L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, denuncia “la incapacitat” de la Generalitat per imposar la connexió de la T-1 amb Rodalies, una obra retardada per l’Estat i una de les últimes que queden per fer al Delta després de 15 anys d’intervencions com l’ampliació del port i l’aeroport. Un cop acabades, la ciutat ha iniciat la recuperació de bona part del seu territori. I Tejedor es mostra disposat a defensar-lo: “Amb l’Ajuntament del Prat no hi haurà acord” per futures ampliacions, adverteix. Ho diu el batlle més destacat d’ICV, que defensa que els governs locals també tenen ideologia. Un exemple: considera que tots els seus homòlegs que han prohibit el burca, ho han fet per “electoralisme”.
Tejedor critica la decisió del ministre José Blanco, anunciada el passat estiu, d’aturar un any i per manca de diners l’execució de la connexió amb rodalies de la T-1, que segueix sense tren ni metro. “Quan s’estan fent 1.000 quilòmetres de TGV a A Corunya per fer dos viatges, no es poden fer economies amb un tren de rodalies cap a l’aeroport més important de l’Autonomia més important d’Espanya”, lamenta el batlle.
Davant d’aquesta situació, l’ecosocialista critica que “els executius de la Generalitat s’han demostrat incapaços d’imposar aquesta decisió”. “I la societat civil catalana, tantes vegades utilitzada, està amagada i no sap què dir en relació a aquest tema”, afegeix.
Tejedor ho diu al final d’una legislatura en la qual, després de les ampliacions del port, l’aeroport i el desviament del riu, la seva ciutat ha recuperat part dels espais naturals del Delta, zones agrícoles i la platja, que ara usen intensament els ciutadans: “S’ha recuperat ciutat i territori”, subratlla, convençut que això l’ajudarà a obtenir uns bons resultats electorals. I, de cara al futur, adverteix que “el Prat ja ha fet la seva aportació”. “Amb l’Ajuntament del Prat no hi haurà un pacte” més per ampliar les infraestructures, subratlla, tot recordant un lema seu: “ni un pam més”.
Les empreses catalanes no equivalen a l’interès general dels catalans a l’aeroport
Per a fer-ho valdre la ciutat vol ser present en els òrgans de direcció de l’aeroport. Tejedor es mostra “preocupat” perquè encara no se sap com s’estructuraran un cop es privatitzi la seva gestió. I manté la reivindicació: Generalitat i municipis hi ha de ser presents. “Això no es pot substituir perquè hi hagi una empresa catalana concessionària en forma d’UTE que gestioni el negoci de l’aeroport. Aquests senyor no representen l’interès general dels catalans”, subratlla.
Rebel·lió pel finançament local
Un aeroport i un port, reconeix, el batlle, que “garanteixen l’equilibri pressupostari de la ciutat del Prat”. “És un municipi que té una bona base fiscal”, reconeix Tejedor, gràcies a què gran part dels ingressos provenen de les taxes d’aquestes infraestructures. Per això el consistori va poder aprovar el 2010 uns comptes que no s’aprimen gaire respecte dels del 2009.
Amb tot, Tejedor també exigeix una reforma del finançament local, com tants companys seus. I va més enllà: L’ecosocialista, que com a batlle més important d’ICV és vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, crida els seus companys a rebel·lar-se enfront dels seus partits. “Això no té solució fins que el municipalisme català i l’espanyol es declarin autònoms dels seus partits polítics i actuïn com a municipalistes, sense tenir una posició subordinada”, exhorta aquesta figura del municipalisme català.
“No penso jubilar-me aquesta legislatura”
Una figura que porta 29 anys al capdavant de l’Ajuntament. Des d’aquesta perspectiva, admet, té difícil argumentar una altre de les seves tesis sobre el món local: que cal allargar les legislatures municipals a sis anys i limitar les temporades al govern a dues, és a dir a un total de 12 anys. “12 anys donen temps a deixar empremta”, diu.
Ell, però, declara: “Estic en molta forma física, intel·lectual, emocional i de curiositat, i per tant no penso jubilar-me en el proper mandat”, diu. No es manté, assegura, perquè el partit li hagi demanat que es quedi al capdavant de la ciutat més important que governa Iniciativa. “Mai” ha rebut aquesta petició del carrer Ciutat, assegura Tejedor. Això sí, reconeix: “si jo no em presentés, Iniciativa perdria vots”. I augura que, quan marxi, el seu partit haurà d’encetar un llarg procés que, defensa, haurà d’incloure primàries. Ell, assegura, no té successor designat.
A pesar de reconèixer el pes de les personalitats, Tejedor reivindica la dimensió ideològica de la política municipal. “És una tonteria veure’l com un món aideològic”, critica. I sap, precisament, que el Prat “és un mirall on Iniciativa ha d’exercir les seves pràctiques de govern sent observada amb molta atenció”.
El PP “manipula” i menteix
Un exemple de l’empremta ecosocialista: a la ciutat no s’ha prohibit el burca aquesta legislatura. I és que Tejedor opina que “tots els alcaldes que actuen en aquest tema actuen per raons electorals, n’estic convençut”. “Hi ha partits que pensen que perdran electorat i reaccionen; sempre hi ha aquesta raó”, explica.
Ell, en canvi, defensa que “el Prat té una convivència extraordinària”. I critica l’oposició del PP local a la mesquita que vol habilitar la comunitat islàmica al Casc Antic. “Què és el que fa el PP? Explota, manipulant i afirmant veritats que no són veritats”, ataca Tejedor, tot mostrant-se tranquil perquè, considera, el missatge dels populars no té èxit entre els veïns.
Tejedor: Històric i pes pesat d’ICV
Ho diu un manxec d’origen (va néixer a Cifuentes, una ciutat de la província de Guadalajara, el 1952) que és pratenc des de ben jove. I que ha estat l’alcalde de la seva ciutat gairebé la meitat de la seva vida: el jove primer tinent d’alcalde va accedir al càrrec en la primera legislatura democràtica, quan el seu predecessor, Antonio Martín, va morir en un accident de trànsit.
Des de llavors, ni el PSUC ni ICV han perdut mai l’hegemonia, i Iniciativa va arribar a governar amb majoria absoluta entre el 1991 i el 2003. Ara Tejedor governa amb el PSC. I ho fa amb tanta passió pel seu municipi, subratlla sovint, que ha declinat marxar a càrrecs nacionals quan ha tingut la oportunitat, durant l’etapa del govern tripartit.
Ha exercit poc, doncs, la seva professió d’enginyer tècnic electrònic. Està casat i té un fill.