25.04.11 – TARRAGONA • Tarragonès

L’alcalde de Tarragona admet que la marca PSC “no sumarà” però nega que el perjudiqui

0
356

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), considera que el “desgast” que pateix la marca PSC no el perjudicarà de cara a les pròximes eleccions municipals, però admet que aquest cop, a diferència dels anteriors comicis, les sigles del seu partit “no sumaran”. En una entrevista a l’ACN, Ballesteros afirma que la derrota que els socialistes van patir en les eleccions catalanes “no es traslladarà” als comicis municipals. L’alcalde assegura que no té “por” que els resultats del Parlament “contaminin i deteriorin” la campanya ja que està “convençut” que el pròxim 22 de maig la ciutadania “votarà un alcalde i no un partit”.

Tot i que l’alcalde de Tarragona assegura que el seu principal objectiu és aconseguir la reelecció amb una majoria absoluta, Ballesteros reconeix que si el 22 de maig obté un mal resultat no estarà “amb la mateixa posició de força ni de credibilitat” per liderar el PSC. Ballesteros matisa que malgrat que uns mals resultats el deixessin “pitjor situat”, això no significaria que quedés “automàticament descartat” per convertir-se en el primer secretari del PSC. A més, Ballesteros elogia “els grans candidats” que s’han postulat fins ara i recorda que ser el primer secretari “no implica” necessàriament que s’hagi d’encapçalar la candidatura al Parlament.

Al marge del lideratge del PSC, Ballesteros considera que el congrés que el partit celebrarà a l’octubre també hauria de servir per “renovar la connexió amb el ciutadà”. Passi el que passi en el congrés que el PSC, el candidat socialista de Tarragona es compromet a acabar el mandat si és reescollit alcalde. En canvi, no es vol pronunciar més enllà de la propera legislatura: “No sóc capaç d’anticipar-ho, el partit i la ciutadania decidirà”.

Més influència al PSOE

Ballesteros aposta perquè el PSC recuperi la seva influència al PSOE i tingui “veu pròpia” al govern espanyol. Per aconseguir-ho, l’alcalde considera que no cal tenir un grup parlamentari propi sinó comptar amb “més ministres, més secretaris d’Estat i més gent als poders de decisió”. Ballesteros reitera que reclamar un grup parlamentari propi “és una discussió infantil i sense sentit” perquè “es confon l’instrument amb els objectius”. “Tenir un grup parlamentari propi podria ser un instrument, però en cap cas és l’objectiu”, aclareix.

Ballesteros recorda que fa uns anys el PSC tenia més “pes específic” al govern espanyol. “Teníem, per exemple, la presidenta de Renfe i el president d’Iberia”, assenyala l’alcalde, que considera que llavors hi havia “influència real al PSOE i, per tant, sobre la governabilitat d’Espanya”.

Majoria absoluta sense descartar pactes

Ballesteros va arribar per primer cop a l’alcaldia de Tarragona l’any 2007 i durant aquests quatre anys ha governat amb dos regidors d’ERC. Ara assegura que el seu objectiu és aconseguir la majoria absoluta tot i que assenyala que “això no vol dir que haguem de governar sols”. L’alcalde aposta per arribar a acords per tal de configurar “programes de govern que englobin les demandes d’una gran majoria”. De fet, tot i que veu “molt difícil” una aliança amb el PP, Ballesteros es mostra obert a negociar amb totes les forces polítiques. “No descarto res, si l’estabilitat de la ciutat requereix acords amb altres partits ho farem”, afirma.

Un mandat de 4 anys “és insuficient”

L’alcalde de Tarragona considera que un mandat de quatre anys “és insuficient” i que es necessiten, com a mínim, vuit anys per a poder veure “grans realitzacions”. En aquest sentit, Ballesteros recorda alguns dels projectes pendents a la ciutat engegats en el darrer mandat i que haurien de veure la llum en la pròxima legislatura com ara el nou Teatre Tarragona, la remodelació de l’edifici del Mercat Central i el soterrament del pas a nivell de la Plaça dels Carros.

Retallar sense deixar d’invertir

En els darrers quatre anys a Tarragona s’han invertit 298 milions d’euros, un rècord històric que segons Ballesteros s’ha aconseguit “forçant al màxim” la capacitat d’endeutament de l’Ajuntament i gràcies a les subvencions de la resta d’administracions. L’alcalde, però, també reconeix que en aquest mandat s’han retallat les partides de diverses regidories com la de Relacions Ciutadanes, la de Comunicació, Participació i Societat de la Informació, així com els diners destinats a Alcaldia i a les atencions protocol·làries.

D’altra banda, l’alcaldable del PSC considera que reduir el nombre de regidors no farà que “els números siguin millors o pitjors”. En relació amb això, Ballesteros assegura que les retribucions dels regidors “no ha generat cap entrebanc” a l’hora de configurar la llista del PSC a Tarragona. “Ja sabem que a l’administració pública no es cobren uns sous elevats, sobretot si es comparen amb els d’altres llocs de treball privats”, afirma l’alcalde que afegeix que, tenint en compte les elevades taxes d’atur, “ara no toca revisar les retribucions”.

El Corredor del Mediterrani, la infraestructura més esperada

Pel que fa a les infraestructures que Tarragona necessita per impulsar l’economia, Ballesteros considera “fonamental” el Corredor del Mediterrani. L’alcalde es mostra “satisfet” que, per primera vegada, el govern espanyol “hagi deixat de tenir una concepció radial de les infraestructures que passin per Madrid i hagi donat veu a un territori aparentment perifèric”. Ballesteros es refereix a l’anunci del Ministeri de Foment que el tram entre Tarragona i Vandellòs (Baix Camp), on actualment només hi ha una via ferroviària, passi a ser doble l’any 2013 i que el Corredor del Mediterrani estigui plenament implantat al 2010. “Fa dues dècades que el territori demana aquesta infraestructura”, recorda Ballesteros.

Tot i les retallades anunciades pel Govern, l’alcalde confia que un altre dels projectes més esperats a la ciutat, el Tramcamp, tiri endavant. Es tracta del tramvia que ha d’unir vuit municipis del Camp de Tarragona i que suposarà una inversió de 580 milions d’euros. “Actualment està en procés d’estudi informatiu i ningú ho ha aturat”, assenyala Ballesteros, que tot i això reconeix que el projecte es pot endarrerir un any.

L’alcaldable socialista assegura que és el candidat a l’alcaldia de Tarragona que ofereix “majors garanties” perquè les infraestructures prioritàries tirin endavant. Ballesteros ho argumenta destacant “l’alt grau de complicitat” aconseguit amb la resta d’administracions, el qual ha permès “posar en marxa projectes que portaven més d’una dècada tancats en un calaix com ara la millora de l’estació de trens”.

El candidat que garanteix els Jocs 2017

Ballesteros també es considera “l’únic” candidat que garantirà que els Jocs del Mediterrani del 2017 se celebrin a Tarragona. Segons l’alcaldable socialista, aquest esdeveniment significarà “un gran salt” per a la ciutat, ja que permetrà el desenvolupament de diverses àrees urbanístiques i la creació de nous equipaments que “no s’haguessin fet realitat o bé haguessin tardat molt a realitzar-se”. Ballesteros es refereix a projectes com la creació de la Vila Olímpica, la remodelació de l’estadi de Camp Clar i la construcció d’un nou pavelló amb capacitat per a unes 3.000 persones.

Segon motor econòmic

“Catalunya no té un únic motor i la resta som només perifèries”. Així ho considera Ballesteros que, tot i que diu que no li agrada reconèixer-ho, explica que és conscient que, quantitativament, Tarragona és el segon motor del país per darrere de Barcelona. “M’agrada més dir que Tarragona és també motor de Catalunya, som part de la locomotora del país”, afirma.

“La indústria química i petroquímica del territori és la que més està exportant a Catalunya”, posa d’exemple l’alcalde, que també destaca que el port tarragoní “és el que més està creixent al país”. Ballesteros també subratlla que, malgrat la crisi, el sector turístic del territori ha anat creixent a ritmes d’entre el 3 i el 7% i que el comerç, gràcies sobretot a l’arriba del Corte Inglés i a projectes com el del Mercat Central, també és un dels “puntals de l’economia”.

L’alcaldable socialista reconeix, però, que la ciutat de Tarragona no és l’únic indret que configura aquest motor econòmic, sinó que aquest és el resultat del conjunt de territori format també per Salou i Constantí (Tarragonès), Reus i Cambrils (Baix Camp), i Valls (Alt Camp).

Josep Fèlix Ballesteros, el candidat del PSC

Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona, 1959), és llicenciat en Ciències de l’Educació per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professor d’educació integrada de l’ONCE. Membre del PSC des de 1986, amb només 24 anys -al 1983- va entrar com a regidor a l’Ajuntament de Tarragona, on fins el 1989 va assumir la cartera de Cultura, Joventut i Festes. Després de sis anys com a regidor a l’oposició, el 1996 recupera responsabilitats en el govern municipal com a regidor d’universitats, president de la Fundació d’Estudis Universitaris i de Tinet i president de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació.

Entre 1999 i 2003 va deixar tots els càrrecs polítics representatius per dedicar-se exclusivament a la seva activitat professional de psicopedagog. L’any 2003 es presenta per primera vegada com a cap de llista del PSC i, després de quedar-se a només 800 vots de la victòria, exerceix fins al 2007 com a cap de l’oposició i portaveu del PSC a l’Ajuntament de Tarragona. Les eleccions municipals del 2007 van ser les que el van convertir per primera vegada en alcalde de Tarragona.

Casat i pare de dos fills, Ballesteros no ha amagat mai la seves conviccions cristianes. És soci del Club Gimnàstic de Tarragona i del Club Nàutic, així com de diverses associacions culturals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.