13.04.11 – SANTA COLOMA DE GRAMENET • Barcelonès

L’alcaldessa de Santa Coloma aposta per un govern de coalició que netegi la imatge de la ciutat després del cas Pretòria

0
379

   L’alcaldessa i candidata del PSC a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Núria Parlon, vol que el futur govern de la ciutat sigui fruit de la coalició de diferents forces polítiques, segons ha explicat en una entrevista a l’ACN. Es tracta d’una mesura per netejar la imatge de l’Ajuntament colomenc, després que l’octubre del 2009 esclatés el cas Pretòria, de presumpta corrupció urbanística i que va acabar amb l’exalcalde Bartomeu Muñoz detingut i entre reixes. Parlon, que entén la política com una ocupació passatgera, també s’autoimposa una limitació de tres mandats i vol promoure que els integrants de la seva llista i futurs regidors socialistes també es comprometin a no eternitzar-se en el càrrec.

Encara que pugui governar amb majoria absoluta, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i candidata del PSC, Núria Parlón, convidarà altres forces polítiques a sumar-se al govern municipal. Parlon, que no descarta repetir els resultats actuals -El PSC governa ara amb 17 regidors, quatre per sobre de la majoria absoluta-, assegura que està "plenament oberta a les coalicions perquè és un exercici de maduresa política".

La candidata socialista ha qualificat els pactes postelectorals com una fórmula "molt positiva" de governar perquè representen el "màxim consens" i permeten millorar la relació de l’administració amb la ciutadania i, sobretot, la imatge de la ciutat, tacada amb l’esclat del cas Pretòria. És en aquest sentit que Parlon adverteix que "qui opti per treure rèdit polític del cas Pretòria estarà posant en valor quelcom molt desfavorable davant l’opinió pública".

Pactes sí, però no amb tothom. Si bé ha reconegut que no veuria malament repetir aliances amb CiU o ICV-EUiA, com anys enrere, diu que el plantejament ideològic del PP faria "complicat" un pacte amb aquesta formació. Al que no tanca la porta, tampoc al PP, és a promoure acords puntuals sobre assumptes estratègics de ciutat amb tots els partits.

Candidatura renovada

La candidata socialista assegura que l’ombra de la corrupció sobre la ciutat i sobre els polítics no li han suposat cap problema per elaborar la llista electoral, de la qual ha renovat més de la meitat de les cares dels principals llocs de sortida de la candidatura.

Parlon afirma que els canvis introduïts "formen part del procés de renovació dels equips", tot reconeixent la "bona feina" dels regidors del PSC que ja no repeteixen a la llista. La candidata socialista també explica que la renovació de la candidatura és un "procés necessari per superar l’allunyament de la ciutadania vers la política".

Aquesta llista, que conserva pesos pesants de l’anterior executiu com Antoni Fogué, és la primera que Parlon ha fet a la seva mida. L’alcaldessa és conscients que el seu accés a l’alcaldia es va donar en unes circumstàncies molt concretes i ara es pren les eleccions com una autèntica revàlida davant la ciutadania: "Ser revalidada a les urnes serà una satisfacció i em sentiré més legitimada davant la ciutadania"

Limitació de mandats

Una altra de les mesures que vol promoure Parlon, si és escollida alcaldessa, és imposar-se una limitació de mandats. Diu que no vol eternitzar-se a la cadira d’alcaldessa i es compromet a no ser-hi més de tres mandats -dotze anys en total. "La limitació de mandats és sana", assegura. És per això que a més d’autolimitar-se, promourà que els membres de la seva llista i futurs regidors també facin el mateix.

Parlon, "referent" per a les dones

La candidata socialista també veu en la seva condició de dona un actiu important de la ciutat. Actualment només un 13% dels alcaldes catalans són dones i Parlon veu en si mateixa, així com la resta de candidates dones de Catalunya, un "referent" per a altres dones que vulguin ser alcaldesses i tinguin ganes d’implicar-se en política local.

Segons Parlon, la incorporació de la mirada de la dona en política és "molt important" perquè aporta un conjunt de sensibilitats que incideixen en la conciliació de la vida laboral i familiar, com el fet de prioritzar la construcció d’escoles bressol municipals. "És important que ens incorporem i puguem liderar projectes igual d’engrescadors que els que poden fer els nostres companys alcaldes", ha manifestat.

Punt i a part a la transformació urbanística

Igual que ha condicionat la vida política, el cas Pretòria -i també la crisi econòmica- han obligat a replantejar el model urbanístic de Santa Coloma de Gramenet. Si l’era de Bartomeu Muñoz s’havia caracteritzat per l’urbanisme expansiu, ara Parlon defensa un model basat en el simple manteniment de l’espai públic i en prioritzar aquelles inversions de projectes estratègics i de serveis.

En els últims anys, Santa Coloma de Gramenet ha patit una davallada del 20% dels seus ingressos fruit d’aquesta crisi i Parlon alerta que si el finançament dels ajuntaments no remunta, l’Administració Local no podrà assumir el 26% de competències impròpies que assumeixen actualment. "Durant quatre anys més ho podrem sostenir, però no més enllà", afirma.

En aquest sentit, Parlon detalla que projectes pendents herència de Bartomeu Muñoz no s’impulsaran tal i com estaven concebuts. L’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Safaretjos no es desenvoluparà i s’estudiarà amb la veïna Sant Adrià de Besòs com relligar aquesta zona limítrof de les dues ciutats, la transformació de Singuerlín es renegociarà de zero amb els veïns i el desenvolupament comercial de la CIBA ha quedat en punt mort.

Potenciar la ciutat residencial

I si el cas Pretòria és l’estigma a superar en aquestes eleccions municipals, un altre estigma de la ciutat ja superat és, segons Parlon, el de la ciutat dormitori. Ara l’alcaldessa defensa un model de ciutat "residencial", on a més de dormir-hi, els ciutadans hi poder "fer vida", en la vessant laboral, formativa, cultural i d’oci.

Parlon destaca la recuperació de llera del riu Besòs, el parc de la Bastida, la zona de Can Zam o les oportunitats que representa el nou campus universitari de Torribera com a grans actius de la Santa Coloma residencial. El principal problema, com arreu, és ara el de l’atur. Tot i la baixa taxa d’autoocupació de la ciutat, que viu bàsicament del comerç, i un atur de prop del 20%, Parlon és optimista.

Part del repte que té la ciutat en el futur, explica l’alcaldessa, és "donar suport a la formació i l’emprenedoria perquè es puguin consolidar i potenciar el comerç amb un urbanisme amable". En l’últim any, apunta, s’han creat 100 petites empreses a la ciutat. Malgrat això, Parlon és conscient que les dimensions de la ciutat fan difícil que el talent arreli: "Santa Coloma continuarà exportant treballadors i volem que tinguin els millors currículums".

Núria Parlon, candidata del PSC

Núria Parlon és, amb 36 anys, una de les alcaldesses més joves de Catalunya. Va accedir al càrrec després de la detenció de Baromeu Muñoz, imputat en el cas Pretòria, i ara es presenta per primera vegada davant els veïns per ser escollida a les urnes. Són, per tant, unes eleccions especials per ella perquè vol sentir-se legitimada per la ciutadania

Màster en Política Social, Parlon és una dona compromesa amb la cooperació i, de fet, ostenta el càrrec de secretària de Solidaritat i Cooperació del PSC. Vegetariana declarada i amb una filla de cinc anys, també manifesta ser una persona molt sensible a les polítiques que incideixen en la conciliació laboral i familiar, un ideal que assegura que no es capaç d’aplicar a casa seva des que és alcaldessa, fa un any i mig.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.