EL PRAT DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

L’AMB i l’Ajuntament del Prat impulsen l’aportació d’aigua regenerada per millorar l’estat ecològic del Canal de la Bunyola

0
3291

L’aigua regenerada prové de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Prat de Llobregat, gestionada per l’AMB

Aquesta arriba al canal de la Bunyola, als espais naturals del delta del Llobregat, a través d’un sistema de canalització, l’últim tram del qual ha estat habilitat per l’Ajuntament i l’empresa municipal Aigües del Prat

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament del Prat han habilitat un nou sistema per subministrar aigua regenerada al canal de la Bunyola, un dels espais naturals del delta del Llobregat, cosa que permetrà millorar el seu estat ecològic. L’aigua regenerada es produïda a l’ERA (Estació Regeneradora d’Aigua) del Prat de Llobregat, la qual rep les aigües tractades a l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) del Baix Llobregat, les dues gestionades per l’AMB.

Des de l’ERA, un sistema de canalització, que s’estén per diferents punts dels espais naturals del Delta, condueix aigua regenerada i passa per una zona propera al canal de la Bunyola. Des del sistema de canalització principal, gestionat per l’AMB, l’Ajuntament del Prat i l’empresa municipal Aigües del Prat han habilitat una ramificació, que fa arribar l’aigua regenerada fins al canal de la Bunyola.

Aquest canal serveix per al drenatge agrícola de gran part del municipi del Prat, i acaba desembocant al mar. Amb l’aportació diària de 800 m3 d’aigua regenerada, que garantirà el nou sistema que ara es posa en funcionament, se’n modificarà el comportament hídric, fet que permetrà un cabal que garanteixi un flux continu i millori les condicions ambientals i ecosistèmiques de l’entorn.

Primer pas del pla de desplegament del subministrament d’aigua regenerada en territori metropolità

El vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, ha declarat que “el subministrament d’aigua regenerada de l’ERA del Prat per millorar els cabals ecològics del canal de la Bunyola és la demostració del compromís metropolità amb els espais naturals del delta del Llobregat“.

Per part de l’Ajuntament del Prat, l’alcalde Lluís Mijoler ha celebrat que aquesta aportació “suposa un pas endavant per preservar el sistema hidrològic dels espais naturals del Delta i garanteix la necessària aportació de recursos hídrics“, i ha reclamat el compromís també d’altres administracions per continuar avançant en aquest sentit.

En concret, ha recordat que cal aportar també aigües als estanys de la Ricarda i de Cal Tet per garantir la qualitat del seu estat ecològic i el manteniment de la biodiversitat, i ha recordat que “entre les compensacions ambientals acordades al Pla Delta per pal·liar l’impacte sobre aquesta zona del conjunt d’infraestructures de l’entorn, es preveuen mesures amb aquesta finalitat incomplertes fins ara“. L’alcalde Mijoler ha recordat que un informe recent ha desvelat que “l’aportació de recursos hídrics l’estany de la Ricarda per part d’AENA està molt per sota dels compromisos establerts a l’estudi d’impacte ambiental previ a la DIA de 2002 i és molt inferior a la que estudis més actualitzats sobre el tema han establert com a necessaris, fet que ha comportat una pèrdua dràstica de la biodiversitat de la Ricarda“, i ha recordat en aquest sentit que l’Ajuntament ha presentat propostes per resoldre aquesta situació, com ara la construcció d’un tub des de la bassa de l’illa, on hi ha els cargols d’Arquímedes que buiden l’aqüífer superficial per part d’AENA per garantir aportacions extraordinàries d’una aigua que va avui al mar. 

Amb l’inici del subministrament d’aigua regenerada al canal de la Bunyola per a un ús ambiental, l’AMB fa el primer pas d’un pla de desplegament del subministrament d’aigües regenerades en el territori metropolità. La reutilització d’aigua regenerada és una alternativa de gran interès per incrementar la disponibilitat d’aigua en territoris amb recursos hídrics limitats, com és el cas de l’àrea metropolitana, que alhora té evidents beneficis ecològics.

L’ERA del Prat de Llobregat té un potencial de producció d’aigua regenerada de 102 hm3, però l’any 2020 només se’n van reutilitzar 9 hm3. L’AMB aposta fermament per incentivar aquesta alternativa de cara al futur.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.