Els fets es remunten a l’any 2007 i s’acusa el batlle d’un delicte de coaccions, amenaces i contra la integritat moral d’un treballador
L’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera, al seu despatx.
L’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera, serà jutjat per un cas de ‘mobbing’ a un funcionari, segons ha pogut saber l’ACN. Un jutge de Mataró veu indicis de delicte de coaccions, amenaces i contra la integritat moral del director municipal d’Urbanisme, Hugo Roldan. El juliol del 2007, amb l’arribada de Graupera a l’alcaldia, Roldan va ser rellevat de les seves funcions i, segons l’acusació, el va "humiliar i maltractar psicològicament" amb l’objectiu que acabés marxant de l’Ajuntament. Graupera, però, ho atribueix a "canvis organitzatius". Fiscalia demana un any de presó per a l’alcalde, mentre que l’acusació particular eleva la pena a cinc anys de presó i quatre més d’inhabilitació.
El passat 12 de juny, el jutge de Mataró que porta el cas va declarar obert el judici oral contra Graupera. A més, imposa a l’alcalde una fiança de 8.000 euros per garantir el pagament de les costes de responsabilitat civil en cas que se’l declari culpable. També es cita l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres com a responsable civil subsidiari.
Per la seva banda, Fiscalia demana un any de presó per a l’alcalde i 6.000 euros d’indemnització per un delicte contra la integritat moral. L’escrit de conclusions provisionals de l’acusació particular hi afegeix un delicte de coaccions i un altre d’amenaces. En total, cinc anys de presó i quatre d’inhabilitació, a més de 53.000 euros d’indemnització. La defensa nega els fets i espera que s’arxivi el cas.
Un cas que es remunta al 2007
L’afer entre Hugo Roldan, cap de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Llavaneres, i Bernat Graupera, alcalde per CiU des de l’any 2007, es remunta, precisament, a les eleccions municipals d’aquell any. Roldan va treballar com a interí del consistori a partir de l’any 2004, quan hi governaven PP i PSC. El 2007, poc abans de les eleccions municipals, es convoca un concurs i Roldan aconsegueix plaça fixa.
Amb el canvi de govern, la relació entre Roldan i Graupera es comença a deteriorar des de bon inici. Segons una querella que els advocats de Roldan van presentar el desembre del 2007, l’alcalde va "humiliar i maltractar psicològicament" aquest treballador amb l’objectiu que marxés voluntàriament de l’Ajuntament, donat que no el podia acomiadar perquè era funcionari d’aquest consistori.
Segons la querella, el juliol de 2007 l’alcalde va treure totes les competències a Roldan amb un anunci públic davant la resta de personal de l’àrea d’Urbanisme "amb l’objectiu d’humiliar-lo". El tècnic es va quedar sense despatx de manera "injustificada", mentre que altres funcionaris de menor rang sí que van mantenir aquest privilegi, segons relata l’escrit de l’acusació.
L’acusació explica que l’alcalde també li va treure el telèfon mòbil, malgrat Roldan era el responsable del Pla d’Emergència Municipal. També s’explica que l’alcalde "l’obligava a fitxar", malgrat que els alts directius de l’Ajuntament no n’estaven obligats perquè desenvolupen bona part de la seva tasca fora de les dependències municipals.
L’alcalde, Bernat Graupera nega els fets i assegura que el que explica l’acusació no és un cas de ‘mobing’, sinó un seguit de "canvis en l’organització interna de l’Ajuntament". "No és ‘mobbing’", insisteix l’alcalde que assegura que està "molt tranquil". Quan hi hagi judici, explica, "ja es veurà com això no és ‘mobbing’", reitera Graupera.
Amb tot, el setembre del 2007 el treballador agafa la baixa per depressió i amb un "quadre ansiós", segons el peritatge mèdic. Quan es reincorpora, el febrer del 2008 demana un permís no remunerat fins al juny del 2008. En aquell moment demana una excedència i el seu trasllat a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
"Cada vegada que anava a l’Ajuntament li agafava un atac d’ansietat. Van ser un fets molt greus que el van afectar molts psicològicament", afirma l’advocada de Roldan, Olga Arderiu en declaracions a l’ACN. "Va anar a per ell i com no el podia fer fora el va marginar. La intenció no era reordenar l’Ajuntament perquè no té sentit pagar un sou a un funcionari i no li doni ni una petita feina", afegeix.
Primer intent d’acomiadament
L’abril del 2008, mig any després que Roldan agafés la baixa mèdica pel presumpte cas de ‘mobbing’ que ara resta pendent de judici, l’alcalde de Llavaneres va denunciar el concurs públic a través del qual Roldan va aconseguir consolidar la seva plaça com a funcionari al consistori. Segons Graupera va ser un concurs fet a mida que l’anterior govern municipal (PP-PSC) va convocar poc abans de les eleccions del 2007.
"Va fer unes oposicions en les no va haver d’estudiar cap tema perquè li van perdonar. Hi havia motius per anular les oposicions", assegura. Tot i això, una sentència del jutjat contenciós administratiu de Barcelona afirmava, l’any 2010, que no hi ha proves de que s’hagi infringit cap llei i retreu a l’Ajuntament que només hagi posat sobre la taula "motius polítics" per intentar acomiadar Roldan.
La jutgessa hi va veure una "evident mala fe i temeritat" de l’Ajuntament amb l’"únic propòsit" d’acomiadar el treballador. "D’acord que li donen la raó, però ell era un càrrec de confiança de l’anterior govern i ja vaig dir que si era escollit alcalde intentaria anul·lar el concurs, però això no és ‘mobbing’", afirma Graupera en declaracions a l’ACN.
Tot i la rotunditat de la sentència, l’Ajuntament va recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A principis de 2012, el TSJC referma la sentència del contenciós perquè no s’hi detecta "cap element discriminatori" en les bases del concurs públic amb el que Roldan va aconseguir la seva plaça a l’Ajuntament.
Rebaixa de salari
Una segona batalla ja resolta als tribunals és en relació al salari del cap d’Urbanisme. Quan el juliol del 2010 Roldan va demanar el seu reingrés a Llavaneres -després de dos anys a l’Ajuntament Santa Coloma de Gramenet-, Graupera signa un decret en el que el treballador perd la seva categoria de tècnic-director i el seu sou passa de 46.700 euros a 35.900 euros anuals.
El treballador va recórrer contra aquesta decisió davant el jutjat contenciós administratiu i poc abans que es conegués la sentència, l’alcalde fa marxa enrere i en un nou decret d’alcaldia, el juny del 2012, reconeix la categoria i el sou d’Hugo Roldan com a "director de serveis". A més, ho fa amb caràcter retroactiu, de manera que el treballador recupera la part de salari no percebut, entre juliol de 2010 i juny de 2012.
Malgrat el gest de l’alcalde, el procés judicial continua i una sentència dóna la raó al treballador el novembre de 2012. Una jutgessa afirma que Graupera va rebaixar el sou de Roldan sense tenir competències i ho titlla d’actuació "fraudulenta". És per això que condemna l’administració a pagar les costes judicials del funcionari, així com els interessos per l’endarreriment en el pagament del salari.
Pendents de judici
És amb aquests antecedents que ara les dues parts es tornaran a trobar davant els tribunals. Graupera continua sent alcalde de Llavaneres, després de repetir victòria a les eleccions de 2011, i Hugo Roldan manté el seu lloc de treball al consistori. L’alcalde assegura que "des de fa anys" que no hi ha problemes amb el treballador, tot i admetre que "encara" és a l’Ajuntament perquè "no s’hi pot fer res".