Es crearà un grup de treball integrat per membres del consistori i de la societat civil per a fer-ne el seguiment
La portaveu de l’equip de govern socialista, Begoña Floria, i el secretari general de l’Ajuntament, Joan Anton Font, han presentat el pla aquest dimecres a la tarda en roda de premsa.
L’Ajuntament de Tarragona ha iniciat els treballs per a la formulació, tramitació i aprovació d’un Pla de Transparència, que es desenvoluparà a través d’un grup de treball amb representants dels diferents grups municipals en un termini d’uns dos anys. Aquest dimecres, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha signat el decret per a la constitució d’aquest equip, seguint l’acord aprovat en el ple del passat 15 de març per unanimitat del consistori. L’objectiu és impulsar un pacte contra la corrupció i pel bon govern amb la concreció d’un conjunt de mesures que aprofundeixin en la transparència i la informació. Per exemple, es detallaran els ingressos dels càrrecs del consistori.
El projecte defineix el concepte de transparència com el fet de fer accessible de forma fàcil i pública tota aquella informació que no sigui confidencial, a la ciutadania en general. Tant pel que fa a l’organització interna com a l’actuació corporativa. Per exemple, a través de la seu electrònica -en què Tarragona va ser capdavantera-, els ciutadans tindran accés a la totalitat dels ingressos de regidors i càrrecs directius de l’ajuntament, organisme autònoms i empreses municipals.
També es podrà consultar el règim de dedicació del personal municipal i, si és el cas, quina quantitat es percep per assistir a plenaris o comissions. El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Font, ha destacat que l’objectiu és oferir una informació clara i de "fàcil accés". Així, també es facilitarà informació sobre totes les despeses del consistori, les resolucions d’alcaldia, els temes que es tracten en consells d’administracions o consells rectors, informació comptable i financera, contractes, subvencions o empreses adjudicatàries.
A més, Font ha avançat que també es pretén un codi ètic dels càrrecs electes, que hauran d’assumir quan accedeixin al càrrec. La proposta es troba, de moment, en una fase inicial, i caldrà negociar-ne el detall amb els diferents grups municipals, que també hauran de nomenar qui els representarà en el grup de treball. A més, l’equip estarà composat per l’alcalde, el secretari general i el coordinador de participació ciutadana. "Tenim la voluntat de marcar el camí i de ser pioners", ha destacat la portaveu del govern socialista, Begoña Floria, aquest dimecres a la tarda durant la presentació del pla.
Un dels principals esculls amb què es troba el consistori a hores d’ara és l’obtenció de finançament per tal de desenvolupar l’eina tecnològica necessària per recollir i mostrar tota la informació. L’equip de govern es planteja presentar un projecte a la Unió Europea de forma conjunta amb altres municipis de l’àmbit de la Mediterrània -preferiblement amb ciutats agermanades- per tal d’obtenir una subvenció. El secretari s’ha mostrat optimista amb què es pugui obtenir aquest suport i ha manifestat que, de ser així, el pla podria ser una realitat d’aquí a un any i mig o dos anys.