5.09.12 – LA SEU D’URGELL • Alt Urgell

L’Alt Urgell impulsa que els usuaris de serveis socials compensin l’ajuda amb tasques en benefici a la comunitat

0
458

Les feines van des d’acompanyar algú al transport adaptat fins a passejar animals


Aquest projecte l’han presentat el president del Consorci i alcalde de la Seu, Albert Batalla; el vicepresident del Consorci i president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament urgellenc, Anna Vives; el conseller comarcal de serveis socials, Ricard Pérez; i la directora tècnica del Consorci, Dolors Farràs.

La Seu d’Urgell (ACN).- El Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell posarà en funcionament a primers d’octubre el projecte de Contraprestació de caràcter Social. Aquesta iniciativa consistirà en originar un sistema de col·laboració social per tal que l’usuari habitual dels serveis socials bàsics ofereixi algun servei en benefici de la comunitat com a contraprestació a l’ajut econòmic que rebi, destinat a cobrir necessitats bàsiques o urgències socials. S’està treballant en l’elaboració del catàleg de tasques a realitzar per complir la contraprestació. Les tasques de col·laboració podran ser col·laborar amb les brigades municipals, amb les àrees de cultura, l’acompanyament al transport adaptat o passejar animals.

Respecte a la implementació d’aquest sistema pioner, la directora tècnica del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell, Dolors Farràs, ha explicat que s’ha generat un sistema de tasques de col·laboració, en primera instància des dels ajuntaments de la comarca, mitjançant el qual els usuaris dels serveis socials quan demanin un ajut hagin de fer, a canvi, una tasca en col·laboració amb el seu municipi.

L’equip tècnic dels Serveis Socials treballarà coordinadament amb els ajuntaments, fent el seguiment de la tasca a realitzar.

Durant el 2011 els serveis socials bàsics del Consorci va atendre 1.300 persones de les quals unes 325 són persones que han assistit als serveis socials de forma continuada.

Albert Batalla, el president del Consorci i alcalde de la Seu, ha explicat que es tracta de fer evolucionar els serveis socials i fomentar el treball social. Pel que fa al cost econòmic és mínim i l’únic que cal fer és un canvi d’orientació en les polítiques.

Farràs també ha avançat que en aquests moments s’està treballant en l’elaboració del catàleg de tasques a realitzar per complir la contraprestació.

La directora tècnica del Consorci ha afegit que des de l’equip tècnic estan convençuts que aquest nou programa esdevindrà un filtre de necessitats socials reals, i que augmentarà el nivell d’autoestima i responsabilitat de l’usuari.

Combatre l’assistencialisme i potenciar el treball social

La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Anna Vives, ha explicat els motius pels quals des del Consorci s’ha apostat per implantar un projecte com aquest. Així, fent una anàlisi dels beneficiaris dels ajuts econòmics que es concedeixen des dels serveis socials bàsics, s’evidencia que any rere any s’incrementen els ajuts econòmics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la vida diària dels col·lectius més vulnerables; que hi ha nuclis familiars que esdevenen usuaris crònics dels serveis socials; que els patrons socials esdevenen estàndards, passen de pares a fills; i que predomina el desconeixement del cost real dels ajuts que reben els usuaris i de l’esforç que suposa per l’administració local, i en definitiva a tota la ciutadania, atorgar aquestes ajudes.

Davant d’aquesta anàlisi realitzat pel Consorci, Anna Vives ha afirmat que allò que es vol aconseguir amb aquest projecte és ”combatre l’assistencialisme que en moltes ocasions es veu associat als Serveis Socials Bàsics, i potenciar el Treball Social pròpiament dit, que té com a objectiu principal la inserció de les persones en tots els seus àmbits de vida: social, laboral, personal, etc.”

Vives també ha fet conèixer que els objectius bàsics que el projecte pretén assolir són que l’usuari s’adoni que res és a canvi de res, i la prevenció de la dependència vers els serveis socials, tot potenciant l’autonomia de les persones enfront a la cronificació de determinades situacions. Es vol, a més, implicar l’usuari en les tasques de la comunitat, fent que cooperi amb l’administració i amb entitats del tercer sector, retornant així, allò que la societat li aporta.

Vives ha afegit, també, que les tasques de col·laboració no comportaran l’ocupació d’un lloc de treball, i que s’adaptaran a la situació sociolaboral de la persona usuària i a la demanda de prestació que fa.

Aquest projecte l’han presentat conjuntament aquest dimecres en roda de premsa el president del Consorci i alcalde de la Seu, Albert Batalla; el vicepresident del Consorci i president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament urgellenc, Anna Vives; el conseller comarcal de serveis socials, Ricard Pérez; i la directora tècnica del Consorci, Dolors Farràs.

En aquesta presentació, Albert Batalla ha manifestat que ”després de dos anys de funcionament del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell, que dóna una atenció social integral a tota la comarca, en podem fer una valoració molt positiva, ja que la seva tasca està donant molt bons resultats”. El president del Consorci ha afegit que aquest bon funcionament es deu a l’excel·lent feina desenvolupada pels tècnics, així com la dinàmica impulsada pels seus responsables polítics.
Batalla ha ressaltat la posada en marxa d’aquest projecte pioner de contraprestacions socials ja que representa "una innovació dels serveis socials, sent un equilibri entre drets i deures dels usuaris i amb la voluntat política de mantenir la cohesió social donant un cop de mà a la gent que ho necessita, tot potenciant la seva autonomia personal”.

Per la seva part, el vicepresident del Consorci i president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, ha volgut constatar també l’èxit de la posada en marxa del Consorci ara fa dos anys, tot afegint que ”estem en condicions de dir que s’ha aconseguit millorar qualitativament i quantitativament els serveis socials a tota la comarc”. Respecte a la posada en marxa un sistema de contraprestació de caràcter social, Fierro n’ha destacat que ”és un nou pas de consolidació del Consorci”. A més a més, ha explicat que ”és un projecte que compta amb l’aval del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), del qual d’altres municipis n’estan esperant la posada en funcionament per tal de prendre’n nota”.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.