Per implementar el Pacte Verd i altres elements clau de la legislació de la UE, la UE i els Estats membres han de treballar colze a colze amb els socis locals i regionals. D’això es tractava el projecte NECPlatform finançat per LIFE i el seu acte de cloenda d’alt nivell.
La governança de la Unió de l’Energia i l’Acció Climàtica encarrega als estats membres d’establir diàlegs multinivells sobre l’energia i el clima, especialment en l’elaboració de Plans Nacionals d’Energia i Clima, és a dir, tots els nivells de govern han de tenir un paper en la preparació del document. Però això és sobre el paper: la trista veritat és que molts Estats membres lluiten per posar en pràctica la regulació i establir diàlegs inclusius a diversos nivells.
El projecte finançat per NECPlatform LIFE va reunir 11 ponents que van subratllar la importància d’enfortir la governança multinivell a l’hora de revisar el Reglament de governança i garantir el suport per a la seva implementació.
El 18 de març, més d’un centenar de participants es van reunir al Comitè de les Regions a Brussel·les, reunits pel projecte NECPlatform per discutir la governança multinivell i escoltar bones pràctiques a diversos nivells. Urszula Zielinska, la secretària d’estat del Ministeri de Clima i Medi Ambient polonès, va obrir la cerimònia, destacant que per estar ben coordinats a tots els nivells de govern cal paciència i voluntat, necessaris per abordar les necessitats i mantenir els valors i objectius de la UE: tothom hauria de sentir-se inclòs i escoltar totes les veus.
“La cooperació entre els diferents nivells és el que permet trobar solucions”
Urszula Zielinska, secretària d’estat del Ministeri de Clima i Medi Ambient de Polònia
Joško Klisović, president de l’Assemblea de la Ciutat de Zagreb i membre del CdR, va moderar l’acte i va repetir que “la governança a diversos nivells és clau per assolir els nostres objectius energètics i climàtics. Les autoritats locals i regionals estan a la primera línia d’aquesta transició. Fan que les cases siguin eficients energèticament i ajuden a les empreses a tornar-se ecològiques. Els fons i el suport necessaris no són només paraules, sinó una acció real sobre el terreny, significa donar als líders locals els recursos que necessiten per reconstruir de manera sostenible i impulsar un canvi durador.
Va insistir que cal aclarir les polítiques de superposició i una necessitat definitiva de millora de les competències per a una correcta implementació del Reglament de govern. El que cal és destinar més diners a les polítiques (i un accés directe a elles), procediments més curts.
Finalment, el Sr. Klisović va concloure amb la recomanació d’establir processos SIC: simplificats (mecanismes d’informació), integrats (horitzontalment) i col·laboratius (verticalment). Els NECP i NECPR també serien una bona opció per obtenir més detalls sobre com els governs ajuden els LRA a implementar-los i com els diàlegs han alimentat realment els documents (aquí, el NECP).
Es va fer una crida per utilitzar el CdR com a canal de comunicació entre els LRA i les autoritats de la UE i tenir un tríleg per prendre decisions. Una altra idea va ser la creació de finestretes úniques a les quals les LRA poguessin recórrer per a una millor implementació, així com plataformes per intercanviar bones pràctiques. En certa manera, el que es va iniciar amb el projecte NECPlatform.
Giulia Pizzini de IEECP i Thibaut Maraquin d’Energy Cities, els coordinadors del projecte, expliquen com aquesta història es va escriure de manera col·laborativa a 6 països de la UE, establint més de 38 diàlegs, reunint més de 300 organitzacions i 1000 parts interessades. Els Estats membres s’enfrontaven als mateixos reptes, perduts en un laberint, o com es mostrava a la pantalla, embolicats com espaguetis… El projecte va posar en acció l’article 11.
El projecte va comparar altres iniciatives per entendre què fa que siguin bones plataformes de diàleg, les va crear i va concloure produint directrius per a la replicació, així com un programa entre iguals per donar suport a altres països en els seus esforços. Les claus de l’èxit? Una estructura independent de l’àmbit polític, legitimitat, paciència, flexibilitat, persistència i regularitat, seguretat i confiança i relacions.
L’esperança del projecte? Que aquestes plataformes duraran. Van provocar bons resultats i discussions interessants, com ara les COP regionals a França. El projecte va ser esmentat com a inspiració per Paula Abreu Marques, directora adjunta de la DG ENER de la Comissió Europea. Va repetir que la idea dels diàlegs es troba al programa de la nova Comissió, amb l’obligació que cada comissari n’organitzi almenys 2 a l’any.
“Per tal que les coses canviïn sobre el terreny, hem d’implicar la gent a nivell local”
Paula Abreu Marques, subdirectora de la DG ENER
Un grup de responsables polítics i investigadors (Alexandra Mares de la Direcció General de Polítiques Energètiques del Ministeri d’Energia de Romania, Ana Zorić, directora del Ministeri de Finances de Croàcia, Benedetta Brighenti, presidenta de l’AESS, DG de RENAEL, així com Matthias Duwe, cap de clima de l’Institut Ecològic) van respondre a les preguntes del Sr. Klisović. La Sra. Mares va esmentar que els reptes inclouen un marc polític fragmentat i la resistència al canvi. Va recomanar preparar guies nacionals, adaptades a contextos específics, sobre les obligacions dels NECP.
Si us plau, no atureu aquest projecte. El suport rebut va ser crucial, especialment per als països més petits amb capacitat administrativa limitada, compartir exemples i treballar en equip va ajudar molt”
Ana Zorić, directora del Ministeri de Finances a Croàcia
Es va establir una cooperació a Croàcia amb el sector financer, demostrant que el cost de la inacció seria molt més elevat amb els danys dels esdeveniments climàtics. La Sra. Brighenti es va referir a trobar les “claus adequades per treballar amb l’àmbit local amb els ponts tècnics per a totes les veus que representen els diàlegs”. El Sr. Duwe va concloure compartint idees de les seves darreres investigacions i recordant-nos la importància de compartir allò que importa en els diàlegs.
L’endemà, unes 50 persones, mentors i tutors del programa de replicació del projecte, transferint les millors pràctiques i coneixements adquirits a 11 països més, a les quals s’hi van unir investigadors, ONG, membres de la Comissió Europea i molts més, es van reunir per a una jornada d’intercanvi, especialment sobre com reforçar l’article 11 del Reglament de governança. En breu es publicarà una nota política.
El Pacte dels Alcaldes i la governança multinivell
Quan parlem de la governança multinivell per a la neutralitat climàtica i la resiliència d’Europa, el Pacte d’alcaldes és l'”elefant a la sala”. I això no és una sorpresa, ja que la comunitat dels 11.000 signants del Pacte és el resultat de la implicació de les administracions nacionals, regionals i provincials (anomenades coordinadors del pacte) que ofereixen suport financer i tècnic als municipis en el seu camí cap a la neutralitat climàtica i la resiliència al canvi climàtic.
Durant l’acte final de NECPlatform, Frédéric Boyer, cap de l’oficina del Pacte de la UE, va intervenir per presentar com el Pacte de la UE dóna suport a la governança multinivell. Altres ponents també es van referir sovint a la iniciativa europea de fa 15 anys.
Per a aquesta ocasió, recentment es va llançar una campanya multinivell del Pacte dels Alcaldes, per compartir orientacions pràctiques i històries d’èxit com la de Croàcia i Xipre, per inspirar altres a replicar models similars als que han posat en marxa els coordinadors del Pacte.
Recursos del projecte NECPlatform
- Les directrius del projecte estan a l’abast de tothom aquí
- Més informació sobre el projecte