11.04.11 – TERRASSA • Vallès Occidental

L’alcalde de Terrassa aposta per una regulació “general i transparent” de les retribucions dels regidors

0
369

La regulació dels sous dels càrrecs electes és “una assignatura pendent”, segons l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro (PSC). En una entrevista a l’ACN, Navarro denuncia que hi ha “moltes diferències” entre municipis. Segons l’alcalde, s’hauria de tenir en compte la retribució total anual per evitar que hi hagi “sous aparentment baixos” amb complements “que no es veuen a la llum”. Navarro aposta per un sistema “transparent” de retribucions “dignes en funció de la responsabilitat i la dedicació”. Per a Navarro, aquesta norma hauria de ser d'”obligat compliment per a tothom”.

En relació amb la retribució dels polítics, el candidat a la reelecció admet que els sous públics poden ser, “en algun moment”, un inconvenient per incorporar candidats a les llistes. “Ocupar un càrrec públic costa diners de la seva butxaca a moltes persones” i, això, afegeix, “es nota”. A més, hi ha altres dificultats com “una imatge negativa dels polítics”. En canvi, Navarro en reivindica la voluntat de servei públic, la disposició per treballar en jornades inacabables i a renunciar als caps de setmana.

Retallades d’aparador

L’alcalde de Terrassa governa amb 17 consellers-delegats d’un plenari amb només 27 regidors. Això significa que més del 60% dels electes locals percep un sou per aquesta dedicació. L’alcalde i candidat del PSC defensa que “l’estrucrura funciona perquè permet que els càrrecs públics estiguin a prop de la gent”. En referència a la retallada de conselleries a la Generalitat, Navarro es mostra convençut que és només ‘política d’aparador i que no es diu la veritat a la gent” perquè la supressió de conselleries “no comporta la supressió de càrrecs”.

Tripartit

Navarro, que ha governat amb ICV-EUiA (3) i ERC (2) tot i que només necessitava sumar un regidor per aconseguir els 14 regidors que donen la majoria absoluta del Ple, considera que la política de pactes nacional i la local “és diferent”. És per això que defensa la fórmula del tripartit i no descarta reeditar-lo. “És bo que hi hagi un govern de diversos partits”, assegura. No obstant això, l’alcalde adverteix que veu “difícil” una aliança amb CiU o el PP per “falta de sintonia personal i programàtica”. Tot i que el candidat dels socialistes marca distàncies amb “la dreta catalana i l’espanyola”, insisteix que el consens forma part del seu tarannà.

Primer ajuntament amb pla anti-crisi

Terrassa va ser la primera ciutat de Catalunya que va batejar un pla anti-crisi, ara fa tres anys. És per això que l’alcalde es vanta de dir que “amb la crisi no s’ha retallat, sinó tot el contrari”. “Teníem diners guardats i els hem pogut invertir per créixer en formació, protecció social, reactivació econòmica i impuls de l’ocupació”. Això sí, l’Ajuntament també s’ha vist obligat a retallar en diverses partides però, segons l’alcalde, “amb menys diners” s’ofereixen “els mateixos serveis”. Unes mesures orientades a “garantir la igualtat d’oportunitats”.

Terrassa ha invertit en un pla anti-crisi amb l’administració de romanents, però l’alcalde Navarro adverteix que els ajuntaments necessiten “més i millor” finançament per donar resposta a les necessitats dels ciutadans. Navarro qualifica la millora del finançament local d'”assignatura pendent”. De fet, un informe recent de la Diputació de Barcelona posa de manifest que el 26% de la despesa municipal es destina a cobrir competències d’altres administracions. El dèficit de finançament i la crisi deixen els ajuntaments en “la mateixa situació que se’ls van trobar els primers alcaldes del 1979″. Segons Navarro, ara fa falta la mateixa capacitat d”‘inventar” iniciatives que van tenir els alcaldes degans de la democràcia.

Lideratge al PSC

Navarro admet que “hi ha una generació d’entre 40 i 50 anys que està en el punt central de la política catalana”, però assegura que, ell, en aquestes municipals només s’hi juga l’alcaldia. L’alcalde, que s’ha postulat com a possible relleu de Montilla, nega que els resultats de les eleccions siguin definitius per la cursa cap a la primera secretaria del partit. “No crec que ningú quedi afeblit per uns resultats que responen a circumstàncies locals”, afegeix. Tot i que confia en què “no hi haurà cap daltabaix i els resultats electorals seran similars, insisteix que el que s’ha de valorar és la “capacitat de lideratge de cada candidat”. Sobre el relleu a la cúpula del PSC, Navarro també descarta que un candidat d’un municipi pròxim a Barcelona tingui avantatge en relació amb Ballesteros, de Tarragona, o Ros, de Lleida. “Qualsevol pot encapçalar el partit, visqui on visqui’.

Els quarts cinturons

Tot i que ICV-EUiA és contrari a l’autovia defensada pel PSC per unir Terrassa i Granollers, això no ha estat obstacle per mantenir un sòlid pacte de govern. “Sempre hem deixat molt clares les nostres posicions i no hem tingut mai problemes”, defensa Navarro. L’alcalde recorda que la construcció d’aquesta infraestructura, que ha d’unir Vilafranca amb Mataró per l’interior, “porta 20 anys de retard”. Navarro demana la màxima rapidesa en la construcció. “Això ha estat i és una exigència, i hauria de ser una realitat el 2016”. L’altra prioritat és el quart cinturó ferroviari, conegut com a Tren Orbital, i que també ha d’unir Vilanova i Mataró passant per Terrassa i Granollers el 2016. “Treballarem perquè es compleixin els terminis i farem de gota malaia amb les administracions competents”, sentencia.

Pere Navarro, el candidat del PSC

Pere Navarro i Morera (Terrassa, 23 de desembre de 1959) és un llicenciat en biologia que està casat i té dues filles. Alcalde de Terrassa i candidat a la reelecció pel PSC. És, segurament, l’alcalde amb el despatx més petit de Catalunya i hi té els mateixos mobles que quan era regidor. Admet que té fama de “garrepa”. Té “mania” a les corbates i se les treu a la mínima oportunitat. Disposa de cotxe oficial però sovint en prescindeix per desplaçar-se amb una moto particular.

L’exalcalde Manel Royes li va fer confiança i el 1987 va entrar com a regidor, però sense cartera ni despatx. Més tard es va fer càrrec de les àrees de Participació ciutadana, Joventut i cultura. El 2002 va rellevar Royes a l’alcaldia i el 2003 i el 2007 va ser reelegit alcalde amb una àmplia majoria. És el primer secretari del partit a Terrassa, a la Federació del Vallès Occidental Sud, i membre de l’Executiva Federal del PSOE.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.