L’Ajuntament de Sant Cugat ha presentat aquest dilluns el pressupost del 2014, que creix un 8,5% respecte el del 2013.
El tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament de Sant Cugat, Carles Brugarolas, durant la roda de premsa.
En total, els comptes contemplen 95,6 milions d’euros disponibles, un 8,5% més que el 2013 quan el pressupost previst és de 88,1 MEUR. El tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugaroles, ha explicat que els comptes suposen "un punt d’inflexió" ja que la situació econòmica de la ciutat i la lleugera millora dels indicadors permeten relaxar els esforços que s’han hagut de fer en anys anteriors. Aquest increment s’explica en part per l’augment en la recaptació d’impostos directes, que augmenta un 8,55%. Els objectius principals són la reactivació econòmica i l’atenció a les persones.
El tinent d’alcalde ha explicat que la situació econòmica del consistori ha millorat gràcies als esforços que s’han fet en anys anteriors. De fet els dos anys anteriors s’havia acumulat una reducció del 9% del pressupost.
Enguany, el consistori ha presentat uns comptes que preveuen uns ingressos ordinaris disponibles de 95,6 MEUR repartits de la següent manera: 73,1 d’impostos directes (8,55% més), 2,4 MEUR d’indirecte (2,58% més), 6,2 MEUR de taxes (9,35% menys)0,1 MEUR de preus públics (61,17% menys), 0,9 MEUR d’ingressos patrimonials (6,79% menys), 18,4 MEUR de subvencions i transferències corrents (3,49% menys) i 6 MEUR d’altres ingressos.
El tinent d’alcalde ha explicat que aquests números permetran al govern municipal centrar-se en dos eixos principals: la reactivació econòmica i l’atenció a les persones. Aquest últim apartat comptarà amb 12,94 MEUR, un 6% més que el 2013. Les partides que més creixen en aquesta àrea són les cohesió i la de foment de l’ocupabilitat.
Una altra partida que creix és la destinada al manteniment urbà i ho fa un 7%, passant dels 18,61 MEUR als 19,99. Brugaroles ha dit que durant els últims anys aquesta havia estat una de les partides més afectades per les reduccions i que cal intensificar el manteniment urbà ara que es pot.
D’altra banda, també ha destacat que augmenta un 8,9% la inversió pública fins arribar als 22 MEUR. Entre els projectes previstos ha destacat la urbanització i millora de carrers (7,7 MEUR), la millora de parcs infantils (1 MEUR), la centralitat del mercat de Pere San (0,8 MEUR), actuacions per millorar la mobilitat (0,73 MEUR) i l’habilitació de la nova biblioteca de Volpelleres (0,6 MEUR), entre d’altres.
En l’apartat d’inversions també s’han de comptabilitzar 4.650.000 euros destinats a pagar l’expropiació de zones verdes donant compliment a diverses sentències. Amb això, el consistori haurà pagat les dues terceres part dels aproximadament 40 MEUR que haurà d’assumir en aquest concepte. Per aquest motiu, preveu que encara el 2015 i el 2016 s’hagin de destinar recursos a aquest aspecte.
Manteniment de la pressió fiscal
D’altra banda, i per primer cop, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha presentat a la mateix temps els pressupostos i les ordenances fiscals. Pel que fa a aquestes, el tinent d’alcalde ha explicat que la voluntat ha estat no augmentar la pressió fiscal ni a persones ni a empreses.
En aquest sentit, es rebaixarà el tipus impositiu de l’IBI del 0,485% al 0,46% i, per tant, aquest impost pujarà de mitjana un 1,9%, en consonància amb la previsió de l’increment de l’IPC. En termes generals, les taxes i preus públics creixeran aquest 1,9%.
Una de les novetats és la creació d’una bonificació del 90% de la taxa d’obertura d’establiments per a petits comerços, bars i restaurants, una rebaixa de l’IAE per a les empreses que s’instal·lin al polígon industrial de can Calopa i la creació de tres noves taxes. La primera és una taxa per a la inspecció de connexions a la xarxa de clavegueram amb un import "simbòlic", la segona per a la tramitació d’instruments de planejament urbanístic i la tercera per a expedients de protecció de la legalitat i per a la tramitació d’expedients d’obres d’execució. El consistori preveu recaptar 50.000 euros amb la segona i 90.000 amb la tercera.
66% d’endeutament
Brugarolas ha explicat que la contenció dels darrers anys ha permès que Sant Cugat tingui un "coixí" suficient com per afrontar els reptes de futur i per això s’han pogut relaxar aquests esforços. "Sense aixecar el fre", ha puntualitzat. El tinent d’alcalde ha fet un repàs per la situació econòmica del consistori i ha explicat que té un nivell d’endeutament del 66,02%, mentre que el 2011 era del 78,1%. Pel que fa al pagament a proveïdors, l’Ajuntament de Sant Cugat està pagant a 37 dies, segons dades del segon trimestre del 2013.
El consistori ha presentat tant el pressupost com les ordenances en audiència pública aquest dilluns. El tinent d’alcalde ha detallat que ja havien estat presentats a l’oposició la passada setmana i ha mostrat la seva voluntat de diàleg per escoltar l’oposició i poder incorporar millores si s’arriba a un acord.