L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, així com altres alcaldes (com el de Viladecans, Carles Ruiz) i representants de diputacions catalanes, es van reunir aquest dijous amb la comissària europea de Polítiques Regionals, Corina Cretu, per traslladar-li la feina social que es fa des dels municipis.
“El que hem posat de manifest és que les coses passen als pobles i ciutats, que són claus per abordar els problemes i reptes que té Europa”, va dir Pilar Díaz.
Com a exemple, l’alcaldessa d’Esplugues va recordar les 17 bones pràctiques de municipis espanyols (7 d’ells, catalans, entre els quals, Esplugues) que van obtenir l’any passat el segell Urbact, programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat. En aquest sentit, van demanar a les institucions europees un “suport integral, és a dir, no només recursos econòmics, sinó també ajudar a donar més visibilitat” a les accions municipals.
La bona pràctica d’Esplugues que té aquest reconeixement europeu és el foment de la participació de joves i infants en la governança de la ciutat que es fa a través de l’Audiència Jove i el Consell d’Infants. El Consell d’Infants, que reuneix a infants de 5è i 6è de les escoles públiques, per posar-se d’acord sobre propostes relacionades amb el seu entorn, ha arribat a uns 3.000 estudiants de primària des del 2009. Per la seva banda, a l’Audiència Jove, que fomenta la participació dels estudiants de 4t d’ESO dels instituts, hi han participat uns 4.000 estudiants de secundària d’Esplugues. Totes dues iniciatives generen pedagogia, debat educatiu i propostes per a la transformació de la ciutat. Entre tots dos sumen un cost anual per a l’Ajuntament d’uns 33.000 euros.