai i suposaria el tancament durant més de quinze dies del circuit de visites a la fortalesa tal i com denunciaven.
“L’última conversa que vaig tenir ahir a la tarda amb els dos representants del Ministeri de Defensa a la comissió permanent em van notificar que no contemplaven la segona proposta que havíem fet”, ha comentat Felip. Després d’aquests problemes, el consistori no assegura que es pugin realitzar altra mena de fires i esdeveniments com el ‘Firagri’ que estaven previstos en aquest emplaçament.
Des del consistori asseguren que ara “volen passar pàgina” i posar tots els esforços per convertir en una realitat aquesta segona edició del Festival de Circ Internacional que està previst que aculli uns 25.000 assistents del 21 al 25 de febrer.