El nombre d’aturats registrats a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) el març va sumar 638.247 persones, cosa que suposa una disminució de 3.701 desocupats (-0,58%) en relació amb el febrer, segons xifres del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Per primer cop des del 2007 un mes de març recull una caiguda dels aturats i també per primer cop aquest any el nombre de desocupats registrats disminueix. En el conjunt de l’Estat, l’atur va pujar el març en 38.769 persones per tancar el període amb 4.750.867 desocupats. De fet, Catalunya, conjuntament amb les Illes Balears i Navarra, són les úniques autonomies que registren una caiguda de l’atur aquest mes de març.
La disminució es registra a totes les demarcacions catalanes amb una especial intensitat a Girona i Tarragona on la reducció intermensual és del 2,95% i de l’1,85% respectivament. A Barcelona l’atur cau un 0,08% i a Lleida un 0,45%.
Setmana Santa ajuda a l’ocupació
La disminució de l’atur més important s’ha registrat gràcies a l’aportació que ha fet el sector serveis, amb un comportament actiu a l’hora de contractar per cobrir els llocs de treball que arrossega la Setmana Santa que aquest any es celebra la primer setmana d’abril, cosa que obliga a fer efectives les contractacions dins del mes de març.
Amb aquests antecedents, el sector serveis ha vist disminuir l’atur en 3.144 persones, seguit del sector de la construcció amb 614 menys a les llistes del SOC i la indústria on l’atur cau a Catalunya en 127 persones. L’agricultura veu incrementar la desocupació en 40 persones.
La immigració també veu reduir la seva llista de desocupats per primer cop aquest any, mantenint el mateix comportament que les llistes generals del SOC. Així, el març es va tancar amb 142.969 estrangers aturats, 1.835 menys que el febrer, un -1,27% menys en termes percentuals.
Tot i aquesta disminució de l’atur que es registra per primer cop en un mes de març des del 2007, si s’observa el nombre de contractes laborals que s’han signat aquest març, 156.325, la xifra és la més baixa dels últims tres anys en un mes de març. Per trobar un nombre de contractes més baix durant un mes de març cal remuntar-se fins a l’any 2009 quan aquell mes, en plena fase de la crisi econòmica, es van signar 151.727 contractes.
Catalunya, on l’atur cau més en xifres absolutes a l’Estat
Mentre que l’atur torna a augmentar a l’estat espanyol, aquest març en 38.769 persones més fins sumar un nou rècord històric amb 4.750.867 aturats, Catalunya mostra un comportament menys negatiu i per primer cop aquest any trenca la tendència d’increment de l’atur i presenta el primer mes del 2012 amb una caiguda de la desocupació.
De fet, les úniques autonomies espanyoles que veuen caure l’atur són Catalunya, que és el territori on baixa més la desocupació en xifres absolutes, seguit de les Illes Balears on l’atur disminueix en 2.230 persones i Navarra, on les persones sense feina es redueixen en 392 persones. En termes percentuals, però, la fotografia canvia i on la desocupació cau més és a les Illes Balears, un -2,27%, Navarra un -0,75% i per últim Catalunya amb un -0,58%.
Girona, on cau més l’atur
Per demarcacions, a tots els territoris del Principat s’observa una disminució de persones registrades a les llistes del SOC. Tot i això, Girona és de lluny el territori de Catalunya on l’atur cau més tant en termes absoluts com percentuals. Així, el nombre de persones inscrites a l’atur a Girona el març va sumar 59.363 persones, 1.807 menys en relació amb el febrer, un -2,95%. En termes percentuals, Girona és la demarcació espanyola on l’atur va disminuir més el març.
En termes interanuals, aquest març Girona ha vist créixer l’atur en 1.326 persones, un 2,28% més que fa un any.
Per sectors, l’activitat de serveis és on més ha disminuït l’atur, seguint la tendència registrada en el conjunt de Catalunya. El nombre de persones que van abandonar l’atur a Girona del sector serveis va sumar 1.464 persones, seguit de la construcció amb -245 persones, la indústria amb -150 persones i l’agricultura on l’atur augmenta de 12 persones.
Tarragona
A Tarragona el nombre de persones inscrites a l’atur el març va sumar 73.082 persones, 1.377 menys que el febrer, un reducció percentual de l’1,85%, la segona caiguda més important de Catalunya, tant en termes absoluts com percentuals.
En relació amb el març de l’any passat, la desocupació a Tarragona va augmentar el març de 3.613 persones, un 5,2% més.
Per sectors, l’activitat de serveis va fer disminuir l’atur en 1.257 persones, la construcció en -223 persones, la indústria amb -24 i l’agricultura, l’únic sector que va veure augmentar la desocupació amb 62 persones.
Lleida
A Lleida, el nombre de persones inscrites a l’atur va quedar en 32.109 persones, amb una lleugera caiguda de 146 persones en relació amb el mes de febrer, un -0,45%.
En relació amb el març de l’any passat, l’atur a les comarques lleidatanes va augmentar en 2.113 persones, un 7,04% més, el percentatge més elevat registrat a Catalunya.
Per sectors, a Lleida l’activitat econòmica que va arrossegar més la disminució de l’atur va ser la construcció, on el nombre de desocupats va disminuir en 131 persones en relació amb el febrer, seguit dels serveis amb 56 aturats menys, i l’agricultura on la desocupació disminueix en 24 persones i fa que Lleida, conjuntament amb Barcelona, sigui l’única demarcació catalana on aquest sector redueix l’atur aquest març. Per contra, Lleida i Barcelona són els únics territoris del Principat on s’observa un augment de l’atur industrial. En el cas de Lleida amb 17 persones més.
Barcelona
Per últim, Barcelona va tancar el març amb 473.693 persones a les llistes del SOC, cosa que va suposar una disminució lleugera de 371 persones, un 0,08% menys en relació amb el febrer.
En termes interanuals, l’atur a Barcelona va augmentar de 19.926 persones, un 4,39% més que l’any passat.
Per sectors, els serveis van ser el més actius amb una disminució de l’atur de 367 persones, la construcció amb 15 persones menys i l’agricultura amb 10 persones menys. Conjuntament amb Lleida, Barcelona és l’única demarcació on les llistes de l’atur del sector agrari disminueixen i on el sector industrial veu augmentar la desocupació amb 30 persones més.