El ple aprova un paquet de mesures per garantir la transparència i la bona gestió en l’actuació municipal
S’acorda elaborar conjuntament amb l’Oficina Antifrau de Catalunya un pla d’integritat
Tots els grups municipals, a més, acorden instar el govern de l’Estat a endurir les penes per corrupció i tràfic d’influències
L’Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat aquest dilluns, amb els vots de tots els partits polítics, un pla “per garantir la transparència i el bon govern en l’actuació municipal”. El pla, vàlid per dos anys, compta amb l’aval de la catedràtica d’Ètica de la UAB, Victòria Camps.
Sant Cugat ha estat un dels ajuntaments pioners en treballar els valors de la integritat, la transparència i el bon govern en l’actuació municipal a Catalunya. Un treball que ha estat guiat per l’Oficina Antifrau de Catalunya per tal de construir una política d’integritat i detectar i prevenir conductes i pràctiques fraudulentes en el marc de les administracions públiques.
Entre d’altres mesures, s’acorda reforçar el treball amb l’Oficina Antifrau per – entre d’altres actuacions – redactar un pla d’integritat que inclogui valors, deures i compromisos ètics de l’equip de govern i funcionaris locals; obligacions per als electes i directius de l’Ajuntament; creació d’una comissió ètica externa que vetlli pel compliment dels codis de bon govern i desenvolupar un pla de prevenció de riscos de corrupció.
Més llum en operacions urbanístiques
Així, les mesures reforcen els mecanismes de transparència en les actuacions urbanístiques i ambientals. Tota la documentació de cada expedient de planejament vigent (memòries, normes, plànols, etc.) serà accessible a través del web municipal i podrà ser consultada a través del plànol continu interactiu; es crearà un registre de convenis urbanístics publicats integrament a la web i creació d’un consell assessor d’urbanisme amb persones de reconegut prestigi. Sant Cugat té, actualment, a les meses de contractació de les licitacions de més d’un milió euros, a un representant de l’oposició.
Drets però també obligacions
L’Ajuntament es compromet també a elaborar i publicar la carta de serveis amb la qual l’administració adquireix un “compromís contractual amb la ciutadania que paga uns impostos i l’administració que, a canvi, ofereix un determinat nivell de prestacions”.
Objectiu: recuperar el prestigi de la gestió pública
La voluntat del document és “recuperar i posar en valor el prestigi social de la gestió pública mitjançant una actuació eficient, transparent i rendint comptes de tota actuació”.
Per l’alcaldessa, Mercè Conesa “la transparència en les actuacions de l’administració pública és el millor antídot contra la corrupció. Quanta més corrupció pateix una societat, més endarrerida i injusta és. Cal, per tant, posar tots els mitjans i tota l’energia en desterrar-la. Algunes organitzacions han encapçalat a tot el món la denúncia i la lluita contra la corrupció i a favor de la transparència. La més destacada és Transparency International. A Catalunya, des del 2009 comptem amb l’Oficina Antifrau de Catalunya amb la qual les administracions hem de treballar colze a colze en bé i garantia de la nostra ciutadania”.
Segons el Baròmetre 2012 La Corrupció a Catalunya: Percepcions i actituds ciutadanes elaborat la primera quinzena de novembre per l’Oficina Antifrau en col·laboració amb el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) un 92,8% dels enquestats considera que la corrupció a Catalunya és un problema molt o bastant greu.Pel que fa la política, un 79,3% dels enquestats considera que els càrrecs polítics són poc o gens honestos. En aquesta línia, quasi 9 de cada 10 creu que el correcte finançament dels partits polítics continua sent una assignatura pendent i el 81,4% pensa que els partits polítics a Catalunya són poc o gens transparents.
Enduriment de penes per corrupció
Tots els grups municipals, conjuntament, han acordat instar el govern de l’Estat a promoure per via d’urgència una reforma del Codi Penal que estableixi un enduriment de les penes per corrupció i tràfic d’influències. També s’insta la Generalitat a reprendre la ponència parlamentària per elaborar una llei de transparència.