El projecte ‘Mobles Solidaris’ consisteix en el desenvolupament d’un sistema per a la reutilització de materials recollits a la Deixalleria de Valls
Deixalles reutilitzables. Foto: Alcaldes.eu.
L’Ajuntament de Valls ha quedat finalista en la categoria de gestió de residus dels Premis Ciutat Sostenible, que durant 14 anys consecutius porta atorgant la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d’ Ecoembes. L’objectiu d’aquests premis és el reconeixement als municipis i entitats locals de l’estat que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat. Aquest any es van presentar més de 400 projectes provinents d’arreu d’Espanya.
Els Premis van ser atorgats a l’auditori del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de Madrid el passat dijous 2 de març a la tarda per Isabel García, ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, acompanyada de Ramon Roca, president de la Fundació Fórum Ambiental, d’ Oscar Martín, director general d’Ecoembes i de María García, secretaria d’Estat de Medi Ambient.
Enguany la ciutat de Valls ha presentat el projecte de reutilització de residus depositats en el punt verd afavorint un nou ús posterior i gràcies a aquesta iniciativa s’ha aconseguit reutilitzar més de 8 tones d’objectes en quatre anys. El projecte amb el que col·labora Serveis Socials, Càritas i Creu Roja, porta el nom de “Mobles solidaris” i consisteix en el desenvolupament d’un sistema per a la reutilització de materials recollits a la Deixalleria de Valls i pel servei concertat de recollida d’andròmines que encara estan en bon estat, i està destinat exclusivament a persones en situació de vulnerabilitat econòmica.
“Mobles solidaris” té l’objectiu social de beneficiar a persones en risc d’exclusió social i la fita ambiental de la prevenció de residus donant un segon ús als materials que els ciutadans es desprenen. D’altra banda, també pretén conscienciar a la ciutadania que és possible allargar la vida de determinats objectes que estan en bon estat. Així mateix, el projecte té un impacte econòmic de manera indirecta ja que evita el cost de transport i gestió de residus.
Qualsevol ciutadà pot participar en aquest sistema de reutilització de material portant al servei concertat de la recollida d’andròmines on seran avaluats i fotografiats per determinar si se’n pot fer un segon ús. Després que l’Ajuntament hagi comprovat l’estat d’aquests materials, seran les entitats socials les que consultaran els objectes disponibles i els exposaran a les seves cartelleres. Els usuaris d’aquestes entitats socials que ho desitgin podran fer la seva petició i disposaran de 48h per anar a buscar el material sol·licitat.