D’aquesta manera disposarà d’un espai propi ja que fins ara havia d’utilitzar diferents espais municipals i particulars per guardar el material i preparar les seves activitats.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, amb la presidenta de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Tere Mayoral, i tinents d’alcalde de la Paeria, després de la signatura del conveni.
L’Ajuntament de Lleida ha cedit a l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida una edifici situat al Centre Històric de Lleida, en concret al número 1 del carrer Panera, que es convertirà en el nou local de l’entitat, que d’aquesta manera disposarà d’un espai propi ja que fins ara havia d’utilitzar diferents espais municipals i particulars per guardar el material i preparar les seves activitats. Aquest divendres l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la presidenta de la l’associació, Tere Mayoral, han signat el conveni de cessió de l’edifici per part de l’EMU a aquesta entitat cultural per un termini de 25 anys. L’EMU ha facilitat el projecte tècnic per les obres de condicionament de l’espai mentre el cost d’aquestes anirà a càrrec de l’associació.
L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) de l’Ajuntament de Lleida ha cedit a l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida una casa de tres plantes situada al Centre Històric per tal que, a partir d’ara, es converteixi en el local de l’entitat. L’acord preveu la cessió de l’espai per 25 anys a canvi que l’associació assumeixi el cost de les obres de condicionament que s’hi han de dur a terme, el projecte tècnic de les quals ha estat redactat per l’EMU.
La presidenta de l’associació ha explicat que les obres es dividiran en dues o tres fases. En la primera, que està previst que s’iniciï a l’octubre i que s’allargui uns tres mesos, s’adequaran els baixos, un espai d’uns 90 metres quadrats que serà la part comuna i oberta a tothom on es reuniran els Festers que participen en la festa i on també hi haurà un magatzem i els lavabos. El cost d’aquesta actuació serà d¡uns 24.000 euros que seran finançats principalment pels Festers, que hauran de fer una aportació extraordinària de 70 euros cadascun, tot i que l’entitat també hi col·laborarà amb part del seu fons.
Des de fa un any, però, l’associació ja ocupa el primer pis de l’edifici on hi ha les oficines i la sala de juntes de l’entitat. Al segon pis de l’immoble, s’hi ubicaran un magatzem pel manteniment del vestuari històric de la festa, a més de l’arxiu històric de l’entitat, que actualment està repartit en diferents cases particulars. A més, l’associació podrà fer ús del pati de la Panera per tal de dur-hi a terme activitats.
Després de la signatura del conveni, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha valorat positivament l’aposta de l’entitat pel Centre Històric, de la mateixa manera que estan fent altres, ja que "amb l’esforç de tots hem d’intentar anar fent aquest conjunt de món associatiu-cultural, món comercial i ciutadans que hi viuen per tirar endavant qualsevol projecte seriós al Centre Històric".
Mayoral ha agraït el suport de la Paeria i ha dit que aquesta "és la millor manera" de celebrar els 18 anys que enguany compleix l’entitat ja que el nou local representa "un renàixer, un tornar i un punt d’inflexió". La presidenta de l’associació ha explicat que fins ara les comparses que participen en la festa s’havien de reunir en llocs molt dispersos i havien d’utilitzar diferents espais municipals per trobar-se, mentre "ara tindrem el nostre propi espai per fer-ho". Així mateix, ha defensat el compromís de l’entitat pel Centre Històric i ha assegurat que "el local hi havia d’estar".
La Festa dels Moros i Cristians de Lleida
Lleida és la ciutat on s’han documentat els orígens més antics de les festes de moros i cristians. Així queda registrat documentalment el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Madina Larida musulmana.
La festa de Moros i Cristians, que se celebra al mes de maig, és l’escenificació de les lluites entre moros i cristians per la possessió d’una població. Agafant com a escenari el nucli antic de la ciutat i els seus principals carrers, la celebració s’estructura en tres parts, l’entrada infantil i presentació de bandes, l’entrada i els parlaments i la batalla. Una de les característiques pròpies de la Festa de Moros i Cristians de Lleida és l’alternança de triomf i derrota entre les comparses mores i cristianes.