Francesc Deulofeu

Alcalde de Sant Celoni

Esperit de canvi

“L’altra cara de la política és dura”


“Com a metge sé que cal estar a prop de la gent i conèixer els seus problemes”

0
497

L’encarregat de gestionar el dia a dia de Sant Celoni és en Francesc Deulofeu, qui treballa per potenciar les virtuts del seu municipi, exposant-lo al món i explotant-ne les seves possibilitats industrials, així com impulsant projectes per aprofitar la natura que l’envolta. És també un alcalde compromès amb la ciutadania i brega per poder donar als seus veïns un futur pròsper i millorar el present dels que pitjor ho estan passant.

“Busquem aliances per facilitar que es generi més activitat econòmica al municipi.”
 
“Treballem per dinamitzar l’espai públic i aprofitar el nostre entorn forestal.”
 
“Considero que la renovació política és positiva i estaria totalment d’acord amb la creació d’una nova llei que delimités el nombre màxim de legislatures a nivell municipal.”
 
“Un dels principals avantatges de la independència seria l’autogestió de Catalunya.”
 
“Potenciem les fortaleses de Sant Celoni per exposar-les al món, alhora que lluitem perquè els veïns tinguin les seves necessitats bàsiques cobertes.”
Què se li passa a un metge pel cap que el fa entrar en política?
La vida, de vegades et porta per llocs que no havies previst. Un dia, un amic regidor em va convidar a una reunió. Vaig anar-hi varies vegades i finalment em van proposar anar a la seva llista electoral. Vaig estar una legislatura a la oposició i a la següent vaig esdevenir alcalde.
 
Com va decidir-se a donar el pas?
Com a ciutadà pensava que Sant Celoni tenia unes potencialitats que es podien aprofitar més. Al entrar en política, vaig poder desenvolupar aquestes reflexions amb més informació, sabent realment com funcionava Sant Celoni i la seva administració. En aquell moment els meus companys van pensar que jo podia ser útil per aconseguir aquest progrés a Sant Celoni i jo també vaig considerar que era el moment oportú per aportar en positiu i propiciar aquest canvi.
 
Creu que per a ser alcalde és necessari cursar estudis superiors?
Penso que qualsevol persona amb una formació bàsica i amb el cap ben estructurat, pot ser alcalde. 
 
Com coordina la seva tasca com a metge, servidor públic i pare?
No hi ha hores i no hi ha dies. És una feina de molta dedicació, i conciliar-la amb la vida familiar o amb el temps personal es fa difícil. Més si tenim en compte que he volgut mantenir una petita part de la meva activitat professional com a metge. 
 
Quina és la seva manera de fer política?
Jo crec que en política hem d’estar a prop de la gent i conèixer els seus problemes de primera mà. Aquesta proximitat la porto treballant d’ençà que sóc metge, i això crec que ho valora la gent. Per tant, sí que hi ha una relació entre les dues feines, que rau en la voluntat de servei. Com a metge millores la salut de la gent, i com a polític implementes projectes que tindran un impacte positiu per als veïns. 
L’altra cara de la política és dura. Quan veus famílies que ho passen malament però no els pots resoldre els seus problemes, són moments durs i d’impotència que també marquen el teu dia a dia… 
 
Què és el millor que s’emporta de la seva etapa política?
La satisfacció d’allò que ha quedat fet. Concretament em generen una gran satisfacció el Centre de Formació Sax Sala i el Centre de Dia Indaleci Losilla. Quan hi passo pel davant i sé que molts dels joves que hi són tindran una vida millor gràcies a la formació que els donem, me’n sento orgullós.
 
Quina és la experiència que més l’ha marcat a la vida?
Quan vaig ser investit alcalde. És una satisfacció no només individual, sinó també col·lectiva, ja que representes un equip amb el que has treballat dur per arribar on ets i amb el que seguiràs treballant per poder millorar la teva ciutat. 
 
Més concretament, quins indrets recomanaria visitar?
Diguem que no és de visita obligada, però l’hospital és sens dubte un dels elements més rellevants de Sant Celoni. Dóna cobertura a tota la comarca, i ens fa ser ciutat de referència per als pobles veïns. D’altra banda, a nivell patrimonial, cal posar en valor la Rectoria Vella i l’Església de Sant Martí. Són els edificis al voltant dels quals va créixer Sant Celoni i destaquen per la seva bellesa arquitectònica. Sant Celoni també és un referent culinari, no només per ser el bressol de cuiners com el Santi Santamaria, que en pau descansi, sinó també per l’ampla i variada oferta que tenim. 
 
De quina manera potencieu l’economia local?
L’economia de Sant Celoni es basa en la indústria, el comerç i el turisme. Pel que fa a la indústria estem millorant l’accessibilitat al municipi, potenciant la C-35 i construint una rotonda en un dels extrems del municipi. Treballem perquè les indústries tinguin les seves necessitats cobertes i puguin generar llocs de treball. L’altre és el comerç; Sant Celoni és una ciutat atractiva i dinàmica, també porta del Montseny, i això ens permet tenir una oferta comercial d’alçada. Pel que fa al turisme, un ho relliga una miqueta a tot plegat, però cal remarcar l’aprofitament que tenim plantejat fer del nostre entorn. 
 
Com treballa el seu consistori en relació a la creació de llocs de treball?
Tenim un Centre de Formació i Ocupació, punt de trobada de tots els sectors vinculats a l’ocupació. També tenim relació directa amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Cambra de Comerç i busquem aliances per facilitar que es generi més activitat econòmica al municipi. 
 
Com ho han fet per a poder abaixar taxes administratives, congelar impostos i a sobre incorporar més facilitats?
Fent un esforç en l’ajust de la despesa i sent més eficients en la gestió dels recursos perquè amb els mateixos ingressos puguem fer tantes o més coses que les que es venien fent.
 
Anem a la secció de l’alcaldia: aquesta és la seva quarta legislatura al Consistori. Quina valoració en fa?
En faig un valoració positiva. Vam gestionar el desajust provocat per la crisi de manera positiva, i això ens ha permès que l’ajuntament hagi pogut seguir treballant i fent coses al llarg d’aquests anys. 
 
Quins són els seus reptes en aquesta legislatura?
Serà clau el desenvolupament de Sant Celoni a nivell industrial, comercial i turístic. Treballem per a dinamitzar l’espai públic i aprofitar el nostre entorn forestal. Per aconseguir-ho construirem el Museu Europeu del Bosc, del que només falta aprovar el pla arquitectònic i buscar finançament. Tant o més important és també l’atenció ciutadana. Tenim moltes famílies afectades per la crisi, i una de les nostres prioritats serà crear ocupació. Així doncs, ens basarem en potenciar les fortaleses de Sant Celoni i exposar-les al món, alhora que lluitem perquè els veïns tinguin les seves necessitats bàsiques cobertes.  
 
Què en pensa de la limitació de mandats i els anys de cada legislatura?
Considero que la renovació és positiva i estaria totalment d’acord en la creació d’una nova llei que delimités el nombre màxim de legislatures. Crec que la mesura hauria de ser de dos o tres legislatures com a màxim, de quatre anys cadascuna.
 
Què suposaria pels ciutadans la independència de Catalunya?
Un dels principals avantatges de la independència seria l’autogestió de Catalunya. Seriem amos dels nostres recursos i tindríem poder per decidir com volem governar el nostre país. També disposaríem de més recursos, així com de les eines legislatives que ens permetrien decidir quins impostos executem i a qui se’ls apliquem. Al final això suposaria una millora de la qualitat de  vida de la ciutadania. L’Estat espanyol és una crossa que no ens permet desenvolupar-nos.
 
Què pensa sobre la llei LRSAL?  
Un dels objectius del Partit Popular durant aquesta legislatura ha estat centralitzar. Amb la LRSAL ens retallen competències als Ajuntaments, i ens fan donar el mateix servei amb menys autonomia de gestió. Espero que aquesta llei es derogui, perquè en molts dels seus punts és inaplicable i perquè està totalment allunyada de la realitat municipal i del ciutadans. 
 
Quins són els valors necessaris per a una regeneració democràtica a Catalunya?
Jo crec que la ciutadania ha de tenir un paper cabdal en la regeneració. Ja amb la crisi hem començat a veure canvis, sobretot en quant a la composició de la cambra baixa i dels partits polítics. Enrere ha quedat el bipartidisme, i els partits com CDC ens hem començat a moure i estem adaptant-nos a aquesta nova realitat. D’altra banda també s’estan fent canvis normatius, com la Llei de Transparència, que volen eliminar les males pràctiques que hi ha hagut durant els últims anys. Crec que anem en la bona línia i el punt que dèieu de la limitació de bandats també seria beneficiós per a la regeneració. 
 

En Francesc és veí de Sant Celoni d’ençà que va néixer. De ben jove va desenvolupar la seva sensibilitat cap al benestar de les persones, tot cursant la carrera de Medicina i Cirurgia, i la diplomatura en Metodologia d’avaluació i millora de la qualitat. Ha estat i és metge a l’Hospital de Sant Celoni, però la seva carrera professional va bifurcar-se al 2003, quan va entrar al Consistori celoní. Un amic seu, regidor, va convidar-lo a assistir a les reunions que s’hi feien, i va acaba implicant-s’hi. Al 2004 va ser escollit President de CDC de Sant Celoni, fins al 2008. Tanmateix, durant la legislatura del 2003-2007 i la del 2011-2015 va exercir d’oposició, mentre que a la del 2007-2011 va exercir d’alcalde, càrrec que va tornar a ocupar al 2015.  En Francesc és també un amant de l’entorn de Sant Celoni, de la seva família i de l’esport, essent membre del Club Ciclista local.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Un llibre de capçalera: No et sabria dir, no en tinc un de concret.
  • Una pel·lícula especial: “Gandhi”.
  • Un plat de cuina: Pollastre amb escamarlans.
  • Una beguda: Cervesa del Montseny.
  • Una cançó: “L’Estaca”.
  • Un país: Catalunya.
  • Un viatge: A Nova York.
  • Un esport: Córrer, nedar, anar en bicicleta de muntanya…
  • El que més valora d’una persona: L’honradesa.

Sant Celoni



Quan parlem de Sant Celoni no parlem d’una ciutat qualsevol. Qui més qui menys n’ha sentit a parlar, i molts de nosaltres hi hem passat, ja sigui per carretera o en tren. Centre de referència del Baix Montseny, els seus prop de 17.000 habitants poden gaudir d’un entorn forestal privilegiat, així com una oferta culinària i cultural excepcionals. Alhora, Sant Celoni també és conegut pel seu Hospital, que dóna cobertura a tota la comarca i s’ha convertit en un referent.





FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.