16.03.11 – MANRESA • Bages

L’Ajuntament de Manresa proposa un centenar d’actuacions per reduir els problemes de mobilitat a la ciutat

0
371

El 70% dels més de 340.000 desplaçaments que es realitzen a Manresa cada dia es fan amb vehicle privat. Això comporta dificultats que, segons el regidor de Mobilitat, Joan Vinyes, són ‘greus’. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha elaborat un pla que pretén reduir l’ús del vehicle privat, disminuir la despesa energètica, i aconseguir uns desplaçaments més segurs. El nou pla preveu accions que afecten l’ús del vehicle privat, els vianants, el transport públic i l’aparcament. Precisament l’estacionament és un dels aspectes que genera més polèmica, ja que es tracta d’un dels problemes endèmics de la ciutat. El pla marcarà les actuacions que es faran a Manresa fins l’any 2016 per millorar-hi la mobilitat.

El nou pla preveu que hi hagi la mateixa quantitat de zona blava (709 places), però amb una tarifa diferent segons el lloc. En aquest sentit, s’eliminarà la zona blava que hi ha al passeig de Pere III i a la carretera de Vic, i les places es traslladaran a una dotzena de carrers propers on, fins ara, no hi havia zona blava.

D’aquesta forma, l’Ajuntament preveu crear una segona corona de zona blava que, segons ha avançat Vinyes, tindrà una tarifa més barata que l’actual. Segons el regidor, no es pot pagar el mateix per aparcar al carrer Àngel Guimerà que al carrer de Barcelona. Malgrat això, Vinyes encara no ha especificat quina rebaixa tindrà la nova zona blava respecte a les tarifes existents.

El motiu de l’anul·lació de la zona blava del passeig de Pere III i de la carretera de Vic és que, en aquest indret, s’hi preveu ubicar un carril bus que permeti millorar la velocitat comercial del bus urbà.

A banda, amb el pla a la mà, l’Ajuntament estudiarà la implementació de zona verda en alguns barris de la ciutat com La Balconada, la Sagrada Família o la zona propera a la plaça Catalunya.

La segona zona blava més cara de Catalunya

L’hora de zona blava a Manresa es paga a 1,70 euros i, en tan sols 5 anys, l’increment de la zona blava ha estat del 126%. L’any 2004, l’hora de zona blava es pagava a 0.70 euros; el 2005, a 0.75; el 2008, 1.40; el 2009, a 1,65 i, actualment, a 1,70.

El darrer increment va ser el juliol de l’any passat amb l’objectiu que a l’empresa que té la concessió municipal de les places d’aparcament sota control horari, Eyssa, responsable també de les obres de la Reforma, li sortís a compte la construcció i gestió del pàrquing de la Reforma i la reurbanització de la plaça.

Tretze rotondes més

El nou projecte també preveu la creació de tretze rotondes a la ciutat que, segons Vinyes, aniran en detriment d’altres tipus de regulació, com el semàfor. Segons el regidor, les rotondes són un element efectiu per a la limitació de la velocitat, millora la seguretat viària i permet un trànsit més fluid. En aquest sentit, Vinyes ha posat d’exemple la recent rotonda de Sant Marc.

Precisament, la creació de la rotonda a la zona de Bonavista és una de les prioritats del nou pla. Segons el regidor, aquesta mesura permetrà reduir les interseccions més dificultoses i perilloses de la carretera de Vic.

Zones 30

Segons ha explicat el regidor de Mobilitat, es pretén que a Manresa hi hagi zones per les quals no es pugui circular a més de 30 quilòmetres per hora. L’objectiu és millorar la qualitat ambiental i de vida dels ciutadans. Segons el regidor, la mesura de les ‘zones 30’ afectarà els barris del Poble Nou, Valldaura i Sagrada Família.

Paviments per reduir la contaminació acústica

Vinyes ha assenyalat que el pla preveu la instal·lació de paviments que serveixin per reduir la contaminació acústica de determinats carrers, com és el cas de la carretera de Vic. El soroll dels vehicles que hi passen és, segons el regidor, és una de les principals queixes dels veïns de la zona.

A banda, Vinyes també ha explicat la voluntat de l’Ajuntament per fer una aposta per la implementació de vehicles ecològics. En aquest sentit, es preveu que la flota de vehicles del consistori es vagi renovant amb cotxes híbrids.

Un centre per a la gestió del trànsit

El pla també preveu la creació, en funció de la capacitat d’inversió del consistori, d’un ‘centre de gestió de trànsit’ que permeti controlar la mobilitat de la ciutat. Així doncs, un exemple seria la instal·lació de càmeres a les grans vies que permetrien donar prioritat semafòrica al transport urbà.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, ha assenyalat que el pla de mobilitat ha seguit un ‘llarg procés de participació ciutadana’ que ha involucrat els agents socials i els grups municipals de la ciutat. Cal tenir en compte que el pla, que es preveu aprovar en el proper ple municipal, marcarà les actuacions que es faran a la ciutat fins l’any 2016 per millorar-hi la mobilitat.

No obstant això, Camprubí ha afegit que el procés de participació no es tanca amb l’aprovació del pla de mobilitat al ple del proper dilluns, sinó que ‘ara comença l’etapa de les al·legacions’.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.