El president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, destaca que cal trobar un moviment que “suplanti” el catalanisme
Girona (ACN).- L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha tancat la seva segona assemblea general a Girona amb un objectiu clar: l’entitat s’ha marcat com a prioritat engrandir l’associació per poder realitzar una consulta independentista a tot Catalunya quan compti amb el 60% de la població catalana dins l’AMI i sàpiguen que poden aconseguir més del 55% dels vots a favor de la seva proposta. El seu president, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assegurat que el “catalanisme, com a pensament, ja ha fet la seva funció durant aquests anys” i ha ressaltat que avui en dia cal “pensar en un nou moviment” que “suplanti” el catalanisme i englobi a tota la població.
Segons el president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, l’assemblea general de l’entitat ha estat “tot un èxit” que ha permès generar “un gran debat” entre els representants municipals adherits. “Ha estat una assemblea molt interessant que ha deixat clar que el municipalisme segueix treballant per la independència de Catalunya i que aquesta opció és viable”, ha assenyalat Vila d’Abadal.
El president ha explicat que durant la reunió s’ha introduït una esmena en el manifest final que s’ha aprovat gairebé amb la “unanimitat” dels assistents. “A partir d’ara tenim com objectiu principal i gairebé únic poder fer un referèndum independentista a tot Catalunya quan tinguem el 60% de la població catalana dins l’AMI”, ha explicat l’alcalde de Vic. De moment, aquest és un objectiu a mitjà termini perquè a hores d’ara els municipis adherits a l’associació nomes representen el 35 de la població catalana. En concert l’AMI compta amb el suport de 485 ajuntaments catalans, 24 consells comercals i la Diputació de Lleida.
“Hem de fer la consulta quan puguem aconseguir el 55% dels vots a favor del sí a la independència de Catalunya”, ha concretat Vila d’Abadal. El president de l’AMI ha explicat que esperen que el Govern prengui les “accions necessàries per assolir aquest objectiu” un cop l’entitat hagi realitzat la consulta.
L’estat espanyol “menysté” Catalunya
Durant l’acte de clausura de la segona assemblea general de l’associació a Girona, el seu president ha criticat que l’estat espanyol “sempre ha lluitat contra el sentiment catalanista” i ha denunciat que el govern estatal “menysté” el territori català i vol “diluir-lo” dins el mapa espanyol.
“Ens ataquen constantment dient-nos que som els culpables del dèficit de l’estat espanyol, ataquen la nostra llengua i el sistema educatiu i fins i tot qüestionen el nostre territori”, ha explicat Vila d’Abadal. Segons el president de l’associació de municipis sobiranistes, cal que Catalunya sigui independent i, segons Vila d’Abadal, actualment “és possible”.
Canvi del moviment i pensament “catalanista” cap a “l’independentisme”
El president de l’AMI ha fet una crida a tots els municipis catalans per unir-se en aquest projecte de futur cap a l’estat propi. “El municipalisme és transversal i representem a la població de les ciutats”, ha argumentat. Per aquest motiu, Vila d’Abadal ha explicat que, avui en dia, és necessari “superar el catalanisme com a pensament” i trobar un nou moviment més semblant a l’independentisme. “El catalanisme ha fet la seva funció i ha aguantat Catalunya dins de totes les agressions que hem patit com a nació”, ha argumentat.
No obstant això, Vila d’Abadal ha qualificat el moviment catalanisme com “una cuirassa” que cal deixar endarrere i començar a treballar per normalitzar i fer viable la independència. “La independència és un moviment polític possible, seriós, no és extremista i pot acollir a tothom”, ha conclòs.
L’AMI “representa” la veu del poble català
La segona assemblea general de l’AMI s’ha portat a terme al Palau de Congressos de Girona i ha comptat amb la presència de diversos representants municipals d’arreu de Catalunya. D’entre ells, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat d’inaugurar l’assemblea. L’alcaldessa de Santpador (Bages), Laura Vilagrà, ha estat l’escollida per llegir el manifest final de l’acte.
En aquest escrit, l’entitat ha reivindicat que l’associació “és i representa” la veu del poble català i han demanat “respecte i consideració” per les més de 500 institucions municipals, comarcals i provincials que estan adherides a aquest moviment.
“Sol·licitem el recolzament de les institucions catalanes per fer encara més sòlid el nostre projecte i constituir una única veu, sense fissures, en aquest camí cap a la independència”, ha anunciat l’alcaldessa. L’entitat ha destacat que faran “els quilòmetres que calgui” per explicar la voluntat del poble català. “Volem que Catalunya sigui el proper estat de la Unió Europea i les Nacions Unides”, ha conclòs l’alcaldessa de Santpador.
L’entitat ha denunciat que un 43% dels impostos que els catalans paguen a l’estat espanyol “no tornen” ni en forma de serveis ni d’inversions. Segons l’associació, només amb l’import que Catalunya deixa de percebre en un dia – 45 MEUR- es podrien construir “un hospital o onze escoles”.
D’altra banda, l’associació ha deixat clar que Catalunya necessita obtenir un model de finançament “propi i singular, el concert econòmic” perquè, segons l’entitat, és la eina clau per a la reactivació econòmica i sortir de la crisi econòmica. Per aquest motiu, l’entitat exigeix que els catalans han de poder “decidir sobre la forma de gestionar els seus recursos fora de la LOFCA” per millorar la situació del territori i “alleujar” els ajustos pressupostaris derivats de la crisi que han de realitzar totes les administracions.