L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló (Osona) ha creat una microborsa de treball per facilitar l’accés dels aturats a la feina d’una manera àgil i ajudar persones amb risc d’exclusió social. L’alcalde, Jordi Fàbrega, ha assegurat a l’ACN que l’administració pública local aprofita l’agilitat que es pot tenir en un poble petit i la proximitat que hi ha amb la població. La iniciativa pretén que els ciutadans comptin amb els veïns per fer petites feines de caràcter majoritàriament ‘assistencial’. Alhora, el consistori ha contactat amb diverses empreses per fer de mediador entre aturats i empresaris. Des que s’ha posat en marxa, la iniciativa ja ha donat resposta a dues persones que buscaven feina.
Segons l’alcalde, a Sant Pere de Torelló hi ha veïns que tenen la necessitat que se’ls cobreixi alguns serveis, ‘sobretot assistencials’, que van des de la parella que té una criatura i no la pot portar a l’escola fins a tenir cura de persones grans o malaltes. En aquest cas, ‘es tracta d’una microfeina, que comporta treballar durant unes hores al dia’, assegura Jordi Fàbrega.
Per altra banda, l’Ajuntament ha entrat en contacte amb el sector empresarial del poble. Fàbrega destaca que aquest tipus de servei ‘potser l’hauria d’oferir el SOC o bé una ETT privada’. Tanmateix, a Sant Pere de Torelló es fa des de l’administració pública perquè s’aprofita ‘l’agilitat que ofereix un poble petit’ i ‘la proximitat’ que té l’administració amb els veïns d’un poble de 2500 habitants.
A més, l’ens municipal proporciona al sector empresarial de Sant Pere un recull exhaustiu de totes aquelles línies de suport i ajuts de la Generalitat a què tenen accés les diferents empreses, a més d’un assessorament. Fins ara, segons explica l’alcalde, moltes empreses no arribaven al coneixement a causa de l’excés d’informació.
L’Ajuntament també s’ha ocupat de fer un contacte amb empreses de la comarca per poder-los oferir aquest servei. En cas de baixa laboral urgent o si es fa una petició de feina en un moment concret perquè augmenta la producció, l’Ajuntament de Sant Pere preveu donar una resposta ‘ràpida’ i ‘àgil’.
Risc d’exclusió
El procés comença a l’Ajuntament amb una anàlisi exhaustiva de cadascuna de les realitats dels diferents veïns aturats. Amb això, segons Fàbrega, no només es pot definir ‘molt bé’ el perfil del demandant. També es pot radiografiar la situació personal de cadascú, veure si se li acabava la prestació d’atur, i actuar davant de casos en risc d’exclusió social.
Aquesta informació és vital perquè l’Ajuntament pugui planificar i activar els serveis socials de la vila en cas que fos necessari. Segons explica Fàbrega, des de l’administració també es dóna ‘suport psicològic’, ja que es troben amb persones que estan patint angoixa, desànim o frustració pel fet de no trobar feina.
Una de les persones que s’han acollit a la borsa de treball és la Rosa Maria, una santperenca que es troba en situació d’atur. Fa gairebé dos anys que no té feina i, gràcies a al servei municipal, ha trobat una feina temporal. La seva tasca consisteix en portar una nena a l’escola durant un temps, ‘fins que la iaia torni’ i llavors haurà de tornar a començar el procés de recerca.
La Rosa Maria valora aquest servei que ofereix l’administració per la rapidesa amb què ha trobat treball. Ella explica que el Servei d’Ocupació, fins al moment, no l’ha ajudat a trobar feina ja que cada vegada que ha presentat un currículum, ‘no l’ha contestat ningú’.
Aquesta iniciativa, que s’ha engegat arran de la situació econòmica que viu Catalunya, pretén ajudar als 160 aturats que hi ha en aquest poble osonenc. A banda, l’administració també proporciona orientació a nivell de formació a totes les persones sense feina que ho sol·licitin.