De moment hi ha 39 ajuntaments adherits a l’associació que paguen els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya
Una seixantena d’alcaldes i regidors catalans adherits a l’AMI s’han reunit a l’Ermita de Sant Sebastià de Vic.
L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha convocat aquest dilluns els alcaldes i regidors dels ajuntaments catalans per aclarir-los possibles dubtes sobre la sobirania fiscal. En una reunió a l’Ermita de Sant Sebastià de Vic, el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, ha demanat als batlles que no tinguin por de pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya perquè "és un acte totalment legal que contempla la llei". En aquest sentit, Vila d’Abadal ha apuntat que a principis d’any preveuen fer una acció "de força" en què un bon nombre de consistoris presentin de forma conjunta els seus impostos a l’hisenda catalana. De moment, 39 ajuntaments ja han fet el pas.
L’AMI ha reunit alcaldes i regidors de diferents municipis catalans per reafirmar el compromís que va adquirir l’associació aquesta primavera de promoure l’exercici de la sobirania fiscal als seus consistoris. Una seixantena de batlles i regidors han assistit a la trobada, que s’ha celebrat a l’Ermita de Sant Sebastià, on han pogut aclarir dubtes sobre com pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya.
El president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha animat als ajuntaments que encara no ho fan a exercir la sobirania fiscal. A més, Vila d’Abadal ha aclarit que es tracta d’un acte "que contempla la llei". "Cap interventor ni secretari municipal farà un informe positiu sobre la sobirania fiscal, però es tracta d’un acte polític que és legal i es pot fer sense cap problema", ha argumentat.
Tanmateix, el batlle ha remarcat que "hem de donar temps" a la Generalitat perquè pugui estructurar un mecanisme que permeti que els municipis que ho vulguin paguin automàticament els seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. En aquest sentit, Vila d’Abadal ha dit que a principis de l’any que ve "serà el moment clau perquè els municipis facin conjuntament la seva aportació a la hisenda pròpia".
De la seva banda, el regidor d’Hisenda de Ripoll, Josep Maria Creixans, ha explicat que l’acte d’aquest dilluns tenia la voluntat de "difondre tranquil·litat" entre els càrrecs electes municipals i demostrar que "si l’estat espanyol ens emet un certificat que estem al corrent de les obligacions tributàries vol dir que les coses es fan bé". Creixans ha afegit que "si la sobirania fiscal fos il·legal, l’estat espanyol no ens donaria el certificat que estem al corrent dels pagaments". En el mateix sentit s’ha expressat l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, qui ha assegurat que des del mes de gener paguen els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya i, fins a data d’avui, "només hem tingut informes favorables que confirmen que estem al corrent de les obligacions tributàries".
En aquests moments, dels més de 600 ajuntaments catalans que formen part de l’AMI, n’hi ha un total de 39 que ja exerceixen la sobirania fiscal. A més, n’hi ha 169 més que han aprovat mocions als seus consistoris a favor de la sobirania fiscal i la hisenda pròpia però que encara no han fet el pas per començar a pagar els seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya.
Pel que fa a les denúncies interposades per la delegació del govern espanyol a Catalunya en relació a diferents mocions aprovades pels consistoris catalans, l’AMI ha anunciat que, fins ara, han rebut denúncies un total de 114 ajuntaments. D’aquestes, 30 han estat per declaracions de territori català lliure i sobirà; 55 per no tenir penjada la bandera espanyola; i 26 per aprovar mocions relacionades amb la sobirania fiscal. D’altra banda, hi ha un total de 47 ajuntaments catalans que han aprovat mocions per suprimir la delegació del govern espanyol a Catalunya.