27.06.12 – GIRONA • Gironès

L’Ajuntament de Girona farà un inventari de tot el patrimoni municipal perquè no sap els edificis i propietats que té

0
229

L’Ajuntament de Girona farà un inventari de tot el patrimoni municipal perquè no sap els edificis i propietats que té, ni tampoc el seu valor exacte. Fins ara, tots els expedients s’emmagatzemaven en caixes i, a mesura que es vagi fent el recompte de propietats, s’aprofitarà per informatitzar-los. La regidora d’Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, calcula que trigaran uns dos anys en tenir-ho tot al dia, i assegura que la manera de fer que hi havia fins ara provocava distorsions. "En realitat no sabem exactament el què tenim i, de tant en tant, ens apareix algun camp que també és propietat municipal", explica Planas. Entre d’altres, s’inventaran terrenys, pisos, pavellons i escoles.
 
La llista de propietats municipals que són titularitat de l’Ajuntament de Girona és llarga. Entre d’altres, inclou terrenys, pavellons, alguns centres escolars i també habitatges i pisos. Fins ara, però, tots aquests expedients, que es guarden al servei de Patrimoni, s’emmagatzemaven en format paper dins de caixes. 
 
Això, segons ha explicat la regidora, provocava dues distorsions. La primera és no disposar d’un registre acurat que permeti tenir "una imatge fidel del patrimoni públic municipal i del seu reflex exacte a nivell comptable". I la segona, aquesta referent a la gestió, és que es fa molt difícil poder consultar el contingut dels expedients d’una manera ràpida i eficaç. 
 
"Hi ha moltes àrees que necessiten consultar-los, per exemple la d’Urbanisme", explica Planas. La regidora d’Hisenda concreta que tenir els expedients guardats en caixes suposava haver de passar massa filtres cada cop que se’n necessitava un. "S’havia de demanar al cap del servei, esperar que l’administratiu l’anés a buscar… I hem vist que això no són maneres", concreta la regidora.
 
Per això, l’Ajuntament ja ha començat a inventariar en format electrònic tot el patrimoni municipal que té. Els expedients s’estan introduint un a un dins un nou programa informàtic i, segons els càlculs del consistori, es trigarà uns dos anys a concloure tot el procés d’auditoria. 
 
"És impossible saber què tenim"
 
"Amb el sistema que hi havia fins ara, és impossible saber tot el què tenim; ens trobàvem que, de tant en tant, ens apareixia algun camp que també és municipal, i el que volem ara és regularitzar-ho", ha concretat Planas. I hi afegit: "I és que no sabem exactament el què tenim, ni tampoc el valor de totes les propietats".
 
Per a Maria Àngels Planas, aquesta situació -que s’arrossegava des de feia anys- no es pot atribuir a una deixadesa dels anteriors governs socialistes. "Crec que es tractava d’una manera de fer de tota la vida", ha opinat. 
 
Apart d’informatitzar totes les propietats -i així complir el marc legal vigent- l’equip de govern també ha fet un altre canvi al servei de Patrimoni. Amb l’objectiu de descongestionar-lo, tot allò que fa referència a demandes o reclamacions judicials, s’ha traspassat als serveis jurídics (això inclou, per exemple, aquells casos en què algú cau pel carrer i es fa mal a conseqüència que el paviment estigui en mal estat).
 
Més de 32.000 documents al registre
 
Durant el balanç de l’Àrea d’Hisenda i Gestió Municipal, la regidora Roser Urra també ha donat dades dels documents que s’han entrat al registre aquest primer semestre. En total, han estat 32.294, la majoria dels quals es divideixen en dos grups. 
 
Per una banda, aquells que fan referència a les àrees de seguretat i mobilitat (recursos de multes, permisos d’obres i d’ocupació de via pública). I per l’altra banda, arran de la crisi econòmica, els que es dirigeixen a l’àrea de Serveis Socials (ajudes al lloguer, per poder menjar, etc.).
 
La regidora de Gestió Municipal també ha concretat que, des de principis d’any fins ara, des de l’Ajuntament s’ha donat sortida a 37.631 documents. Urra també ha fet un incís en el servei que s’ha engegat recentment, i que permet fer fins a un 40% dels tràmits de manera electrònica (en total, han entrat 112 registres i se n’ha donat sortida a 26).
 
Per últim, la regidora ha explicat que a la ciutat, actualment, hi ha registrades 939 parelles de fet. Aquestes poden sol·licitar documents i, si volen, donar-se de baixa. Però no se’n poden registrar més perquè aquest 2012 l’Ajuntament va suspendre el registre de parelles de fet a causa dels canvis normatius.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.