L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer (CiU), ha reivindicat haver "fet els deures" i haver capgirar la situació financera de la ciutat.
Un moment de l’acte a l’Ajuntament de Banyoles.
Així ho ha assenyalat durant el balanç que ha fet aquest dijous dels primers dos anys del seu segon mandat, on Noguer ha destacat haver aconseguit reduir el deute de l’Ajuntament del 106% del 2007 al 60% aquest any, així com haver aconseguit un pressupost amb superàvit des del 2011 fins a l’actualitat gràcies, en bona part, al pla de sanejament que es va impulsar al seu moment. Entre els objectius que s’ha marcat l’equip de govern per als pròxims anys destaca la creació de la marca de ciutat esportiva a Catalunya per impulsar el turisme i reactivar l’economia local.
La sala d’actes de l’Ajuntament ha estat l’escenari escollit per fer el balanç de la primera meitat del segon mandat de Noguer al capdavant de l’Ajuntament de Banyoles. El batlle, que governa amb majoria, ha començat parlant de l’estat de les finances municipals, tot destacant el "gir" que l’equip de govern ha aconseguit des que va entrar ara fa sis anys al govern. Entre les dades que així ho avalen, s’ha destacat el nivell d’endeutament del consorci, que ha passat del 106% l’any 2007 -el màxim legal permès era el 110%- a la previsió de tancament d’aquest 2013 que fregarà el 60% -el màxim legal permès ara és del 75%- així com les xifres absolutes del deute. La previsió és aconseguir reduir gairebé a la meitat el deute del 2010, que era de 15,8 MEUR, i arribar a tenir entre 7 i 8 milions d’euros quan finalitzi l’actual mandat. Aquest any el deute serà d’uns 10 milions d’euros.
Aquests bons resultats s’expliquen, segons ha subratllat durant el discurs, per haver "fet els deures" i haver tingut una "visió ràpida" de la crisi davant la forta davallada d’ingressos dels anys 2008 i 2009 que van portar a l’ajuntament a impulsar un pla de sanejament amb mesures "impopulars", com ara el tancament de l’oficina de turisme de Cal Moliner. Així, es va aconseguir passar e 750.000 euros de dèficit en l’exercici del 2009 a un superàvit d’1,8 milions d’euros a finals del 2011 i d’1,4 milions d’euros el 2012. La previsió és que aquest any es mantingui la tendència positiva. L’alcalde també ha destacat que aquest any les inversions que ha dut a terme l’Ajuntament s’han fet amb capital propi i sense haver de recórrer al crèdit així com el compliment de la llei de morositat, atès que el consistori paga a 30 dies als proveïdors.
El cànon de l’aigua i la compra de la Tirona
Un altre dels temes que ha destacat durant el balanç ha estat haver aconseguit que la Generalitat reconegui l’excepcionalitat de l’estany com a bé comunal i per tant quedi al marge del pagament del cànon de captació de l’aigua, de forma que els banyolins només hauran de pagar el cànon de sanejament que és el que ja es paga actualment. La modificació de la llei d’aigües està prevista quan s’aprovi la pròxima llei d’acompanyament dels pressupostos.
Pel que fa a la polèmica sobre la compra de la barca Tirona, Noguer ha defensat l’aposta que va fer l’equip de govern per donar continuïtat a aquest servei turístic emblemàtic amb la compra de l’embarcació per valor d’uns 300.000 euros, la meitat dels quals van anar destinats a les millores que s’hi van haver de fer. Ja al seu moment es va dir que els diners que va costar es recuperarien amb les vendes de tiquets dels usuaris, que aquest primer any han estat de més de 26.000 passatgers. Com a novetat, Noguer ha anunciat l’obtenció aquest estiu d’una subvenció de 177.000 euros del fons europeu FEDER per dinamitzar els serveis turístics municipals que també es destinaran a la barca.
Per altra banda, i davant la incertesa que suscita la reforma del món local que vol impulsar el govern espanyol, Noguer ha assenyalat que confia que finalment vingui des de la Generalitat, a través de les competències que li atorga l’Estatut -a través de la nova llei de règim local- i que resolgui dos aspectes cabdals, al seu entendre, com són la clarificació de les funcions i un finançament adequat per a dur-les a terme. En aquest sentit, Noguer també ha reivindicat el paper fonamental que han tingut els ajuntaments des del començament de la democràcia.
La creació de la marca de ciutat esportiva a Catalunya
Durant el discurs, Noguer també ha esmentat alguns aspectes importants per la ciutat que s’han aconseguit durant els dos primers anys de mandat, com és l’obertura de la nova escola pública de primària a la Farga, molt reclamada des de feia anys, i la posada en marxa del Centre de Distribució d’Aliments, per atendre a les persones que tenen dificultats econòmiques i no poden cobrir les necessitats bàsiques.
L’alcalde també ha volgut apuntar alguns dels projectes que es duran a terme en els pròxims anys. De forma més immediata, hi ha l’inici de les obres per completar el camí que voreja l’estany, per la banda de Porqueres, amb carrils per a bicicletes i vianants. Unes obres que assumirà la Diputació de Girona, que també cedirà la titularitat de l’actual carretera de circumval·lació a Porqueres i Banyoles. També ha destacat la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana, que data del 1984 i que cal actualitzar. La previsió és que a començaments del 2014 es pugui aprovar l’avanç del pla.
I com a aposta estratègica, Noguer s’ha compromès a crear la marca Banyoles com a ciutat esportiva de Catalunya, tal com incloïa al programa electoral, amb la idea de posicionar la ciutat com a destí de competició, turisme familiar i cultura i reactivar així el negoci dels comerços, l’hostaleria i la restauració. Actualment, ja es compta amb el certificat de destinació de turisme esportiu que atorga la Generalitat.