El ‘Catàleg de masos i masies’ reuneix edificacions provinents del sòl no urbanitzable susceptibles de renovació o reconstrucció
Imatge de la presentació del ‘Catàleg de masos i masies’ de Reus.
Reus ha presentat aquest divendres el ‘Catàleg de masos i masies’, que vol conciliar l’impuls econòmic de la ciutat amb els valors paisatgístics i mediambientals, en un pas més per detallar les línies del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Els 184 masos catalogats provenen d’una tria d’entre més de 1200 estructures ubicades en sòl no urbanitzable i de propietat privada, les quals van ser construïdes abans del 1949. El regidor d’Arquitectura i Urbanisme, Miquel Domingo, ha classificat el sòl no urbanitzable com a part de la "història" de la ciutat i ha explicat que segons la Llei d’urbanisme ara es permet ampliar els usos d’aquest tipus d’edificacions cap a fins de turisme rural i artístics.
Després de més d’un any i mig de feina, el consistori reusenc ha presentat el ‘Catàleg de masos en sòl no urbanitzable’ en un primer pas per fer compatible l’impuls econòmic amb els valors mediambientals i paisatgístics de la ciutat. El catàleg reuneix 184 masos i masies procedents de la propietat privada que es troben en sòl no urbanitzable.
Les estructures estan datades d’abans dels anys cinquanta i són susceptibles de reconstrucció o de rehabilitació. A partir d’aquests criteris de catalogació, els masos que omplen el catàleg s’han escollit d’entre més de 1.200 construccions situades dins del terme municipal i responent a valors arquitectònics, històrics, mediambientals, paisatgístics i socials.
El regidor d’Arquitectura i Urbanisme, Miquel Domingo, ha destacat que amb aquesta classificació "es dóna compliment al tercer eix del POUM, basat en al potenciació de la matriu agrícola i dels valors paisatgísitcs". Així, des del consistori reusenc, s’emmarca la gestió del catàleg dins d’un model de desenvolupament urbanístic sostenible. El regidor ha destacat que el sòl no urbanitzable també forma part de la "història" de la ciutat i ha explicat que el món de les masies i els masos constitueixen un sector "amb capacitat de regeneració i de renovació".
Domingo ha considerat que aquest sector contribuirà a la "millora de la situació econòmica actual", tot i que de moment, el catàleg no preveu una destinació de fons per a la rehabilitació del masos. Per tant, des dels consistori s’ha presentat el catàleg com un primer pas per poder analitzar la situació territorial i posteriorment plantejar polítiques d’actuació urbanística.
La reforma del text de la Llei d’Urbanisme permet nous usos per a les edificacions
La classificació dels masos i masies els dota d’una regulació que n’impulsa la preservació i la recuperació. A més, amb la reforma del text de la Llei d’Urbanisme, s’obren les portes a noves pràctiques per a aquests tipus de construccions en sòl no urbanitzable. Domingo ha explicat que s’estableixen "nous usos i possibilitat que abans gairebé es reduïen al camp agrícola". Algunes de les activitats en les quals es podran incloure els masos del catàleg fan referència a l’àmbit del turisme rural, l’ús hoteler en sòl rústic, els habitatges familiars rurals, fins artístics i artesanals, i l’ús per a equipaments i serveis comunitaris.
Amb aquests exemples, Domingo ha subratlla les "noves maneres de relacionar l’activitat econòmica". Durant un mes s’obrirà un període de participació ciutadana i d’exposició al públic, on els ciutadants podran aportar al·legacions i nous suggeriments. Amb aquesta acció es vol apropar, una vegada més, la veu del ciutadà a les decisions sobre l’ús del territori.
El ‘Catàleg de masos en sòl no urbanitzable’, juntament, amb la revisió del ‘Pla de l’Habitatge’, conformen alguns dels annexos del Pla d’Ordenació Urbanística. Des del consistori han explicat que el següent punt a tractar és la valoració econòmica i de memòria social del POUM que s’inclou dins del propi pla.