Barcelona • Barcelonès

L’AMB avança en la creació del sistema integral de seguretat metropolitana

0
59

  • El Consell Metropolità del 30 d’abril va aprovar el Pla d’Actuació Metropolità on hi ha les primeres actuacions del sistema integral de seguretat
  • Una enquesta recent encarregada per l’AMB conclou que gairebé un 60% de la població resident a l’àrea metropolitana creu que la seguretat al seu barri o ciutat és bona, mentre que un 23,9% creu que és dolenta

Aquest projecte, que ha esdevingut un dels assumptes estratègics del govern metropolità en el mandat 2023-2027, va ser presentat per Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, el març del 2022 en la conferència “Fer metròpolis”, on va fer la proposta d’avançar cap a la creació d’un sistema per contribuir a la prevenció de la percepció de seguretat a l’espai públic i garantir la convivència pacífica en el marc de les competències de l’AMB.

El Pla d’actuació metropolità (PAM) 2024-2027, aprovat pel Consell Metropolità el passat 30 d’abril, incorpora les primeres mesures d’aquesta nova política.

En aquest sentit, Balmón afirma que “les primeres iniciatives que comencem a posar en marxa dins del PAM inclouen actuacions en matèria seguretat, tot desenvolupant les competències de l’AMB en l’àmbit de la cohesió social i la convivència. Amb aquestes noves mesures volem millorar les condicions de vida dels ciutadans metropolitans, i d’aquelles persones que fan ús del territori de forma quotidiana, ja sigui per motius laborals, d’oci o de turisme”.

El vicepresident executiu també manifesta que “la perspectiva de gènere i la convivència, tant en l’espai públic com en el transport públic, són els primers àmbits sobre els quals volem incidir. També volem posar a disposició de tots els Ajuntaments metropolitans de noves eines, sobretot tecnològiques i digitals, perquè puguin prestar millors serveis als ciutadans”.

Augmentar la seguretat per millorar la qualitat de vida

L’àrea metropolitana de Barcelona és un fet territorial, social, demogràfic, econòmic i cultural en el qual hi resideixen 3.3 milions d’habitants, que articula un espai de relacions funcionals i d’ús comú de serveis que genera molta informació i exigeix reforçar la col·laboració i la cooperació interadministrativa.

La concentració de la població en àrees urbanes és un fenomen a escala mundial, que es preveu que s’accentuï en els propers anys i dècades, amb totes les problemàtiques associades que comporta.

La seguretat forma part de les preocupacions de la ciutadania per l’efecte que té en la convivència quotidiana. Els factors socials i individuals, el disseny dels espais urbans, les desigualtats de gènere i la pertinença a determinats grups socials o col·lectius poden incidir en la percepció i la sensació de seguretat de les persones.

La sensació d’inseguretat va lligada amb freqüència a la desinformació davant de situacions que generen incertesa, per la qual cosa, la comunicació entre els actors públics i la ciutadania té una importància vital avui en dia.

El sistema Integral de Seguretat facilitarà als ajuntaments metropolitans noves eines per fer front a aquesta problemàtica, i ho vol fer des d’un paper proactiu.

Percepció de la ciutadania

Recentment l’AMB ha obtingut els resultats de l’enquesta òmnibus sobre seguretat a l’àrea metropolitana de Barcelona, realitzada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP).

Segons aquest estudi, gairebé un 60% de la població resident a l’AMB creu que la seguretat al seu barri o ciutat és bona. Tanmateix, un 23,9% que creu que és dolenta. Aquestes xifres són molt semblants a les obtingudes fa dos anys.

Un 87,5% de les persones entrevistades creu que és necessari impulsar un sistema metropolità de seguretat, davant del 83,1% del 2022.

Pel que fa a la valoració de mesures concretes per la millora de la seguretat a l’àrea metropolitana, totes les estratègies plantejades compten amb una majoria d’opinions positives: eradicació dels racons insegurs (87,6%), reforç de l’enllumenat públic (83,0%), app mòbil d’alarma immediata (85,2%), serveis de vigilància nocturna als carrers (82,9%), parades a demanda als autobusos nocturns (81,1%) i desplegament de càmeres (65,0%).

Cronologia de la creació del sistema de seguretat

L’ AMB va elaborar les bases generals per a la definició d’un sistema de seguretat integral a l’àrea metropolitana de Barcelona, que es van presentar al regidors de seguretat dels ajuntaments metropolitans el març del 2023.

El novembre de 2023, el vicepresident executiu va presentar a la comissió de coordinació política de l’AMB la proposta del sistema integral de seguretat, per desenvolupar-lo durant el mandat 2023 – 2027. Posteriorment, El gener de 2024, elConsell Metropolità va acordar crear la comissió d’estudi per l’establiment del servei.

Les bases, que recullen les aportacions dels municipis, preveuen el desplegament d’un sistema tecnològic de prevenció i seguretat d’abast metropolità, en forma decanal de comunicació bidireccional entre la ciutadania i les administracions.

Els propers mesos es donarà a conèixer l’arquitectura de funcionament d’aquest servei que es construirà a partir del diàleg amb el territori i a partir de la cooperació publico privada.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.