Un any més, l’Ajuntament de Barcelona ha lliurat els Premis Ciutat de Barcelona per reconèixer els millors projectes de creació, investigació i producció en cultura i ciència de la ciutat. Han estat guardonats el director teatral Calixto Bieito, els escriptors Antoni Dalmau i Rafael Argullol, el músic Joan Manuel Serrat, els científics Niek van Hulst i Romain Quidant, el periodista Toni Marín, l’actor Pere Arquillué, la coreògrafa Mar Gómez, al traductor Joan Fontcuberta Gel, els escriptors Luis Magrinyà i Ponç Puigdevall, el productor Lluís Miñarro, el col·lectiu Surtido, l’empresa Bestiario, l’exposició ‘Antifotoperiodisme’, el projecte ‘Bandes fora!’ i la nau del Temple de la Sagrada Família.
Després de l’entrada de les autoritats acompanyades pel so de la Banda Municipal de la ciutat, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte d’aquest any celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament. Ho ha fet amb paraules d’agraïment per a aquelles persones que treballen en els diferents camps culturals i científics.
El director teatral i actor Xavier Albertí ha tornat a ser l’encarregat de la creació de l’espai escènic i la dramatúrgia de l’acte, durant el que s’ha commemorat el cinquantenari de la mort del poeta, dramaturg, novel·lista i periodista Josep Maria de Sagarra.
Seguidament a la benvinguda, l’actor Lluís Marco ha estat l’encarregat d’explicar els premis i el primer en recitar un dels articles de Sagarra seleccionats per estructurar l’entrega dels premis en quatre blocs. Montserrat Carulla, Lourdes Barba i Albert Pérez ha posat les veus a la resta de textos del periodista.
Jordi Martí, delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha felicitat els premiats recordant que aquest any 2010, que tanca la primera dècada del segle XXI, ha mostrat la ‘cara més fosca’ amb una crisi en tots els àmbits. ‘La ciutat és avui un oceà tant emocionant com inabastable’, ha dit Martí, i s’ha referit a la cultura com el ‘pou on tornar a cercar el sentit’. Per això, Martí ha destacat la importància de fer polítiques culturals i apostar per ser una ‘capital cultural que miri a qualsevol realitat urbana del món’.
Sílvia Pérez-Cruz i Toti Soler han posat el toc musical a la vetllada amb un dels temes que el propi Toti va musicar per a Ovidi Montllor sobre els poemes de Sagarra. Després del lliurament de premis, Jordi Hereu ha conclòs el lliurament dient que aquest és un acte ‘molt significatiu del que aquesta ciutat vol construir, ja que només ho pot fer a través de la cultura’.
Hereu ha assegurat que ‘aquesta ciutat, també des de les polítiques públiques, està treballant per generar la millor cultura’ i que ‘s’està fent un esforç important en moments extremadament complicats’. El Ball de l’Àguila ha tancat la vetllada.
Joan Manuel Serrat, projecte i trajectòria
El cantant barceloní Joan Manuel Serrat, que no ha pogut assistir a l’acte i ha agraït el guardó a través d’un vídeo, ha estat guardonat amb el premi de Música pel projecte ‘Hijo de la luz i de la sombra’ que va presentar al Festival Grec 2010 com a culminació del seu particular homenatge a Miguel Hernández amb motiu del centenari del seu naixement.
No obstant això, el jurat també ha reconegut amb aquest guardó la llarga trajectòria del cantant elogiant la ‘brillant trajectòria de Serrat, la ‘profunda vinculació amb la ciutat de Barcelona, així com l’extraordinària aportació al patrimoni cultural universal’.
Arts escèniques
Calixto Bieito ha recollit el premi a la Projecció Internacional per la seva ‘producció internacional, molt abundant i de gran èxit, al llarg de la seva carrera i especialment al 2010’, segons el jurat, que també ha destacat la capacitat de Calixto Bieito de ‘difondre arreu del món el teatre de la ciutat de Barcelona i els seus professionals’.
El director ha recordat que els seus pares van escollir la ciutat de Barcelona per viure ‘perquè era la ciutat de la cultura’ i, malgrat ha reconegut que en principi no volia fer cap reivindicació, ha dit que això que pensaven els seus pares sobre la ciutat ‘s’ha de cuidar’. ‘La cultura és la continuació de l’educació dels adults i un país sense cultura poca cosa fa’, ha afirmat, ‘no ho podem oblidar i hem de fer un esforç per no perdre el tren’, ha conclòs.
En la categoria de Teatre, el guardó ha estat per l’actor Pere Arquillué, per la seva interpretació en les obres ‘Primer amor’ de Samuel Beckett i ‘Vida privada’ de Josep Maria de Sagarra. En la categoria de Dansa i Circ, Mar Gómez ha estat guardonada per les representacions de ‘Dios Menguante’, a la sala Villarroel.
Disseny, Arts visuals i Audiovisuals
El col·lectiu Surtido rebrà el guardó de Disseny per l’exposició ‘Cualquier cosa menos un zapato’, que segons el jurat ‘representa la consolidació d’una nova fórmula de treball col·laboratiu’. El guardó d’Arts visuals s’ha atorgat a l’exposició ‘Antifotoperiodisme’, comissariada per Carles Guerra i Thomas Keenan, al Palau de la Virreina.
Pel que fa a la categoria d’Audiovisuals, el productor Lluís Miñarro ha estat el guanyador pels seus múltiples projectes audiovisuals realitzats durant el 2020, entre els que hi ha els films ‘Aita’, ‘Blow Horn’, ‘La mosquitera’ i ‘Finisterrae’.
Guardons lingüístics i Mitjans de Comunicació
Fins a quatre guardons han premiat projectes vinculats a la llengua o la literatura. El de Traducció en Llengua Catalana ha estat atorgat a Joan Fontcuberta Gel per la traducció de l’alemany del llibre ‘La impaciència del cor’, d’Stefan Sweig; el de Literatura Catalana, a Ponç Puigdevall pel seu llibre ‘Un dia tranquil’; el de Literatura Castellana, a Luis Magrinyà per l’obra ‘Habitación doble’; i el premi d’Assaig, a Rafael Argullol per ‘Visión desde el fondo del mar’.
En la categoria de Mitjans de Comunicació, el guanyador ha estat el periodista Toni Marín, director del programa ‘Matí a 4 bandes’, de Ràdio 4, ‘un espai d’actualitat en què s’aprecia un esforç per aconseguir un pluralisme exquisit i assolir un nivell de profunditat en el tractament dels temes que permet a l’oient fer-se una opinió informada’, segons ha destacat el jurat.
Altres categories premiades
En la categoria d’Educació, ha estat premiat el projecte ‘Bandes Fora!’ de l’Institut Joan d’Àustria i coordinat per les tutores Gemma Castro i Gemma Montoya. El jurat ha valorat la capacitat del projecte per afrontar constructivament el problema de les bandes juvenils ‘defugint estereotips discriminatoris’.
La categoria Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona ha estat per a Antoni Dalmau i Ribalta, per l’obra ‘El procés de Montjuïc. Barcelona al final dels segle XIX’. Pel que fa al d’Arquitectura i Urbanisme, el jurat ha reconegut la nau del Temple de la Sagrada Família, portada a terme per l’equip de la Direcció Facultativa. L’arquitecte Jordi Bonet ha recollit el guardó i ha agraït la precisió d’Antoni Gaudí i la feina a tota la gent que l’ha fet possible.
En el terreny de la ciència i la tecnologia, s’han atorgat dos guardons. Un, el d’Investigació Científica, ha estat per al treball conjunt de Niek van Hulst i Romain Quidant ‘sobre la construcció d’una nanoantena unidireccional que permet les connexions entre sistemes de dimensions de l’ordre de la milionèsima de mil·límetre’. L’altre, el d’Innovació Tecnològica, ha estat per a Bestiario i el seu projecte ‘Impure’ sobre nous models d’investigació de dades.