Un estudi realitzat pels serveis tècnics de l’Ajuntament ha posat de manifest que a la ciutat de Mataró hi ha en l’actualitat un total de 402 habitatges desocupats que són propietat d’entitats financeres o d’empreses que en depenen.
L’alcalde, Joan Mora, i la regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez, han iniciat una roda de converses amb els directors de bancs i caixes d’estalvi per sol·licitar-los que posin a disposició de l’Ajuntament els pisos buits que tenen per poder crear una borsa d’habitatges de lloguer social especial per a famílies desnonades o que corren el risc de ser-ho perquè estan immerses en un procés judicial d’execució hipotecària. Una de les característiques d’aquesta borsa d’habitatge social és que els inquilins pagarien un màxim de 150 € mensuals pel lloguer de l’immoble.
Els màxims responsables de les entitats financeres amb més habitatges buits rebran en els propers dies una carta on se’ls convida a una reunió específica per parlar de la iniciativa. Entre els convocats hi ha els directius del BBVA, Caixa Bank, Sabadell, Banco Popular, Santander, Bankia i Catalunya Bank.
Comissió per prevenir i evitar desnonaments
Des de febrer del 2012, Mataró disposa d’una Comissió especial mixta per prevenir i evitar desnonaments, formada per representants dels grups polítics municipals i de diferents serveis municipals, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), el Defensor del Ciutadà, el Col·legi d’Advocats de Mataró, i entitats com Càritas, Creu Roja, entre d’altres. A part d’establir un protocol de derivació dels afectats, una de les primeres fites que es va proposar la Comissió era localitzar interlocutors en les entitats bancàries per tal de demanar-les que utilitzessin els pisos buits de la seva titularitat per recol·locar en lloguers assequibles a les famílies que havien perdut l’habitatge.
Pisos sense persones empadronades i sense consum d’aigua
Fins ara es desconeixien quants dels immobles buits de la ciutat de Mataró eren propietat de caixes i bancs, però l’estudi dels serveis tècnics de l’Ajuntament dóna llum sobre aquest assumpte. Es calcula que hi ha més de 400 d’aquests pisos, on no hi ha cap mena de consum d’aigua ni hi figuren persones empadronades, i tampoc estan pagant algun dels impostos municipals, com per exemple el de la recollida de les escombraries.
Moratòria per al pagament de la plusvàlua
La creació d’aquesta borsa de lloguer social facilitaria als afectats una sortida a la seva problemàtica i no és l’única mesura presa per l’Ajuntament en aquest sentit. Aquest any també s’ha establert una moratòria en el cobrament de l’impost de la plusvàlua, que grava les transmissions patrimonials, a les persones que perden el seu habitatge o pateixen una execució hipotecària, a la qual s’han acollit 289 famílies durant els primers 9 mesos de 2013.