La mostra “El centenari del forn del vidre. Una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme” dona a conèixer la que va ser motor de l’economia catalana i de l’activitat social del Maresme dels darrers 100 anys.
A través del patrimoni documental conservat a l’Arxiu, d’una mostra de vidre antic i modern i de projeccions multimèdia, es fa un recorregut per les diferents etapes del Forn de Vidre i el context d’aquesta indústria. Foto: Govern.cat.
L’Arxiu Comarcal del Maresme acull l’exposició: “El centenari del forn del vidre. Una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme”, que commemora el centenari de la cooperativa del vidre de la capital maresmenca i posa en valor la seva història i la de les persones que hi van treballar.
La mostra, que ja es pot visitar a Can Palauet de Mataró fins al 8 de març, dona a conèixer la cooperativa vidriera mataronina que va ser el motor de l’economia catalana i, de l’activitat social del Maresme dels darrers 100 anys, a través de la documentació que conserva l’Arxiu Comarcal.
Cristalleries de Mataró, coneguda popularment com a Forn del Vidre, va ser una empresa iniciada el 1919 per quatre socis, juntament amb obrers majoritàriament anarcosindicalistes, i que ben aviat va transformar-se en cooperativa. El seu èxit, precisament, es va gestar en els seus inicis. La fórmula va consistir a reinvertir en la modernització i la mecanització de la fàbrica una part dels beneficis anuals de cada treballador.
Va tenir com a clients les principals fàbriques de bombetes elèctriques de Barcelona, Bilbao, la Corunya i fonamentalment Osram i Lámpara Metal de Madrid. El nombre de cooperadors va arribar a passar de 300. Malgrat els esforços de cooperadors i dirigents, noranta anys després de la seva creació, el 2008 va tancar les portes.
A través de plafons i projeccions multimèdia, la mostra fa un recorregut per les diferents etapes del Forn i el context d’aquesta indústria: fundació, legalització, organització, fabricació, modernització, projecció, exportació, etc. Així mateix, posa èmfasi en els aspectes que reflecteixen que Cristalleries de Mataró va ser una empresa preocupada per la cultura, el benestar i companyonia entre cooperadors. Accions dutes a terme pel Grup de Cultura que va organitzar conferències, exposicions, campionats esportius, concursos de fotografia, excursions i festes amb treballadors i familiars.
També posa en relleu la part social de la Cooperativa: va facilitar estudis a diferents nivells segons la necessitat de l’època, va crear una mutualitat pròpia per als treballadors i va obrir un economat per als cooperadors i familiars.
Alhora, l’exposició posa el focus en la tradició vidriera a la nostra comarca del Maresme, rica en vestigis, jaciments, forns, artesans i fabricants industrials, que demostren l’arrelament de l’ofici de vidrier al llarg dels segles i de la seva pervivència fins als nostres dies. En aquest sentit, l’exposició compta amb la mostra d’un seguit de peces de vidre d’èpoques romana i moderna cedides pel Museu de Mataró, i d’una selecció de vidre artesà cedit per particulars que reflecteix la creativitat dels vidriers bufadors que, en algun dia de descans o en dies de festa, produïen veritables filigranes.
L’exposició es complementa amb dues conferències que tindran lloc els dies 5 de febrer i 4 de març i tres demostracions de treball en vidre al carrer que es faran els dies 25 de gener, 8 i 29 de febrer. Finalment, es publicarà un catàleg sobre la mostra.
“El centenari del forn del vidre. Una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme” ha estat possible gràcies a la informació aportada per l’Arxiu Comarcal del Maresme i per l’Arxiu Municipal de Mataró que han estat claus per la recuperació de la història i la memòria a través dels documents.