23.03.12 – BARCELONA • Barcelonès

‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’ i les memòries de Pujol lideren les vendes de llibres en català

0
347

La nova novel·la d’Eduardo Mendoza i ‘Más allá del crash’ són les obres més venudes en llengua castellana durant el Sant Jordi


Sebastià Alzamora signa un llibre al centre de Barcelona.

Barcelona (ACN).- ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra" (La Campana) de l’escriptor suec Jonas Jonasson és el llibre de ficció en català més venut durant aquest Sant Jordi segons el balanç fet a les quatre de la tarda d’aquest dilluns pel Gremi de Llibreters de Catalunya i de les llibreries Abacus. ‘Memòries III: de la bonança a un repte nou (1993-2011)’ (Proa) de Jordi Pujol és l’obra de no ficció més venuda en llengua catalana. En castellà, lidera les vendes la nova novel·a d’Eduardo Mendoza, ‘El enredo de la bolsa y la vida’ (Seix Barral). En la categoria de no ficció, el llibre més venut és ‘Más allá del crash’ (Los libros del Lince), de Santiago Niño Becerra.

El segon llibre de ficció en català més venut ha estat ‘Quan érem feliços’ (Destino) de Rafel Nadal, mentre que en la tercera posició del rànquing hi trobem ‘Memòria d’uns ulls pintats’ (Empúries), de Lluís Llach. En la quarta i la cinquena posició hi trobem, respectivament, ‘Jo confesso’ (Proa), de Jaume Cabré, i ‘La dona veloç’ (Planeta), d’Imma Monsó.

En la categoria de no ficció, també en llengua catalana, el segon llibre més venut és ‘El menjar de la família’ (La Magrana), de Ferran Adrià. Al tercer lloc hi ha ‘Viatge a l’optimisme’ (Destino), d’Eduard Punset. Seguint el rànquing, trobem ‘Fago’ (La Campana), de Carles Porta, i ‘Diguem prou!’ (Angle), d’Arcadi Oliveres.

El segon llibre més venut en la categoria de ficció en llengua castellana coincideix amb el que ha tingut més èxit en català, ‘El abuelo que saltó por la ventana y se largó’ (Salamandra), de Jonas Jonasson. En tercer lloc hi tenim ‘El lector de Julio Verne’ (Tusquets), d’Almudena Grandes. A continuació, trobem ‘El prisionero del cielo’ (Planeta) de Carlos Ruiz Zafón i ‘Las horas distantes’ (Suma de letras), de Kate Morton.

‘La comida de la familia’ (RBA) de Ferran Adrià és el segon llibre més venut en la categoria de no ficció en castellà. En tercer lloc hi trobem ‘La soledad de la reina: Sofía, una vida’ (La esfera de los libros), de Pilar Eyre. A continuació hi ha ‘El arte de no amargarse la vida’ (Oniro), de Rafael Santandreu i ‘Haciendo majaradas, diciendo tonterías’ (Espasa), de Mario Vaquerizo.

En la secció de llibres mediàtics, guanya ‘APM? El circ de la tele’ (Ara llibres), de diversos autors. En la segona posició hi ha ‘El llibre de jocs de Crakovia’ (Columna) i ‘En directe’ (Rosa dels vents), de Josep Cuní i Pilar Rahola.

En la categoria de llibres infantils i juvenils guanya en català ‘Stilton: El llibre i la rosa’ (Estrella Polar), de Geronimo Stilton i ‘Los juegos del hambre I’ (Molino), de Suzanne Collins, en castellà.

En una nota de premsa, el Gremi de Llibreters de Catalunya expressa que "la sensació és que la dinàmica de vendes ha estat bona", en paraules del president de l’entitat, Antoni Daura, que espera poder igualar almenys la facturació de l’any passat, de 17 MEUR. El gremi ha assegurat, així mateix, que l’absència d’un clar ‘best seller’, tot i la presència d’alguns títols favorits en la travessa dels més venuts, ha portat a una major diversificació de les compres d’uns lectors que s’han decantat majoritàriament per la narrativa.

Un dia de contacte amb el lector

Rafael Nadal, autor de ‘Quan érem feliços’, el segon llibre de ficció en català més venut en aquesta jornada de Sant Jordi, ha afirmat que estar entre els autors preferits "fa il·lusió" tot i que no s’havia plantejat la Diada per estar en un lloc del rànquing. "Sempre he dit que si el llibre funcionava em donaria més temps per escriure", ha assegurat Nadal, que ha afrontat el Sant Jordi "molt relaxat i amb ganes de veure la gent, molt feliç i molt content".

Jaume Cabré, autor d’un altre gran favorit ‘Jo confesso’, ha afirmat que més enllà d’això viu el Sant Jordi "com el dia del llibre que és molt bonic perquè tothom surt al carrer per culpa del llibre i això és fabulós". Per a Cabré, allò important no són les llistes i els rànquings, sinó el fet de ser al carrer com a lectors i escriptors a causa del llibre. El lector de Cabré, que té llibre nou després de vuit anys, és "gent amb molta il·lusió".

L’obra de no ficció més venuda en llengua catalana ha les ‘Memòries III: de la bonança a un repte nou (1993-2011)’ de Jordi Pujol, que ha afirmat haver viscut "molt bé" el Sant Jordi. Pujol ha començat la jornada amb un acte a la Generalitat i una "petita i modesta recepció d’acord amb els temps difícils que vivim", ha explicat.

"Tot plegat ha tingut un aire que Catalunya viu temps difícils, però també una voluntat clara del Govern, el president i la ciutadania per superar la crisi difícil i treure’ns de sobre aquesta envestida econòmica, social, identitària, lingüística, cultural i d’amenaça de la nostra convivència", ha dit Pujol. "Encara que vivim moments difícils, hem de tenir present que tenim país i un dels punts que ho demostra és una festa com Sant Jordi, els llibres que es publiquen i els autors que surten", ha conclòs. "En un moment d’una gran dificultat, ho he viscut amb alegria i convicció que som país, que tenim capacitat de reacció i que ens en sortirem".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.