L’objectiu és donar coneixement públic dels Grups d’Interès –també coneguts com a lobbys o “grups de pressió”- que es reuneixin amb càrrecs electes o tècnics de l’Ajuntament per realitzar activitats d’influència o intermediació
Imatge de la regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert de Sant Cugat, Joana Barbany (a l’esquerra) en companyia de la gerent del consistori, Carme Oliver (la dreta).
El Registre serà gratuït i voluntari. El seu reglament es portarà a aprovació en el ple municipal d’aquest mes d’abril
La regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, ha destacat que amb la creació d’aquest registre “refermem la nostra aposta per la transparència i la rendició de comptes” i ha avançat que “serem proactius perquè els grups d’interès s’hi inscriguin”
La regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, ha presentat aquesta tarda el projecte de creació del Registre de Grups d’Interès de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’avantprojecte de reglament per regular la seva activitat. Sant Cugat tindrà la primera administració local de Catalunya en posar en marxa un Registre com aquest. L’acte ha comptat també amb la presència de la gerent del consistori, Carme Oliver.
En aquest Registre s’hi podran inscriure les persones i organitzacions que participen en l’elaboració o aplicació de les polítiques públiques de l’Ajuntament. L’objectiu és donar coneixement públic dels Grups d’Interès –també coneguts com a lobbys o “grups de pressió”- que es reuneixin amb càrrecs electes o tècnics de l’Ajuntament per realitzar activitats d’influència o intermediació. D’aquesta manera, a través d’aquest Registre es podrà saber qui ha participat en l’elaboració de les polítiques públiques, amb quins mitjans i amb quins resultats, i també el codi ètic que ha permès el desenvolupament d’aquesta intermediació d’acord amb la Llei.
La inscripció al Registre de Grups d’Interès serà gratuïta i voluntària. El seu reglament es portarà a aprovació provisional en el ple municipal d’aquest mes d’abril i, després d’un període d’exposició pública de 30 dies, es tornarà a portar al ple municipal per a la seva aprovació definitiva. Serà llavors quan els Grups d’Interès es podran inscriure en aquest Registre a través del portal de transparència de l’Ajuntament:http://www.santcugat.cat/governobert. La creació d’aquest registre s’emmarca en el desplegament de la Llei de transparència aprovada pel Parlament de Catalunya.
La regidora Joana Barbany ha destacat que amb la creació d’aquest Registre “refermem la nostra aposta per la transparència i la rendició de comptes” i ha avançat que “serem proactius perquè els grups d’interès s’hi inscriguin”.
Així mateix, la gerent de l’Ajuntament, Carme Oliver, ha explicat que “som el primer Ajuntament en crear aquest Registre” i també ha volgut subratllar que “tindrem una actitud proactiva perquè qui s’hagi de donar d’alta ho faci i així el Registre sigui una eina útil”.
Compromís amb la Transparència i el Govern Obert
L’Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat en els darrers anys un conjunt de mesures per tal d’enfortir el seu compromís amb el servei públic, la rendició de comptes i la transparència. En aquest sentit, cal recordar que al desembre de 2014 el ple municipal va aprovar el Pla d’Integritat que inclou un conjunt de mesures que van en aquesta direcció així com aspectes de sensibilització i conscienciació del personal municipal.
Així mateix, l’Ajuntament també va impulsar l’octubre de l’any 2014 el web “Govern Obert” www.santcugat/governobert per fer més accessible la informació sobre dades, pressupost i indicadors generals del consistori. L’objectiu és fer un rendiment de comptes i apropar la gestió municipal a la ciutadania.
Finalment, cal recordar que l’any 2015 l’Ajuntament va obtenir per quart any consecutiu la màxima puntuació en el rànquing de transparència de l’administració local a l’estat (ITA) que atorga l’ONG Transparència Internacional.