11.3.19 – COPONS • Anoia

L’Associació de Micropobles presenta l’avantprojecte de llei de l’Estatut del Micropoble a la 3a Convenció “Pobles vius, territoris vius”

0
542

Celebrada a Copons, la jornada simbolitza la fi de la celebració dels 10 primers anys de vida de l’Associació, creada el 2008 per una desena d’alcaldes i alcaldesses d’arreu del territori.


Imatge de la jornada. Foto. premsa micropobles.
Prop d’un centenar d’assistents s’han desplaçat a Copons per a formar part de l’acte final de celebració dels 10 anys de l’Associació. D’estil similar a les dues anteriors (la primera, a Pira l’any 2014; i la segona, a Aguilar de Segarra el 2016), aquesta tercera convenció s’ha basat en presentacions d’iniciatives i temes vinculats a la tasca de l’Associació en els darrers mesos.
Després de la inauguració de la jornada per part de la presidenta de l’AMC, M.Carme Freixa, i d’en Cesc Salamé, alcalde de Copons, s’ha projectat en primícia el documental realitzat per La Conca 5.1 "Fins i tot els arbres escoltaven" sobre el present i el futur de les zones rurals, en què es recullen diferents testimonis sobre la vida als micropobles, sobre projectes innovadors que s’hi desenvolupen i sobre les oportunitats reals de repoblar i fer viu el territori. És destacable l’equilibri geogràfic dels municipis que hi apareixen i la paritat en la tria dels testimonis, aspectes que defineixen la qualitat de l’equip de treball de La Conca 5.1.
De la mà d’en Cesc Poch, Director General de Joventut, i d’en Sebastià Mata, alcalde de Maldà, s’ha presentat el Carnet Jove dels Micropobles amb l’objectiu de potenciar el vessant territorial del carnet i el seu ús en el comerç de proximitat entre els més joves de les zones rurals.
A continuació, i com a colofó de l’acte, s’ha fet públic l’avantprojecte de llei de l’Estatut del Micropoble, redactat per Cristian Cimadevilla Magri, qui n’ha explicat els trets més destacats; entre d’altres, la definció normativa dels micropobles, la creació d’una Secretaria de micropobles com a òrgan específic de la Generalitat, i ha exposat aspectes concrets pel que fa a l’economia i el finançament (planificació i estratègies a llarg termini, desplegament de serveis com la fibra òptica i suport real de les administracions en la contractació de subministraments), de la fiscalitat, de l’urbanisme i l’ordenació del territori (en matèria d’infraestructures, d’habitatge, identitat i paisatge, etc.). Finalment, l’avantprojecte de llei de l’Estatut del Micropoble també defineix quina ha de ser la representació institucional dels micropobles en òrgans diversos: inclusiva en el Consell de Govern Local, en el Consell de Treball Econòmic i Social, en els consells socials de les universitats, en els consells de joventut dels micropobles, etc. Aquesta proposta, perseguida des dels inicis de l’Associació, s’ha fet realitat i ara l’esborrany serà revisat per tots els municipis associats, que en podran fer les esmenes pertinents fins a mitjans de maig, per tal de poder-lo presentar a instàncies de la Generalitat i dur-ne la seva aprovació al Parlament de Catalunya.
Per a finalitzar la ronda d’intervencions, el representant d’Unió de Pagesos en l’àmbit de treball de les immatriculacions realitzades per l’Església Catòlica, Joan Cabanabona, ha posat sobre la taula aquesta qüestió, amb alguns exemples i casos molt comuns a tots els municipis. Precisament, el mes de febrer l’Associació i Unió de Pagesos van signar un conveni de col·laboració per a donar a conèixer la situació arreu del territori i denunciar l’apropiació de béns comuns per part de l’Església Catòlica. Per últim, l’equip del projecte Hamlets de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el qual l’Associació col·labora des de fa dos anys, ha exposat els avenços de l’aplicatiu Gisash, que permet recollir i mapificar els serveis dels micropobles per a persones nouvingudes. D’accés lliure, el Gisash (Sistema d’Informació Geogràfica per uns micropobles sostenibles i actius) permet ajudar els municipis a l’hora d’orientar potencials migrants interessats a establir-s’hi.
Finalment, la cloenda de la 3a Convenció "Pobles vius, territoris vius" ha sigut a càrrec de Rosa Vestit, Directora General d’Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, qui ha marxat, segons paraules textuals "amb deures", referint-se a fer arribar l’avantprojecte de llei de l’Estatut del Micropoble al President Quim Torra i a la Consellera Elsa Artadi.
En acabar, més d’una seixantena d’assistents han gaudit d’un dinar a l’aire lliure al mateix municipi, on han pogut intercanviar impressions sobre la jornada.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.