09.09.14 – SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

L’Ajuntament de Sant Cugat incrementa en un 36,39% els ajuts socials durant el 2013 per atendre situacions de vulnerabilitat socioeconòmica

0
369

Actualment, un 10,14% de la població és atesa pels serveis socials municipals


Presentació a la sala Ginesta de l’Ajuntament dels principals resultats de la memòria dels serveis socials municipals durant el 2013.
L’Ajuntament de Sant Cugat presenta la memòria dels serveis socials del 2013 que reflecteix un augment en la prestació d’ajuts socials, especialment pel que fa als pagaments de subministraments en l’habitatge (+42%) i ajuts al lloguer (+47,92%), i alimentació (+36%).
Malgrat els primers indicis de millora macroeconòmica, l’efecte de la crisi encara es deixa sentir en les famílies, que cronifiquen la seva situació
Actualment, un 10,14% de la població és atesa pels serveis socials municipals
L’alcaldessa, Mercè Conesa, acompanyada de la tinenta d’alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, i del regidor de Serveis Socials, Sanitat, Joventut i Habitatge, Raül Grangé, ha presentat, aquesta tarda, a la sala Ginesta de l’Ajuntament, els principals resultats de la memòria dels serveis socials municipals durant el 2013.
Durant la presentació, Mercè Conesa ha fet èmfasi en el fet que ‘l’atenció social és i segueix sent la prioritat d’aquest mandat. Sant Cugat és un municipi que ha fet una aposta perquè ningú no quedi enrere. És per això que volem incrementar els recursos, per atendre i lluitar contra l’exclusió social i, especialment, els casos de cronificació’. Per l’alcaldessa, ‘també és important que puguem dur a terme polítiques preventives de cara a evitar futurs casos. En aquest sentit, ens serà molt útil el Pla d’Inclusió, que ens ofereix una imatge social de la ciutat, els seus actius i necessitats’.
Durant l’any 2013, les dificultats derivades de la crisi econòmica s’han continuat posant de manifest en l’increment de sol·licituds de suport econòmic per part de les persones que, o bé mai abans no s’havien adreçat als serveis socials, o bé que sí que havien estat ateses amb anterioritat, però que havien aconseguit un elevat grau d’autonomia personal i econòmica. Aquesta situació ha estat especialment difícil per als col·lectius més vulnerables com ara famílies monoparentals, persones sense xarxa familiar o social de suport i persones en situació irregular.
S’ha produït un augment dels ajuts econòmics en gairebé tots els conceptes, passant dels 244.293,39′ del 2012, als 333.200,25′, del 2013.
Els ajuts vinculats a l’habitatge (als que s’ha dedicat un pressupost de quasi 150.000 ‘), han experimentat un increment significatiu, de gairebé un 47,92%, i suposen el 44,89% del total dels ajuts socials. Es detecta una circumstància que està cada vegada més present entre les famílies que s’adrecen a serveis socials: la impossibilitat d’accedir a un habitatge del mercat, per no disposar d’un contracte de treball. Aquesta circumstància podria deixar en situació d’exclusió a un nombre cada vegada més nombrós de persones.
L’increment en els ajuts de subministraments (als que s’han dedicat 24.925′, ha estat d’un 42%. S’observa una dificultat creixent en les famílies, per anar cobrint  les despeses de llum, aigua i gas.
Pel que fa als ajuts d’aliments, es produeix la mateixa tendència que en els ajuts d’habitatge i en els de subministraments, experimentant un augment de prop del 36%. Dedicant un total de 100.796,35′.
A banda, l’increment en els ajuts de transport es pot atribuir al suport econòmic que s’ha donat a famílies que no podien costejar el desplaçament dels seus fills i filles fins als instituts del municipi i a persones que necessiten ampliar el seu perímetre geogràfic a l’hora de fer una recerca activa de feina, tot cercant aquesta en altres poblacions al voltant de Sant Cugat. Els ajuts d’habitatge, alimentació i subministraments representen el 82,7% del total d’ajuts.
Durant el mandat actual (anys 2010, 2011, 2012 i 2013), l’àrea de Serveis Socials ha concedit un total de 698.883,22′ en concepte dels ajuts bàsics més rellevants. Així, d’habitatge, s’han concedit 395.069,84′; d’alimentació, 248.182,98′; i de subministraments, 55.630,4′;
Promoció de l’Autonomia Personal a les Persones en Situació de Dependència
La protecció de les persones en situació de dependència s’ha convertit en un repte ineludible per als poders públics i el desenvolupament de polítiques per a la promoció de l’autonomia personal ha esdevingut una de les prioritats en matèria de política social. En aquest sentit, l’entrada en vigor, el 2007, de la llei estatal coneguda popularment com la Llei de la Dependència va dotar el sistema públic de serveis socials del marc normatiu necessari per regular l’atenció i les prestacions a les persones amb dependència.
En aquest sentit, durant el 2013 a Sant Cugat es van realitzar 149 Plans individuals d’atenció a les dependències amb assignació de recursos, es van fer 199 modificacions de plans d’atenció anteriors per canvis de situació personal i  es va realitzar el seguiment a 670 casos. En tots aquests casos, es resol quins serveis socials s’assignen.
En aquest sentit, els servei d’atenció domiciliària (SAD) i la teleassistència són el conjunt organitzat i coordinat d’accions que es realitzen ‘presencial i virtualment-, bàsicament a la llar de la persona, dirigides a proporcionar atencions personals, ajuda a la llar i suport social a aquelles persones i/o famílies amb dificultats de desenvolupament, integració social o manca d’autonomia personal.
Durant el 2013, 493 persones van rebre assistència domiciliària, En hores de dedicació, el servei d’atenció domiciliària ha prestat 56.418 hores d’atenció, i s’ha mantingut estable respecte el 2012. Tot i això, el nombre de modificacions (augments i disminucions d’hores, altes i baixes en els serveis) ha estat notable.
Pel que fa la teleassistència per a persones grans o amb discapacitat, es van atendre 1.131 persones, respecte les 1053 que es van atendre l’any 2012, cosa que representa un augment del 7,5%.
Els serveis socials municipals atenen un 10,14% de la població
Actualment, un 10,14% de la població és atesa pels serveis socials municipals. El perfil dels usuaris és divers i no tots derivats de situacions de vulnerabilitat social i econòmica (un 74%). En molts casos (un 26%), l’atenció pot venir derivada del desplegament de la Llei de la Dependència, d’accions adreçades a les persones que, per raó d’edat, dependència o discapacitat tenen limitada l’autonomia per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària o requereixen atenció permanent i a distància o bé altres ajudes i suports a l’autonomia dins la pròpia llar.
Enguany, els serveis socials municipals han atès 8.786 persones (3.913 famílies) sobre una població total de 86.676. Durant el 2012, aquests mateixos serveis van atendre 7.951 persones 9,5% de la població (3.561 famílies) sobre una població total de 84.676 
Més treball conjunt amb el Tercer Sector Social
Amb la voluntat d’eixamplar la seva capacitat d’acció, l’Ajuntament ha enfortit els lligams amb el tercer sector social. Actualment manté convenis de col·laboració amb una vintena d’entitats de caire social del nostre municipi.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.